THEPOWERGAME
Η Moody’s έχει αρνητικές προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα των κρατών στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού για το 2024, λόγω της βραδύτερης οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας, καθώς και της περιορισμένης χρηματοδότησης και των γεωπολιτικών κινδύνων.
Η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας από την πανδημία δεν ήταν τόσο γρήγορη όσο περίμεναν αρκετοί οικονομολόγοι στις αρχές του 2023. Το ΑΕΠ της χώρας για τους τρεις τελευταίους μήνες του 2023 αυξήθηκε κατά 5,2%, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, χάνοντας τις εκτιμήσεις για 5,3% σε δημοσκόπηση του Reuters.
Σε έκθεσή της στις 15 Ιανουαρίου, η Moody’s προέβλεψε ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Κίνας θα επιβραδυνθεί στο 4% φέτος και το επόμενο έτος, από μέσο όρο 6% μεταξύ του 2014 και του 2023. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης δήλωσε ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας «επηρεάζει σημαντικά» τις οικονομίες σε Ασία και Ειρηνικό, λόγω της ισχυρής ενσωμάτωσής της στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, μεταξύ άλλων μεγάλων διεθνών επενδυτικών τραπεζών, προβλέπουν ότι η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί με βραδύτερο ρυθμό 4,6% το 2024, από 5,2% που προβλεπόταν για το 2023.
Moody’s: «Σφιχτές» οι παγκόσμιες συνθήκες ρευστότητας το 2024
Πέρα από την κατάσταση στην Κίνα, οι «σφιχτές» συνθήκες χρηματοδότησης θα επιβαρύνουν επίσης τα κράτη της Ασίας και του Ειρηνικού, δήλωσε στο CNBC ο Christian De Guzman, ανώτερος αντιπρόεδρος της Moody’s. «Αυτό βασίζεται επίσης στις παγκόσμιες συνθήκες ρευστότητας, όπου πραγματικά δεν βλέπουμε τη Fed να χαλαρώνει μέχρι τα μέσα του έτους», δήλωσε ο Guzman στην εκπομπή «Squawk Box Asia» του CNBC σήμερα.
«Όσον αφορά τις κεντρικές τράπεζες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού – δεν βλέπουμε μεγάλη αποσύνδεση [από] τις παγκόσμιες συνθήκες ρευστότητας εκεί». Η έκθεση της Moody’s αναφέρει ότι τα υψηλά επιτόκια θα αποτρέψουν την ουσιαστική αύξηση της οικονομικής προσιτότητας του χρέους, αν και τα επιτόκια αναμένεται να μειωθούν σταδιακά. Ως αποτέλεσμα, η διεθνής χρηματοδότηση θα παραμείνει δύσκολη για τα κράτη χαμηλότερης διαβάθμισης, κατέληξε.