THEPOWERGAME
Η νέα διοίκηση του Elevate Greece
– Επιτάχυνση της δραστηριότητας του Elevate Greece θα πρέπει να αναμένεται το επόμενο διάστημα. Τον δρόμο για περαιτέρω κινητοποίηση του επίσημου μητρώου της χώρας για τις νεοφυείς επιχειρήσεις ανοίγει η διευθέτηση της εκκρεμότητας για νέα διοίκηση στο Elevate, το οποίο λειτουργεί πλέον ως Ανώνυμη Εταιρεία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ήδη πριν από την έλευση του νέου έτους έχει οριστεί η νέα διοίκηση του Elevate Greece, αν και ακόμη δεν έχουν γίνει οι επίσημες ανακοινώσεις. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες φέρουν τον Καθηγητή Αθανάσιο Κυριαζή στη θέση του νέου προέδρου του μητρώου, ενώ τον εκτελεστικό ρόλο, αυτόν του διευθύνοντος συμβούλου, αναλαμβάνει ο Φραγκισκος Θεοφυλακτος. Ο Νίκος Παπουτσής γίνεται εντεταλμένος σύμβουλος. Αναμένουμε τα δείγματα γραφής της νέας διοίκησης.
Και drones στη μάχη της ξαπλώστρας
– Μέχρι και drones-συμμάχους του «κινήματος της πετσέτας» θα έχει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που παρουσιάστηκε στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Θέλουν, λένε, να διασφαλίσουν ότι δεν θα επαναληφθούν αυτά που έγιναν πέρυσι, με την πολύ κακή δημοσιότητα, που μας στοίχισε ως χώρα σε φήμη αλλά και σε τουρίστες. Φυσικά, η αξιοποίηση των νέων μέσων που παρέχει η τεχνολογία είναι θετική. Όμως μην ξεχνάμε ότι χρειάζεται και ανθρώπινη παρέμβαση σε όλο αυτό. Δηλαδή, τα drones θα καταγράφουν εικόνες παρανομιών, αλλά ποιος θα τις ελέγχει και ποιος θα αποδίδει τα απαραίτητα πρόστιμα; Εδώ όλοι φωνάζουν ότι δεν υπάρχει ο απαραίτητος ελεγκτικός μηχανισμός, δηλαδή ελεγκτές. Εκτός αν τα drones θα χτυπούν με ακτίνες Χ τα παράνομα κτίσματα και θα τα κατεδαφίζουν επιτόπου… λέμε τώρα!
– Επίσης, το ίδιο νομοσχέδιο αναφέρεται στο ότι οι παραλίες θα τίθενται σε δημοπρασία μέσω ενός νέου και αναβαθμισμένου ηλεκτρονικού συστήματος. Και θα γίνονται με τιμές Εφορίας, αισθητά πιο ψηλές από αυτές που καταβάλλουν έως τώρα οι ανάδοχοι. Να υποθέσουμε δηλαδή ότι η τιμή της ξαπλώστρας πλέον θα ισούται με την τιμή του χρυσού; Γιατί ήδη σε κάποιες παραλίες -ονόματα δεν λέμε- οι τιμές είχαν ξεφύγει.
Η είσοδος των Public στην αγορά ενέργειας
Σε ευθυγράμμιση με όσα είχε εξαγγείλει πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ρόμπυ Μπουρλάς, περί ενδιαφέροντος εισόδου στην αγορά της ενέργειας, κινούνται τα Public. Η αλυσίδα κάνει άνοιγμα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, συνεχίζοντας τη διεύρυνση του οικοσυστήματος των υπηρεσιών και των προϊόντων που προσφέρει στους πελάτες της. Το Public Group, όπως επιβεβαιώνεται από σχετική καταχώρηση στο ΓΕΜΗ περί διεύρυνσης του σκοπού της εταιρείας, θα παρέχει πλέον στους καταναλωτές και υπηρεσίες που σχετίζονται με την προώθηση, πώληση, αγορά, παραγωγή και εν γένει εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς επίσης και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικών με την ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Παράλληλα, τα Public θέλουν να προσφέρουν λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ στοχεύουν να αναπτύξουν σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και υπηρεσίες φόρτισης.
Το Ananti της οικογένειας Σαράντη και οι συνεχείς ΑΜΚ
– Το Ananti είναι το μοναδικό ίσως πεντάστερο ξενοδοχείο των Τρικάλων. Βρίσκεται στο Λογγάκι, λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Τρίκαλα, και έχει θέα όλο τον Θεσσαλικό Κάμπο και τα Μετέωρα. Ανήκει δε στην οικογένεια του Μιχάλη Σαράντη, του Περιβολιώτη βιομηχάνου γάλακτος. Ωστόσο, δεν πηγαίνει και τόσο καλά. Μέσα στους τελευταίους 12 μήνες έχουν γίνει πέντε Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 2 εκατ. ευρώ. Η τελευταία δόση ήταν 0,5 εκατ. ευρώ και έγινε πριν από λίγες ημέρες. Τον Σεπτέμβριο του 2023 είχαν μπει άλλα 0,6 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο άλλα 0,32 εκατ. ευρώ και τον Μάρτιο επιπλέον 0,5 εκατ. ευρώ. Είναι προφανές ότι η εταιρεία δεν βγάζει τα χρήματά της. Ωστόσο, οι ζημίες αυτές είναι ένα κλάσμα των χρημάτων που βγάζουν κάθε χρόνο τα Ελληνικά Γαλακτοπωλεία του ομίλου. Επομένως, η οικογένεια Σαράντη τα καταφέρνει καλά στα γαλακτοκομικά και στα τυροκομικά, υστερεί ωστόσο στη φιλοξενία.
Έρχεται τουρκο-κινεζική πλατφόρμα
– Η Trendyol, τουρκο-κινεζική πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου ειδών μόδας, καλλυντικών, βιβλίων κ.λπ., που ελέγχεται από την Alibaba (κατέχει το 76,1%), έχει σχέδια επέκτασης στην Ελλάδα εντός του α’ τριμήνου του 2024. Το νέο φέρεται να αποκάλυψε ο γενικός διευθυντής του ομίλου Trendyol, Erdem Inan. Ο Παντελής Γιαννούλης, σύμβουλος ΟΕΥ Α’ της Πρεσβείας μας στο Βουκουρέστι, μεταφέρει πληροφορίες του τοπικού Tύπου που θέλουν τον Inan να προωθεί τα σχέδια επέκτασης της πλατφόρμας στην αγορά της Ανατολικής Ευρώπης, με αφετηρία τη Ρουμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία. Σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσει νέο μπλοκ χωρών.
Οι επεκτατικές κινήσεις της Κίνας στη Μέση Ανατολή
Επεκτατικές, ενεργειακές, κινήσεις στη Μέση Ανατολή κάνει η Κίνα, αφού, όπως φαίνεται, θέλει να κρατήσει σε απόσταση τη Δύση από τα deals στο Ιράκ. Μετά και την αποχώρηση του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού ExxonMobil Corp από το κοίτασμα West Qurna 1 στο νότιο Ιράκ, το τοπίο αλλάζει. Η ExxonMobil παρέδωσε τις δραστηριότητές της στην PetroChina, που είναι πλέον ο κύριος ανάδοχος. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο, με ανακτήσιμα αποθέματα που εκτιμώνται σε περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια βαρέλια. Το Ιράκ και η PetroChina σχεδιάζουν να αυξήσουν την παραγωγή σε 600.000 bpd στο τέλος του 2024.