THEPOWERGAME
Τρενάκι του τρόμου θύμιζε το 2023 για την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, με τους παίκτες του κλάδου να θέλουν να ξεχάσουν τη χρονιά που μόλις πέρασε. Παγκοσμίως οι πωλήσεις υπολογιστών διολίσθησαν το περασμένο έτος σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με την αγορά να σημειώνει πτώση της τάξης του 13%, ενώ και η Ελλάδα ακολούθησε το διεθνές πτωτικό σπιράλ, αν και ακόμη δεν είναι διαθέσιμα τα επίσημα στοιχεία.
Η επιστροφή των πωλήσεων σε θετικό έδαφος το 4ο τρίμηνο του 2023, έπειτα από επτά συνεχή τρίμηνα πτώσης, και η αύξηση του 3%, που σημειώθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, δεν στάθηκε ικανή να αλλάξει την εικόνα για τον κλάδο των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Συνολικά το 2023 στην παγκόσμια αγορά διατέθηκαν κάτι λιγότερο από 250 εκατ. ηλεκτρονικοί υπολογιστές, όταν το 2022 οι πωλήσεις κινήθηκαν στο επίπεδο των 290 εκατ. συσκευών.
«Το 2023 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον κλάδο των υπολογιστών, αλλά οι κατασκευαστές έδειξαν ανθεκτικότητα και μπορούν πλέον να προσβλέπουν σε ένα βελτιωμένο τοπίο το 2024. Η συγκρατημένη αισιοδοξία μεταξύ των βασικών παραγόντων της αγοράς επιβεβαιώθηκε από μια ισχυρότερη -σε σχέση με πέρυσι- εορταστική περίοδο. Καθώς οι μακροοικονομικές συνθήκες συνεχίζουν να βελτιώνονται, εταιρείες και ιδιώτες που έχουν καθυστερήσει τις αγορές τους για πολλά τρίμηνα πρόκειται τώρα να ξαναρχίσουν τις δαπάνες για υπολογιστές», αναφέρουν οι αναλυτές της εταιρείας ερευνών Canalys.
Ποιοι παίκτες άντεξαν την κρίση
Η Lenovo ήταν ο αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής της αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών το 2023, με την εταιρεία να τερματίζει πρώτη στην παγκόσμια αγορά. Οι πωλήσεις της υπερέβησαν τα 59 εκατ. συσκευές, που μεταφράζεται σε μερίδιο αγοράς 23,9%. Πάντως, παρά την πρωτιά, η κινεζική εταιρεία είδε τις πωλήσεις της να μειώνονται σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, με το ποσοστό της πτώσης να κυμαίνεται στο επίπεδο του 12,7%.
Τη δεύτερη θέση της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών το 2023 κατέλαβε η HP, η οποία είδε το περασμένο έτος συνολικές πωλήσεις 52,9 εκατ. συσκευών, επίδοση υποδεέστερη της αντίστοιχης του 2022 κατά 4%. Το δε μερίδιο αγοράς της αμερικανικής εταιρείας στην παγκόσμια αγορά υπολογιστών διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 21,4%.
Η Dell διατήρησε την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη με τους πλέον ισχυρούς παίκτες της αγοράς υπολογιστών το 2023, με πωλήσεις 40 εκατ. συσκευών, μειωμένες κατά 19,6% έναντι του 2022 και μερίδιο αγοράς 16,2%.
Η Apple, από την πλευρά της, εξασφάλισε την τέταρτη θέση, με τις πωλήσεις του αμερικανικού κολοσσού να μειώνονται, ωστόσο, κατά 14% έναντι του 2022. Συνολικά η εταιρεία πούλησε 23 εκατ. συσκευές διεθνώς, αποσπώντας μερίδιο 9,4%.
Τέλος, η Asus ήταν ο κατασκευαστής που συμπλήρωσε το top5 των κορυφαίων κατασκευαστών για το 2023, με πωλήσεις 16 εκατ. συσκευών, μειωμένες κατά περίπου 21%, και μερίδιο αγοράς 6,6%.
Τι φέρνει στην αγορά η τεχνητή νοημοσύνη
Οι παίκτες της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών βρίσκονται και αυτοί με τα όπλα παρά πόδα για το big thing της αγοράς τεχνολογίας, την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς η ανάπτυξη συσκευών με δυνατότητα ΑΙ αναμένεται να προσφέρει ώθηση στις πωλήσεις του κλάδου.
«Αναμένουμε ότι ένας στους πέντε υπολογιστές που θα πωληθούν το 2024 θα έχει δυνατότητα AI. Η διείσδυση εκτιμάται ότι θα αυξηθεί τάχιστα, ειδικά στον εμπορικό τομέα, όπου τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης σχετίζονται με την αύξηση της παραγωγικότητας, την ασφάλεια και τη μείωση του κόστους», αναφέρουν οι αναλυτές της Canalys.
Μάλιστα, η εταιρεία προβλέπει ότι με ορίζοντα το 2027 πάνω από 170 εκατ. υπολογιστές με δυνατότητα AI θα πωληθούν παγκοσμίως, με σχεδόν το 60% να προέρχεται από τον εμπορικό τομέα.