THEPOWERGAME
Η πολύ καλή πορεία του ελληνικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον και από άλλους επιχειρηματικούς κλάδους. Εταιρείες που μέχρι τώρα δεν είχαν εμπλοκή με τον κλάδο του τουρισμού προχωρούν σε εξαγορά ξενοδοχείων ή εκτάσεων με σκοπό να αναπτυχθούν ξενοδοχειακές μονάδες. Είτε πρόκειται για μακροπρόθεσμες είτε για βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις, οι επενδύσεις αυτές από εγχώρια κεφάλαια έρχονται λόγω της δυναμικής ανάπτυξης του τουρισμού και με τη σειρά τους τροφοδοτούν εκ νέου την περαιτέρω εξέλιξη του κλάδου.
Ο Όμιλος Φάις σε Σαντορίνη και Κέρκυρα
Μία από τις πιο δυναμικές εισαγωγές στην τουριστική αγορά είναι αυτή του ισχυρού παίκτη στο λιανεμπόριο Σάμι Φάις. Το 2021 άνοιξε στη Σαντορίνη το Radisson Blu Zaffron Resort, με 103 σουίτες, μια επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην παραλία Καμάρι της Σαντορίνης, ενώ στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνεται το εστιατόριο Zeffirino, ένα από τα πιο γνωστά και διαχρονικά εστιατόρια της Ιταλίας, που άνοιξε το 1939 στη Γένοβα.
Επίσης, το σχήμα του ομίλου Φάις και της Bluehouse ανέλαβε, κατόπιν του σχετικού διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, την αξιοποίηση του ιστορικού ακινήτου Castello Bibelli στην Κέρκυρα. Μεταξύ άλλων το σχέδιο περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων, παραθεριστικές κατοικίες, χώρους εστίασης και αναψυχής, καθώς και υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, ένα έργο που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ σε προϋπολογισμό.
Στο Hospitality & Gastronomy Division του Ομίλου ανήκει και η Αγορά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης αλλά και η αλυσίδα παγωτού Bufala Gelato.
Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος σε Πάργα και Βάρκιζα
Είσοδο στον τουρισμό επιχειρεί και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας που έχει δημιουργήσει τον Όμιλο Βιανέξ, ιδιοκτήτης της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού και διευθύνων σύμβουλος της DPG Digital Media.
Η αρχή έγινε το 2021, όταν η εταιρεία Black Delta Entertainment Services, που ανήκει στον όμιλο, αναδείχτηκε πλειοδότης στη φανερή δημοπρασία που πραγματοποίησε ο Δήμος Πάργας για το ακίνητο έκτασης 40.172,24 τ.μ. στη θέση «Κλιμάτι» Τ.Κ. Λούτσας. Η εταιρεία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου αναδείχτηκε ανάδοχος με ετήσιο μίσθωμα 330.000 ευρώ για τα επόμενα 40 χρόνια.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια μεικτή τουριστική μονάδα, που θα συνδυάζει την ξενοδοχειακή μονάδα και τις βίλες. Υπό αυτό το πρίσμα, η αρχική εκτίμηση για το project ανέρχεται σε περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το μίσθωμα). Αυτήν τη στιγμή το έργο βρίσκεται στο στάδιο των μελετών και τον προσδιορισμό της τελικής μορφής που θα πάρει η επένδυση, ενώ υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για την υλοποίησή του.
Λίγο αργότερα η Black Wave Varkiza (επίσης συμφερόντων του κ. Γιαννακόπουλου) με τη Food Plus (KFC) υπομίσθωσαν την έκταση της Ακτής Βάρκιζας από την ΕΤΑΔ, έναντι ποσού €1,31 εκατ. ετησίως συν 6% επί του τζίρου, με εγγυήτρια την εταιρεία DPG Media Group. Η υπομίσθωση έχει διάρκεια 25 χρόνων. Στόχος της κοινοπραξίας είναι η Ακτή να λειτουργήσει το 2025, μετά την πλήρη αναμόρφωση και ανάπλαση της έκτασης όπου παλαιότερα λειτουργούσε το Yabanaki. Στο πλάνο των δύο εταιρειών είναι η Ακτή Βάρκιζας να σχεδιαστεί από την αρχή και να κατασκευαστούν εκ νέου οι εγκαταστάσεις, με βιοκλιματικά κριτήρια, ώστε να είναι μηδενικών εκπομπών. Ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης έχει ορίσει ως ελάχιστο ποσό επενδύσεων τα 3 εκατ. ευρώ, όμως οι επενδύτριες εταιρείες κάνουν λόγο για κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ, που ίσως να είναι και παραπάνω, καθώς οι εγκαταστάσεις είναι παλιές και δεν έχουν γίνει ακόμα οι επιμέρους έλεγχοι.
Σε Νάξο και Τήνο η Attica Group
Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο ακτοπλοϊκή εταιρεία, έχοντας ήδη μια σχέση με τον τουρισμό, έχει προχωρήσει σε δύο εξαγορές ξενοδοχειακών μονάδων σε Νάξο και Τήνο. Αρχικά εξαγόρασε μέσω νέας 100% θυγατρικής της -της Attica Blue Hospitality- την ιδιοκτήτρια εταιρεία του ξενοδοχείου Naxos Resort Beach Hotel, που βρίσκεται στον Άγιο Γεώργιο Νάξου, και κατόπιν την ιδιοκτήτρια εταιρεία του ξενοδοχείου Tinos Beach, που βρίσκεται στη θέση Κιόνια της Τήνου. Η αξία των επενδύσεων αυτών -συμπεριλαμβανομένων των έργων ανακαίνισης- αναμένεται να ξεπεράσει τα 13 εκατομμύρια ευρώ.
Η εταιρεία φαίνεται ότι αναζητεί ευκαιρίες να επενδύσει και σε άλλα νησιά, κυρίως σε όσα δεν είναι κορεσμένα, αλλά προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση.
Η AS Company στην Ελούντα
Τον Οκτώβριο του 2022 η ελληνική εισηγμένη εταιρεία παιχνιδιών AS Company προχώρησε στην εξαγορά οικοπέδων συνολικής έκτασης 60 στρεμμάτων στην Ελούντα και, όπως ανακοίνωσε, σκοπός της είναι η ανάπτυξη πολυτελών τουριστικών καταλυμάτων. Η συνολική αξία της συναλλαγής υπολογίζεται να ανέλθει έως και 2,5 εκατ. ευρώ, έπειτα από ενδελεχή νομικό, οικονομικό και τεχνικό έλεγχο.
Αλλά και προβληματικές επενδύσεις
Η αρτοποιία «Μάννα – Ν. Τσατσαρωνάκης» σχεδίαζε στην έκταση 610 στρεμμάτων που απέκτησε από στην περιοχή Ελαφονήσι του Δήμου Κισσάμου την ανάπτυξη ενός συγκροτήματος πολυτελών τουριστικών καταλυμάτων, όμως η επένδυση έχει προσκρούσει στις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, με τη Δημοτική Αρχή Κισσάμου να μπλοκάρει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Τέλος, η οικογένεια του γαλακτοβιομήχανου Μιχάλη Σαράντη έχει το 5άστερο ξενοδοχείο Ananti λίγο έξω από τα Τρίκαλα, το οποίο φαίνεται ότι αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, αφού τους τελευταίους 12 μήνες έχουν γίνει πέντε Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 2 εκατ. ευρώ.