THEPOWERGAME
Με τους καλύτερους οιωνούς εισέρχονται στο 2024 οι ελληνικές τράπεζες, που ζουν το δικό τους success story. Η νέα χρονιά αναμένεται να «γράψει» ακόμη θετικότερα νούμερα για το πιστωτικό σύστημα της χώρας, καθώς το 2024 αναμένεται να ρευστοποιηθεί με ακόμη πιο έντονους ρυθμούς το αποτέλεσμα των αναβαθμίσεων, αλλά και των πολύ ισχυρών fundamentals των ελληνικών τραπεζών, ανεξαρτήτου μεγέθους.
Και μιας που μιλάμε για μέγεθος, το 2024 οι εξελίξεις θα τοποθετήσουν στην αγορά τον πέμπτο τραπεζικό πόλο, μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης της Παγκρήτιας Τράπεζας με την Attica Bank, που έχουν ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες από πέρυσι το φθινόπωρο. Η κίνηση αυτή θα αλλάξει τους συσχετισμούς των ομίλων, φέρνοντας στο προσκήνιο ακόμη έναν μεγάλο τραπεζικό παίκτη, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση του ανταγωνισμού.
Στις αρχές της άνοιξης, ανοίγει ο φάκελος αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την Τράπεζα Πειραιώς, που έρχεται να πάρει τη σκυτάλη (το ΤΧΣ έχει το 27%, ακόμη δεν είναι γνωστό τι ποσοστό θα διατεθεί) μετά το επιτυχημένο deal της Εθνικής, με το 22% που διετέθη σε κορυφαία funds του εξωτερικού, και μετά τις πολύ πετυχημένες συμφωνίες που αφορούν την Alpha Bank και το νέο της στρατηγικό εταίρο Unicerdit αλλά και την premium αποχώρηση του Ταμείου από τη Eurobank.
Η χρονιά θα φέρει χαμόγελα στους μετόχους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, που μετά από χρόνια θα δουν επιστροφή κεφαλαίου, με καταβολή μερίσματος, καθώς και μέσα από προγράμματα επαναγοράς μετοχών. Όπως έχουν διαμηνύσει οι διοικήσεις των Eurobank, Εθνική, Alpha Bank αλλά και Πειραιώς, το 2024 θα επανέλθει το μέρισμα ως πρόταση στις γενικές συνελεύσεις του καλοκαιριού, μετά το αναμενόμενο «πράσινο φως» από τον SSM, ο οποίος δεν θα φέρει αντίρρηση, αφού οι τράπεζες αφενός μεν καταγράφουν σταθερά ανοδική κερδοφορία, αφετέρου αποδεσμεύονται από τον κρατικό έλεγχο. Σε τροχιά μερίσματος θα είναι φυσικά και η Optima που μετά την είσοδό της στο ΧΑ σχεδιάζει τις δικές της προτάσεις.
Έχοντας πλήρη επίγνωση των ΕSG κριτηρίων, επί των οποίων τεστάρονται στο εξής από τα κλιμάκια του Ευρωπαίου Επόπτη (SSM), οι τράπεζες της χώρας εφαρμόζουν συγκεκριμένα ερωτηματολόγια προς επιχειρήσεις πελάτες τους και προωθούν πράσινα δάνεια, με κριτήρια βιωσιμότητας σε corporate, αλλά και retail πελάτες. Με αιχμή του δόρατος το Ταμείο Ανάπτυξης, η πιστωτική επέκταση θα τρέχει με θετικό πρόσημο και διψήφιο ποσοστό, παράλληλα με την αύξηση νέων εκταμιεύσεων στη λιανική τραπεζική, κυρίως τη στεγαστική πίστη.
Ενισχυμένες από πλευράς εσόδων, με βελτιωμένο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο και κινήσεις hedging για να αντισταθμίσουν την παύση ανόδου των επιτοκίων, παράλληλα με την υψηλή παρουσία ρευστότητας, αναμένεται να αξιοποιήσουν κάθε παράθυρο ευκαιρίας για νέες εκδόσεις κεφαλαίου MREL, συνεχίζοντας την παράδοση του 2023 με τις σημαντικές υπερκαλύψεις από τις πρώτες ώρες του book building. Και σε όλο αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές τράπεζες που σταθερά βγαίνουν νικήτριες από τη μάχη των κόκκινων δανείων, θα συνεχίσουν να έχουν τα σκήπτρα με τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην ΕΕ.