THEPOWERGAME
Στην Αθήνα για διήμερο επαφών και συναντήσεων με εκπροσώπους της ελληνικής τραπεζικής σκηνής βρίσκεται η νέα επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Κλαούντια Μπουχ, η οποία ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά της μόλις την περασμένη εβδομάδα. Είναι η πρώτη της επίσημη εμφάνιση εκτός Φρανκφούρτης και η επίσκεψή της έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας, που αποτελεί το «καλό παιδί» της Ευρώπης, τρέχοντας με ρυθμό υψηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, αλλά και για τις ελληνικές τράπεζες, που τρέχουν το δικό τους success story.
Συνδυαστικά δε και προγραμματισμένα, η επίσκεψη της Kλαούντια Μπουχ πραγματοποιείται μαζί με την επίσκεψη του προέδρου του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (Single Resolution Board- SRB), Ντομινίκ Λαμπουρέ, ο οποίος είχε αποφασίσει από την τελευταία συνεδρίαση στο Ελσίνκι να συναντηθεί επίσης με θεσμικούς οικονομικούς παράγοντες στην Αθήνα παράλληλα. Η ατζέντα της κ. Μπουχ (που ουσιαστικά ανέλαβε στις 2 Ιανουαρίου) περιλαμβάνει μια σειρά συναντήσεων το επόμενο διήμερο (Πέμπτη και Παρασκευή), με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και τα αρμόδια στελέχη της που είναι σε εποπτικές και άλλες καίριες θέσεις, αλλά και με τους τραπεζίτες και επιφανείς παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, ως πρώτη συνάντηση γνωριμίας.
Με την πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και την παρουσία της προέδρου, Κριστίν Λαγκάρντ, στην Αθήνα, τα φώτα της Φρανκφούρτης είναι σταθερά στραμμένα στην Ελλάδα, η οποία είναι ούτως ή άλλως στο επίκεντρο, λόγω της αναβάθμισης του rating της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα αλλά και λόγω των προοπτικών και των προκλήσεων των ελληνικών τραπεζών.
Θεωρητικά η Κλαούντια Μπουχ, που διαδέχτηκε τον Αντρέα Ενρία, θα ταυτίσει το όνομά της με το «πράσινο φως» για την απαρχή του κύκλου καταβολής μερισμάτων, που ο ίδιος ο SSM είχε παύσει στην έναρξη της περιόδου της ανακεφαλαιοποίησης. Βεβαίως, όσο κι αν η προοπτική του μερίσματος είναι περισσότερο ορατή από ποτέ, δεδομένης της οικονομικής ισχύος αλλά και των κερδών των ελληνικών τραπεζών, που ξεπέρασαν ακόμη και τις αρχικές προσδοκίες για το 2023, δεν είναι δεδομένη. Θα υλοποιηθεί εφόσον κριθεί και διαπιστωθεί η πρόοδος σε διάφορα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά (αναβαλλόμενος φόρος DTC, κόκκινα δάνεια), αλλά και συνδυαστικά με το hedging που θα αντικαταστήσει τις απώλειες τραπεζικών εσόδων στο νέο περιβάλλον αποκλιμάκωσης επιτοκίων που θεωρητικά θα ισχύσει στο β’ εξάμηνο του έτους.
Κύκλοι προσκείμενοι στον SSM έχουν ούτως η άλλως εκφράσει τον προβληματισμό τους για το πώς οι τράπεζες θα αντεπεξέλθουν στις απώλειες εσόδων από τόκους που έως έναν βαθμό στήριξαν την κερδοφορία του 2023 και σε αυτό το πλαίσιο θα τεστάρουν κατά πόσο κάθε τραπεζικός όμιλος έχει λειτουργήσει proactively για να «αυγατίσει» την οργανική του κερδοφορία με άλλους τρόπους. Βέβαια, από τη στιγμή που οι αυξήσεις επιτοκίων δεν πέρασαν εν πολλοίς στις καταθέσεις, το αντίβαρο των μειωμένων εσόδων λόγω έναρξης μειώσεων είναι πιο διαχειρίσιμο, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές.
Για τις ελληνικές τράπεζες, πάντως -και αυτός δεν είναι μόνο… χρησμός Μπουχ, αλλά και ανάλογη σύσταση για επαγρύπνηση εκ μέρους του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα- μεγάλη πρόκληση παραμένει η απαλοιφή των «κόκκινων» δανείων από την αγορά. Διότι, ως γνωστόν, τα «κόκκινα» δάνεια μπορεί να έφυγαν από τους τραπεζικούς ισολογισμούς, αλλά έχουν παραμείνει στην οικονομία και μέσω ενεργούς διαχείρισης και λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς αποσκοπούν σε σημαντική απομείωση, αν όχι σε πλήρη εξαφάνιση. Το μεγάλο στοίχημα είναι τα «κόκκινα» δάνεια να εξυγιανθούν και ως «πράσινα» να μπορέσουν να επιστρέψουν στο σύστημα, χρηματοδοτώντας την πραγματική οικονομία.
Δεύτερη μεγάλη πρόκληση είναι η μείωση του αναβαλλόμενου φόρου (DTC) και η αντικατάσταση της κερδοφορίας από νέα κεφάλαια, προερχόμενα από αύξηση εργασιών και ενισχυμένη πιστωτική επέκταση.