THEPOWERGAME
Ένα μεγάλο κατασκευαστικό έργο, η πρόσφατη ανακαίνιση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, είχε άρωμα Ελλάδας, αφού έφερε την υπογραφή μιας startup με ελληνικό αίμα, της KEWAZO. Για την ανακαίνιση του εμβληματικού κτιρίου δούλεψε το ρομποτικό σύστημα ανύψωσης LIFTBOT, που έχει δημιουργήσει η νεοφυής εταιρεία, κάνοντας disrupt στον κατασκευαστικό κλάδο, έναν κλάδο ο οποίος παραδοσιακά αντιστέκεται στην ψηφιοποίηση.
Το LIFTBOT, ένα ρομποτικό σύστημα ανύψωσης σχεδιασμένο για τη συναρμολόγηση σκαλωσιών, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στο Καπιτώλιο, είναι ένα από τα 15 συστήματα που πούλησε στην παγκόσμια αγορά, κυρίως σε ΗΠΑ και Καναδά, η KEWAZO το 2023. Για το 2024 η εταιρεία βάζει τον πήχη στην κατασκευή και πώληση 65 συστημάτων, όταν πριν από μόλις μια διετία, το 2022, είχε δημιουργήσει και διαθέσει παγκοσμίως μόνο επτά αντίστοιχα συστήματα, κατά κύριο λόγο στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η δραστηριότητα της KEWAZO (σ.σ.: το όνομα προέρχεται από το ελληνικό «κατασκευάζω») στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού βαίνει διαρκώς εντεινόμενη, με τη startup να δημιουργεί μάλιστα γραφεία στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Χιούστον για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του αυξανόμενου όγκου των παραγγελιών.
«Χρειαζόμασταν περίπου έναν χρόνο για να πουλήσουμε ένα ρομπότ της KEWAZO στην Ευρώπη. Πλέον χρειάζονται 3 μήνες για να πουλήσουμε δυο LIFTBOTs στις ΗΠΑ», εξήγησε με νόημα η συνιδρύτρια και επικεφαλής Λογισμικού της startup, Ειρήνη Ψαλλίδα, κατά την παρουσίαση της εταιρείας στο τελευταίο OpenCoffee στην Αθήνα.
20 εκατ. δολ. σε 5 χρόνια
Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί για την έντονα ανοδική πορεία της KEWAZO, η οποία, αν και ξεκίνησε την επιχειρηματική της διαδρομή το 2018, έχει καταφέρει να σηκώσει μέχρι σήμερα χρηματοδοτήσεις της τάξης των 20 εκατ. δολ., συμπεριλαμβανομένου ενός γύρου Σειράς Α, ύψους 10 εκατ. δολ. το 2023. Η εταιρεία απασχολεί σήμερα πάνω από 50 άτομα, ενώ ο τζίρος της, από 800.000 ευρώ το 2022, έκλεισε στα περίπου 2 εκατ. ευρώ το 2023.
«Σηκώνουμε κατά μέσο όρο μία χρηματοδότηση κάθε 1 με 1,5 χρόνο», σημείωσε η κυρία Ψαλλίδα, μιλώντας στο κοινό του OpenCoffee στην Αθήνα.
Η τελευταία χρηματοδότηση, σύμφωνα με την εταιρεία, θα υποστηρίξει την επέκταση του ρομποτικού στόλου της KEWAZO και την ανάπτυξη πρόσθετων ψηφιακών υπηρεσιών σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
Η χρηματοδοτική αυτή ψήφος εμπιστοσύνης στην ομάδα της KEWAZO, που εκτός από την Ειρήνη Ψαλλίδα μετρά άλλους πέντε συνιδρυτές, έρχεται να επιβεβαιώσει τις μεγάλες προοπτικές μιας εταιρείας η οποία βάζει την τεχνολογία στον κλάδο των κατασκευών, ανοίγοντας ένα νέο πεδίο στην κατασκευαστική ρομποτική, μέσω του πιστοποιημένου «ανυψωτικού ρομπότ» που έχει δημιουργήσει.
Ένα ρομπότ στις σκαλωσιές
Η KEWAZO ξεκίνησε ως ένα πανεπιστημιακό πρόγραμμα hackathon από μεταπτυχιακούς φοιτητές στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Στόχος της εταιρείας ήταν, αξιοποιώντας καινοτόμο ρομποτική και ανάλυση δεδομένων, να ψηφιοποιήσει τις επιτόπιες κατασκευαστικές εργασίες, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια.
Σήμερα η ομάδα της KEWAZO, η οποία αποτελείται από τους Ειρήνη Ψαλλίδα (Software), Λεωνίδα Ποζικίδη (Electrical Engineering), Artem Kuchukov (CEO), Ekaterina Grib (Business Development), Sebastian Weitzel (Sales) και Alimzhan Rakhmatulin (Systems Engineering), βάζει νέους στόχους: να γίνει η κορυφαία εταιρεία ρομποτικής στον τομέα των κατασκευών παγκοσμίως.
Όχημα γι’ αυτόν τον στόχο αποτελεί το σύστημα LIFTBOT, το οποίο αναλαμβάνει επικίνδυνες δραστηριότητες μεταφοράς, εξασφαλίζοντας ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας. Το σύστημα είναι πλήρως τροφοδοτούμενο με μπαταρία, ασύρματο και μπορεί να φτάσει στον προορισμό του χωρίς χειροκίνητες παρεμβολές.
Το αυτοματοποιημένο σύστημα ανύψωσης LIFTBOT, το οποίο συνδυάζει μηχανικά εξαρτήματα με λογισμικό και ανάλυση δεδομένων, έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλά εργοτάξια και κορυφαίες βιομηχανικές εγκαταστάσεις παγκοσμίως, όπως στο μεγαλύτερο χημικό εργοστάσιο στον κόσμο, αυτό της BASF στο Ludwigshafen.
Το προϊόν αντιμετωπίζει την έλλειψη εργατικού δυναμικού στις κατασκευές, εξοικονομώντας έως και 70% του εργατικού κόστους και βελτιώνοντας σημαντικά τις συνθήκες εργασίας. Απαιτεί μόλις δύο εργαζομένους και περίπου 20 λεπτά για την εγκατάστασή του. Οι εργαζόμενοι φορτώνουν την πλατφόρμα πάνω από το ρομπότ με υλικό σκαλωσιάς και το ρομπότ κινείται πάνω-κάτω στις ράγες με το πάτημα ενός κουμπιού.
«Κοιτάζοντας μπροστά, το όραμα της KEWAZO επεκτείνεται στην αυτοματοποίηση και την ψηφιοποίηση ολόκληρης της εφοδιαστικής αλυσίδας επιτόπου στις κατασκευές, από την άφιξη των υλικών έως τη χρήση τους. Η προσέγγιση δεν αφορά μόνο την τεχνολογία, αλλά και τη βελτίωση της αγοράς εργασίας και της συνολικής δυναμικής του κλάδου», εξηγούν τα στελέχη της εταιρείας.