THEPOWERGAME
O πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρέστη σε συνάντηση με τα «μεγάλα αφεντικά» των Blackstone, JPMorgan, Bridgewater, Carlyle Group και Arcelor Mittal, προκειμένου να τονώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον και την οικονομική στήριξη για τη χώρα του, σε μια περίοδο που η προσοχή της κοινής γνώμης είναι στραμμένη στη Μέση Ανατολή.
Παράλληλα, ο Νάτια Ναντέλα, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, προσπάθησε να καθησυχάσει τις ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης για τα σχέδια του σε ό,τι αφορά την OpenAI. Τόνισε πως σκοπός του είναι η σταθερότητα και όχι η ισχύς στην αναπαραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ). Και, δίχως αμφιβολία, η είσοδος του Σαμ Άλτμαν, συνιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της OpenAI, με casual look στο χειμερινό θέρετρο του Νταβός συγκέντρωσε την προσοχή των παρευρισκόμενων μετά την πρόσφατη επεισοδιακή επιστροφή στο τιμόνι της εταιρείας του.
Παρά το ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ξεκίνησε με μια νότα απαισιοδοξίας, οι εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, κρατών και πανίσχυρων ομίλων φαίνεται να βλέπουν πως το «ποτήρι είναι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο». Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, την ώρα που ο θρίαμβος του Ντόναλντ Τραμπ στις προκριματικές των Ρεπουμπλικανών στην πολιτεία της Αϊόβα ενισχύει τους φόβους της Ευρώπης για μια επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Παρά την ανησυχία για την επαναφορά ενός κλίματος πόλωσης μεταξύ των ισχυρών οικονομιών του ανεπτυγμένου κόσμου, όπως είχε συμβεί στην προηγούμενη προεδρική θητεία του Τραμπ, η επιχειρηματική ελίτ εστίασε αλλού, όπως επισημαίνει το Bloomberg. Ενδεικτική ήταν η εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου της Deutsche Bank, Τζέιμς φον Μόλτκε, πως η παγκόσμια οικονομία έδειξε πως είναι ανθεκτική στις γεωπολιτικές εντάσεις που προκαλούν δύο πολεμικά μέτωπα, το ένα στην Ουκρανία και το άλλο στη Λωρίδα της Γάζας, στον υψηλό πληθωρισμό και στα υψηλά επιτόκια. Και μάλιστα σε μια περίοδο που οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη προχώρησαν στην άρση των μέτρων στήριξης που είχαν δρομολογηθεί επί πανδημίας και ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης.
Σύμφωνα με την έρευνα του Φόρουμ, το 54% των ερωτηθέντων θεωρούν πως μέσα στην επόμενη διετία θα υπάρξει αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία, με τους κινδύνους από παγκόσμιες καταστροφές να παραμένουν μετριοπαθείς. Μόνον το 3% θεωρεί πως ελλοχεύουν μεγάλοι κίνδυνοι, ενώ το 27% εικάζει πως θα υπάρξει υψηλή μεταβλητότητα. Ανάλογη είναι η εκτίμηση αναλυτών στη νομική εταιρεία Sullivan & Cromwell της Βρετανίας, θεωρώντας πως θα τονωθεί το ενδιαφέρον για εξαγορές και συγχωνεύσεις μετά την περσινή πτώση της αξίας των συμφωνιών κάτω από τα τρία τρισ. δολάρια, παγκοσμίως, για πρώτη φορά έπειτα από μια δεκαετία.
Σκοπός όλων των παικτών της παγκόσμιας οικονομίας φαίνεται να είναι η πολιτική, οικονομική και επιχειρηματική σταθερότητα, που λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Στην ομιλία που έδωσε στο πλαίσιο του Φόρουμ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπενθύμισε πως ο κόσμος αντιμετωπίζει «τη μεγαλύτερη απειλή στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων από τη μεταπολεμική περίοδο». «Ο κόσμος μας διανύει μια εποχή συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων. Κατακερματισμού και φόβου». Τόνισε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της παραπληροφόρησης είναι βασικές απειλές, καλώντας τις χώρες να πορευτούν με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα.
Πηγή αισιοδοξίας, ωστόσο, για το Νταβός αποτέλεσαν τα σενάρια για την έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτήν την πεποίθηση ενίσχυσε ο πρόεδρος της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, δηλώνοντας από το Νταβός ότι η Ευρωζώνη μπορεί να διαφύγει τους κινδύνους του πληθωρισμού και της ύφεσης.