THEPOWERGAME
Άμεσος ήταν ο αντίκτυπος της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα στις ροές εμπορευματοκιβωτίων προς το λιμάνι του Πειραιά, καθώς ήδη ο Δεκέμβριος έκλεισε με αρνητικό πρόσημο, αντιστρέφοντας τη θετική πορεία των προηγούμενων μηνών.
Μάλιστα, τον Ιανουάριο εκτιμάται ότι η εικόνα ίσως επιδεινωθεί, καθώς έχουν ανασταλεί πλέον σχεδόν όλα τα δρομολόγια των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από τη Διώρυγα του Σουέζ, μεταξύ των οποίων και εκείνα της Cosco Shipping.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Cosco Shipping Ports, που δημοσιεύτηκαν χθες, τον μήνα Δεκέμβριο διακινήθηκαν από τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά 379,7 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, 0,7% λιγότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Έτσι, σταμάτησε το θετικό «σερί» που είχε χτιστεί τους προηγούμενους μήνες, χάρη στο οποίο, τελικά, το 2023 αποτέλεσε τον πρώτο χρόνο ανάπτυξης της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, έπειτα από τρία διαδοχικά χρόνια υποχώρησης. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε ετήσια αύξηση κατά 5,4% σε 4,58 εκατ. εμπορευματοκιβώτια. Το 2022 η σχετική δραστηριότητα είχε μειωθεί κατά 7,3% σε 4,35 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, ενώ το 2021 είχαν διακινηθεί 4,7 εκατ. «κουτιά», που με τη σειρά τους ήταν λιγότερα από τα 4,9 εκατ. του 2020.
Παρ’ ότι όμως η σχετική δραστηριότητα ανέκαμψε το 2023, το 2024 ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς, καθώς οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα αναμένεται να έχουν αρνητική επίδραση στις ροές φορτίων προς τον Πειραιά. Με δεδομένο ότι η κυριότερη προέλευση των φορτίων προς τον Πειραιά είναι από τις αγορές της Ασίας και δη της Κίνας, που έρχονται μέσω του Σουέζ, η αποφυγή της κρίσιμης αυτής αρτηρίας έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά το σύνολο του εμπορίου προς τη Μεσόγειο, με το λιμάνι του Πειραιά να μην αποτελεί εξαίρεση. Είναι προφανές δε ότι όσο διαρκεί η κρίση τόσο θα επιδεινώνεται η δραστηριότητα της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων μέσω του λιμανιού του Πειραιά. Χθες εκπρόσωπος των Χούθι προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων θα συνεχιστούν. Ταυτόχρονα, όπως έγινε γνωστό, το Κατάρ αποφάσισε να σταματήσει τις ροές φορτίων LNG μέσω του Σουέζ, σε μια κίνηση που ενδεχομένως να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές του φυσικού αερίου και μάλιστα στη μέση του χειμώνα. Εν τω μεταξύ, αυξάνεται καθημερινά και ο αριθμός των δεξαμενόπλοιων που αποφεύγουν πλέον την περιοχή και ταξιδεύουν μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, για να παραδώσουν φορτία προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Οι παραπάνω εξελίξεις έχουν αρχίσει να προβληματίζουν έντονα την Κίνα, η οποία βλέπει να απειλούνται τα στρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή της Μεσογείου. Με δεδομένο ότι ένα μεγάλο μέρος των εξαγωγών της Κίνας προς την Ευρώπη περνούν από το Σουέζ, η Αίγυπτος έχει εξελιχθεί σε στρατηγικό εταίρο της χώρας. Σύμφωνα με το think tank American Enterprise Institute, το Πεκίνο έχει ενθαρρύνει τις κρατικές εταιρείες της χώρας να επενδύσουν δεκάδες δισ. ευρώ στην Αίγυπτο και συγκεκριμένα σε υποδομές μεταφορών, logistics και ενέργειας. Μάλιστα, μέχρι να ξεσπάσει ο πόλεμος στη Γάζα η Κίνα είχε δεσμευτεί να υλοποιήσει έργα κι επενδύσεις τουλάχιστον 17 δισ. ευρώ σε διάφορα σημεία κατά μήκος της Διώρυγας του Σουέζ.
Είναι λοιπόν προφανές ότι η αποφυγή του Σουέζ για λόγους ασφαλείας δημιουργεί μια ιδιαίτερα «άβολη» συνθήκη για την Κίνα και τις επιχειρήσεις που έχουν δεσμεύσει κεφάλαια για την εξυπηρέτηση των εμπορικών συμφερόντων της χώρας. Μόλις πριν από μερικούς μήνες η Cosco, σε συνεργασία με την CK Hutchison Holdings, που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσαν ένα κοινό σχέδιο για να επενδύσουν περί τα 600 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ενός νέου τερματικού λιμανιού εξυπηρέτησης εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Ain Sokhna στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως επίσης κι ενός νέου σταθμού διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στην Αλεξάνδρεια.
Παράλληλα, μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, λίγες μέρες πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, η China Energy (κρατικός ενεργειακός όμιλος της Κίνας) προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας με την εταιρεία διαχείρισης της οικονομικής ζώνης του Σουέζ (Suez Canal Economic Zone), για την επένδυση 6,5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη υποδομών «πράσινης» αμμωνίας και υδρογόνου.
Σε κίνδυνο είναι και η συμφωνία Belt and Road Initiative στην περιοχή, καθώς μέλη του δικτύου αυτού είναι όχι μόνο η Αίγυπτος, αλλά και η Υεμένη και το Ιράν. Ειδικά η σχέση της Κίνας με το Ιράν απαιτεί «λεπτούς» χειρισμούς, δεδομένου ότι οι Χούθι υποστηρίζονται από το καθεστώς της αραβικής χώρας, από την οποία η Κίνα εισάγει το 10% των αναγκών της σε πετρέλαιο.