THEPOWERGAME
Ελληνικός αέρας θα φυσήξει την εβδομάδα αυτήν στο Μανχάταν, με το πολυσυζητημένο συνέδριο της JP Morgan, το οποίο θα φιλοξενήσει μεταξύ άλλων τις διοικήσεις των τεσσάρων μεγάλων συστημικών τραπεζών, με τους επικεφαλής τους -Φωκίωνα Καραβία, Χρήστο Μεγάλου, Παύλο Μυλωνά και Βασίλη Ψάλτη- να συζητούν ήδη την ατζέντα των θεμάτων. Η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι δεν περιμένουν να ακούσουν κάτι μη αναμενόμενο ή καινούργιο, αλλά, σε κάθε περίπτωση, θα είναι ένα πολύ καλό test στην ελκυστικότητα των ελληνικών τραπεζών, καθεμία από τις οποίες έχει ένα ξεχωριστό story.
Στο περιθώριο των συναντήσεων με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει εκ των πραγμάτων την τιμητική της, καθώς είναι το επόμενο βήμα αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μία δρομολογημένη και προγραμματισμένη πώληση μετοχών, με μόνη εκκρεμότητα το οριστικό προς διάθεση πακέτο αν θα είναι το 27% εφάπαξ, όπως ίσως θα ήθελαν οι αγορές, ή ένα πλειοψηφικό πακέτο, αφήνοντας ένα μικρότερο μέρος στο ΤΧΣ για να διατεθεί σε δεύτερη φάση, όπως έγινε και με το placement της Εθνικής. Η τελική απόφαση ανήκει στην κυβέρνηση και θα διαφανεί μέσω της πρόσκλησης ενδιαφέροντος του διαγωνισμού του ΤΧΣ, περί τα τέλη Φεβρουαρίου (αρχές Μαρτίου το αργότερο).
Σίγουρα, όμως, η εβδομάδα αυτή θα είναι κρίσιμη, γιατί πέραν της πρώτης επίσημης τοποθέτησης του συμβούλου Bank of America περί συνόλου της συμμετοχής προς διάθεση, θα διαφανούν οι προθέσεις και το ενδιαφέρον βασικών επενδυτικών houses. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, τα επιτελικά στελέχη της Πειραιώς θα έχουν σήμερα, Δευτέρα, κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους συμβούλους τους, UBS και Goldman Sachs, προκειμένου να συζητήσουν το πλαίσιο που θα ακολουθηθεί.
Και ενώ τα φώτα πέφτουν στην Τράπεζα Πειραιώς, δεν μονοπωλούν την προς ιδιωτικοποίηση τράπεζα. Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες Alpha Bank, Eurobank και Εθνική δημιουργούν τον δικό τους πόλο έλξης, καθώς στην ουσία θα είναι η πρώτη φορά μετά την αναβάθμιση της χώρας που σε αμερικάνικο έδαφος, και υπό τον προβολέα του συνεδρίου της JP Morgan, θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν από κοντά τις διαστάσεις του επενδυτικού ενδιαφέροντος αμερικανικών funds για τις ελληνικές τράπεζες της επιλογής τους.
Πόσω μάλλον όταν επίκειται τόσο η αναβάθμιση της οικονομίας από τη Μoody’s (σενάριο που κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος) όσο και η αντίστοιχη αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών σε investment grade rating. Άλλωστε, το επενδυτικό ενδιαφέρον των Αμερικανών παρέμεινε σταθερό και δυνατό σε όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών, με κάποια από τα funds να στηρίζουν όλη τη μετάβαση στον ιδιωτικό τομέα, όπως η Fairfax, σταθερά ικανοποιημένος επενδυτής και βασικός μέτοχος στη Eurobank, αλλά και το fund J. Paulson, με τοποθετήσεις σε Alpha Bank και Πειραιώς, σε διάφορες χρονικές στιγμές και με διάφορα ποσοστά.
Στις φετινές αποσκευές για τις ΗΠΑ κάθε τράπεζα φέρνει τα δικά της assets. Στο πλαίσιο αυτό, η Alpha Bank φέρνει τη στρατηγική συνεργασία με τη UniCredit και το πέρασμα στην ανεξαρτησία του ιδιωτικού τομέα και η Eurobank, από πλευράς της, την πλήρη αποχώρηση από το ΤΧΣ, ξεκινώντας για όλο το τραπεζικό σύστημα τη διαδικασία απεμπλοκής από το ΤΧΣ. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Εθνική Τράπεζα έχει ένα πολύ επιτυχημένο placement, που της έδωσε την ευκαιρία να συμπεριλάβει στην οικογένεια των μετόχων της πολύ δυνατά ονόματα της διεθνούς επενδυτικής σκηνής και την προοπτική μιας δεύτερης διάθεσης μετοχών (το υπόλοιπο 18%) μετά το φθινόπωρο (εκ του πλαισίου δεν επιτρέπεται νέο placement μέσα σε 6 μήνες, αν και θα ήταν ιδεατό για την τράπεζα και τις αγορές!).
Οι πύλες του συνεδρίου της JP Morgan θα είναι ανοιχτές φυσικά και για τις μικρότερες τράπεζες, καθώς θα παρευρεθεί και η διευθύνουσα σύμβουλος της AtticaBank, κ. Ελένη Βρεττού, μιας τράπεζας μη συστημικής μεν, αλλά συστημικής σημασίας, η οποία την παρούσα περίοδο είναι σε μια σημαντική στιγμή της μετατροπής της σε έναν ακόμη μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο, καθώς διενεργούνται τα businessplans, από κοινού με την Παγκρήτια, που θα καθορίσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες της νέας τράπεζας μετά τη συγχώνευση και φυσικά τη σχέση ανταλλαγής.