THEPOWERGAME
Κρίσιμη θα είναι η ερχόμενη εβδομάδα για την πορεία της περαιτέρω αποκρατικοποίησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Συγκεκριμένα, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η ψήφιση της τροποποιημένης σύμβασης παραχώρησης του αερολιμένα που έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους οι μέτοχοι της εταιρείας, και δεύτερον η διενέργεια της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων του ΔΑΑ, προκειμένου να προχωρήσει η απο-υλοποίηση των μετοχών της επιχείρησης.
Με απόφαση προηγούμενης έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, ο αριθμός των μετοχών της εταιρείας διευρύνθηκε με τη διανομή δωρεάν μετοχών. Η διανομή έγινε σε αναλογία εννέα νέες μετοχές για καθεμία παλιά, καθώς μειώθηκε η ονομαστική τιμή της μετοχής από 10 σε 1 ευρώ. Ο συνολικός αριθμός των μετοχών διαμορφώθηκε σε 300.000.000, από 30.000.000 που ήταν πριν από τον περασμένο Νοέμβριο.
Η κίνηση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου ν’ αυξηθεί ο αριθμός των μετοχών του ΔΑΑ και να διευκολυνθούν οι συναλλαγές. Από τις μετοχές του ΔΑΑ, τα 90 εκατ. τεμάχια είναι κυριότητας του ΤΑΙΠΕΔ, τα οποία πρόκειται να διατεθούν σε νέους και υφιστάμενους μετόχους του ΔΑΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μετοχικό κεφάλαιο του ΔΑΑ μετά τη διάθεση των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ θα διαμορφωθεί ως εξής:
- Η γερμανική AviAlliance, που ελέγχεται από το καναδικό επενδυτικό κεφάλαιο PSP Investments, θα ελέγχει το 50% των μετοχών, συν 60 μετοχές, ήτοι 150.000.060 μετοχές. Σήμερα η εταιρεία ελέγχει 120.000.060 μετοχές και μετά τη διάθεση της συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ θα καταστεί ο κυρίαρχος μέτοχος.
- Δεύτερος μέτοχος στην επιχείρηση θα καταστεί η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), γνωστότερη ως Υπερταμείο, αφού θα ελέγχει 75.000.000 μετοχές, όσες δηλαδή και σήμερα. Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το Υπερταμείο ν’ αυξήσει τη συμμετοχή του στην εταιρεία, αλλά αυτή η αύξηση θα είναι οριακή, της τάξης του 1%-2%.
- Τρίτος βασικός μέτοχος καθίσταται η οικογένεια Δημήτρη Κοπελούζου, η οποία επίσης θα επιδιώξει ν’ αυξήσει τη συμμετοχή της στον ΔΑΑ. Σήμερα ελέγχει 14.999.940 μετοχές ΔΑΑ ή το 5% του μετοχικού κεφαλαίου, μείον 60 μετοχές. Στόχος της θα είναι ν’ αυξήσει τη συμμετοχή της κατά περίπου 1% έως 2%. Το πιο πιθανό είναι η συμμετοχή μετά τη διάθεση του 30% του ΤΑΙΠΕΔ να φτάσει στο 6% μείον τις 60 μετοχές.
Φυσικά, μετά τη διάθεση των μετοχών, η συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ θα μηδενιστεί, ενώ το 19% (αν όχι και λιγότερο) εκτιμάται ότι θα περιέλθει στο ευρύ επενδυτικό κοινό. Σημειώνεται ότι ο βασικός μέτοχος, η AviAlliance, θα αποκτήσει το 10% των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και σε τιμή υψηλότερη από εκείνη που θα διαμορφωθεί από τη δημόσια προσφορά του 20% των μετοχών ΔΑΑ, κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ.
Όσον αφορά τη νέα τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης του ΔΑΑ, αυτή αναμένεται να κατατεθεί μέσα στην ημέρα στην ελληνική Βουλή, με στόχο να ψηφιστεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Η νέα σύμβαση, που απαιτεί κύρωσή της από τη Βουλή, γίνεται με βασικό στόχο την ενσωμάτωση του νέου πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης της επιχείρησης, το οποίο προκύπτει από τη νομοθεσία περί εισηγμένων επιχειρήσεων σε οργανωμένη και δημόσια αγορά.