THEPOWERGAME
Ο χώρος των εργαστηρίων – διαγνωστικών κέντρων, ειδικά κατά την περίοδο έναρξης της πανδημίας του Sars-CoV-2, παρουσιάζει ιδιαίτερη ανάπτυξη, τόσο σε μικρές μονάδες όσο και από μεγάλους ομίλους υγείας.
Η δημιουργία μικρών αλυσίδων σε συνοικίες αλλά και η στροφή του ενδιαφέροντος ομίλων δευτεροβάθμιας περίθαλψης και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αποτυπώθηκε με την δημιουργία διαγνωστικών κέντρων στην Αττική και στην περιφέρεια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δημιουργία των Health Spots του Ομίλου Hellenic Healthcare Group, σε πέντε σημεία της Αττικής, ένα στη Μύκονο κι ένα στη Σαντορίνη. Επίσης, εξαγόρασε την ΠΛΑΤΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΙΣ, που διαθέτει τρία διαγνωστικά κέντρα στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, ετοιμάζει τρεις ακόμη ανάλογες υποδομές σε Λασίθι, Ρέθυμνο και Πύλο. Τέλος, απέκτησε τη City Hospital (πρώην Μαιευτήριο Λητώ) στην Καλαμάτα.
Ορίζοντας ως εγγύηση το brand που έχει δημιουργήσει στην δευτεροβάθμια περίθαλψη η HHG, με τα νοσοκομεία Υγεία, Μetropolitan Hospital, Μητέρα, Μetropolitan General, Λητώ και Creta Interclinic, αναφέρει πως εγγυάται υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε διαγνωστικές και ιατρικές πράξεις υγείας και ευεξίας.
Η ανάπτυξη του ομίλου στο χώρο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ανεβάζει τον πήχη των υπηρεσιών προς τους πολίτες, προσφέροντας εκτός από την πρόσβασή τους στα νοσοκομεία του και υπηρεσίες τηλεϊατρικής με τους γιατρούς τους για άμεση διάγνωση.
Η περίπτωση HHG στην ανάπτυξή της αναδεικνύει την πρόθεση προσφοράς ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στο χώρο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ οδυνηρό για τις εταιρείες μια και τα clawback και rebate δυσκολεύουν πολύ την επιβίωση ειδικά των μικρών εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, το 2023 (για το έτος 2022) το μεσοσταθμικό ετήσιο clawback διαμορφώνεται στο 29,37%.
Από την άλλη, ο ΕΟΠΥΥ με απόφασή του, για τον έλεγχο της υπερσυνταγογράφησης εξετάσεων, έβαλε «κόφτες» με αποτέλεσμα μια σειρά εξετάσεων να μην μπορούν να συνταγογραφηθούν ξανά και να αποζημιωθούν, δηλαδή να πρέπει να πληρώσει ο πολίτης μόνο τη συμμετοχή, εάν δεν μεσολαβήσει διάστημα τεσσάρων ημερών, 60 ημερών, 90 ημερών, έξι μηνών και ενός έτους, αναλόγως την εξέταση.
Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί δεν θα μπορούν να συνταγογραφήσουν την ίδια εξέταση, ενώ και οι πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί τηρώντας το χρονικό διάστημα των παραπεμπτικών τους ώστε να μην χάνουν την προθεσμία εκτέλεσης.
Σημειώνεται ότι η συνταγογράφηση, κατά παρέκκλιση των χρονικών ορίων, επιτρέπεται αλλά στο παραπεμπτικό που εκδίδεται σημειώνεται ότι η εξέταση δεν αποζημιώνεται για διενέργεια σε ιδιώτη πάροχο, αλλά πρέπει να εκτελεστεί μόνο σε δημόσια δομή.
Από την άλλη, τόσο η πανδημία όσο και η τάση που επικρατεί για πρόληψη και τακτικούς ελέγχους υγείας έχουν αναδείξει την ανάγκη για ποιοτικές, έγκυρες και έγκαιρες ιατρικές πράξεις.
Συνολικά στη χώρα υπάρχουν περίπου 2.800 διαγνωστικά κέντρα και περίπου 220 πολυϊατρεία για να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών σε όλη την Επικράτεια.
Οι περισσότερες από τις μεγάλες αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων παρέχουν εγγυήσεις για έγκυρα και έγκαιρα αποτελέσματα σε υπερσύγχρονο, φιλικά διαμορφωμένο περιβάλλον.
Από την άλλη οι μικρότεροι πάροχοι στοχεύουν στην προσωπική σχέση με τους πολίτες και την εγγύτητα πρόσβασης.
Η παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αποτελεί πεδίο δράσης λαμπρό για τους επενδυτές και τους επαγγελματίες υγείας, ίσως όμως, χρειάζεται επανασχεδιασμός του τρόπου συνταγογράφησης ώστε να μην υπάρχει υπερβολική μετακύληση κόστους στους πολίτες.