THEPOWERGAME
Για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Άντονι Μπλίνκεν στα Χανιά, αλλά και για άλλα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας μίλησε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε.
«Έγινε μια συνολικότερη ανασκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και από τις δύο πλευρές και από την αμερικανική και από την ελληνική. Τονίστηκε λοιπόν, ότι βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από ποτέ. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν βεβαίως ότι το ταξίδι του κ. Μπλίνκεν δεν ήταν ένα ταξίδι το οποίο αφορούσε αποκλειστικά την Ελλάδα. Είχε πάει νωρίτερα στην Τουρκία νομίζω, κάνοντας την αντίστιξη μόνο και μόνο των εικόνων ανάμεσα στη συνάντηση με τον Ερντογάν και τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Από εκεί και πέρα ξέρουμε ότι συνεχίζεται το τουρ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και στις αραβικές χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς και στο Ισραήλ, γιατί υπάρχει μια ευρύτερη ανησυχία στην περιοχή. Είναι εξαιρετικά σημαντικό πάντως ότι ο ίδιος ο Άντονι Μπλίνκεν αναγνώρισε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στα περιφερειακά ζητήματα» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, o Δημήτρης Τσιόδρας, σχολιάζοντας την συνάντηση του κ .Γεραπετριτή, της κας Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, Άννας-Μαρίας Μπούρα και του κ. Αριστοτέλη Καπελώνη στα Χανιά.
Τσιόδρας: Πιστεύουμε ότι θα υπάρχει θετική απάντηση από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτό το ελληνικό αίτημα, το F-35
Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε «καταρχάς να σημειώσουμε το ότι το να μπούμε στα F-35 είναι κάτι το οποίο ζητά η χώρα γιατί πρόκειται για ένα κλειστό κλαμπ. Μην ξεχνάμε επίσης ότι το 2019 η Τουρκία ήταν σε αυτό το κλαμπ και εμείς ήμασταν απέξω. Τώρα είμαστε εμείς εντός και η Τουρκία είναι απέξω και ζητάει να λάβει τα F-16, ενώ εμείς έχουμε αναβαθμίσει τα δικά μας. Πιστεύουμε ότι θα υπάρχει θετική απάντηση από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτό το ελληνικό αίτημα. Δεν μπορώ να προσδιορίσω τον χρόνο, πάντως νομίζω ότι δεν θα αργήσει».
Τσιόδρας: Δεν νομίζω ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο ζητημάτων F-16 και F-35
«Μα δεν νομίζω ότι συνδέονται αυτά τα δύο ζητήματα. Η Ελλάδα ακολουθεί τη δική της πολιτική και η Τουρκία κάνει δικούς υπολογισμούς και ακολουθεί τη δική πολιτική. Είμαστε και οι δύο μέλη του NATO. Η Ελλάδα, ναι, έχει υποβάλει το αίτημα, ανεξάρτητα τι θα κάνει οι Ηνωμένες Πολιτείες με την Τουρκία και νομίζω ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση στο ελληνικό αίτημα. Από κει και πέρα, προφανώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη δική τους εξοπλιστική πολιτική. Εμείς προφανώς και δεν μπορούμε να την υπαγορεύσουμε. Αλλά αυτό το οποίο έχουμε πει, ότι στην περίπτωση που δοθούν τα F-16 στην Τουρκία δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν εναντίον της συμμάχου χώρας (…). Όχι, δεν συνδέεται το ζήτημα του F16 με του F-35. Η Ελλάδα έχει υποβάλει αυτό το συγκεκριμένο αίτημα και πιστεύουμε ότι θα έχουμε θετική ανταπόκριση» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας στη πορεία της συνομιλίας του με το δημοσιογράφο.
Τσιόδρας: Δεν μπορώ να θέσω χρονοδιάγραμμα σε σχέση με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια
Εν συνεχεία, ερωτηθείς σχετικά με το θέμα ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια αναφέρει το εξής: «ο πρωθυπουργός έχει συνέντευξη στην ΕΡΤ την Τετάρτη. Υποθέτω ότι θα ερωτηθεί για αυτό το ζήτημα. Είναι ένα από τα καυτά θέματα της επικαιρότητας. Νομίζω ότι αν γίνουν οι ερωτήσεις, θα δοθούν και οι σχετικές απαντήσεις, ώστε να ανοίξει αυτή η συζήτηση. Δεν μπορώ να θέσω χρονοδιάγραμμα σε σχέση με την ψήφιση. Νομίζω ότι το πρώτο βήμα είναι να ανοίξει η συζήτηση, να την ανοίξει με συγκροτημένο τρόπο η κυβέρνηση, να πει ποιες είναι οι θέσεις και πάνω σε αυτές τι συζητάμε και τι δεν συζητάμε. Και πάνω σε αυτή την κουβέντα, αφού γίνει η δημόσια διαβούλευση, το επόμενο βήμα θα είναι η κατάθεση, την οποία δεν μπορώ να προσδιορίσω εγώ. Αλλά το πρώτο βήμα είναι να ξεκινήσουμε και να συζητήσουμε, συγκροτημένα σχετικά με το τι είναι αυτό το οποίο θα έρθει και τι είναι αυτό το οποίο δεν θα έρθει».
Τσιόδρας: Μύθευμα η ιστορία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να κάνει Υπουργό τον κ. Κασσελάκη το 2019
«Καταρχάς πρόκειται, όπως έχουμε πει, για σενάριο πολιτικής φαντασίας. Νομίζω ότι ο κ. Κασσελάκης μέσα από αυτή την τοποθέτηση προσπαθεί να αναβαθμίσει την πολιτική του υπόσταση ζητώντας την αποδοχή του κ. Μητσοτάκη. Αυτό νομίζω ότι είναι η όλη ιστορία. Είναι σαν να λέει, «να με θέλει και ο Μητσοτάκης και μου ζήτησε να γίνω υπουργός» κάτι το οποίο προφανώς δεν υφίσταται, αλλά μου κάνει εντύπωση ένας άνθρωπος ο οποίος ηγείται ενός κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς να επικαλείται ένα μύθευμα, ότι δηλαδή τον ζήτησε ο υποτίθεται πολιτικός αντίπαλος να γίνει υπουργός» είπε στο τέλος ο κ. Τσιόδρας αναφορικά με τον κ. Κασσελάκη και τις δηλώσεις που είχε κάνει.