THEPOWERGAME
Σχεδόν όλες οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες αναμένεται να διεκδικήσουν στις 9 Ιουνίου, οπότε και υποβάλλονται οι προσφορές, τις 37 εργολαβίες του ΔΕΔΔΗΕ για τα έργα κατασκευής και συντήρησης δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο αρχικός προϋπολογισμός των έργων, για την περίοδο 2022 – 2026 φτάνει το 1,6 δισ. ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ) αλλά η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ διατηρεί δικαίωμα προαίρεσης για αύξηση του αντικειμένου των εργασιών μέχρι και κατά 800 εκατ. ευρώ για το σύνολο των 37 εργολαβιών. Υπενθυμίζεται πως στον τελευταίο αντίστοιχο μεγάλο διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ, προ πενταετίας είχε κυριαρχήσει αναλαμβάνοντας πλήθος εργολαβιών ο όμιλος Καλογρίτσα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα μετά την κατάρρευση της θυγατρικής Τοξότης.
Εκτός από τις συνήθεις εργασίες (επιθεώρηση, συντήρηση και ενίσχυση ξύλινων στύλων, κλαδέματα κι αποψιλώσεις, αποκοπές – επαναφορές, κ.α.) οι ανάδοχοι των νέων εργολαβιών του ΔΕΔΔΗΕ θα αναλάβουν και «αντικατάσταση μετρητών με έξυπνους». Συνολικά προβλέπεται πως περίπου 400 εκατ. ευρώ από τα ποσά που θα λάβουν οι ανάδοχοι σε ολόκληρη την Ελλάδα θα διατεθούν για την αντικατάσταση των γνωστών ρολογιών της ΔΕΗ με «έξυπνους μετρητές».
Το Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, «το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια, εγκατάσταση 7,5 εκατ. «έξυπνων» μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης σε όλη την ελληνική επικράτεια (5.400.000 μονοφασικοί και 2.100.000 τριφασικοί) την ένταξή τους σε κέντρο τηλεμέτρησης δυναμικότητας 8 εκατ. μετρητικών σημείων. Ταυτόχρονα θα αποξηλωθούν ισάριθμοι υφιστάμενοι μετρητές σε Πελάτες χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ. Ο εκτιμώμενος χρόνος υλοποίησης του έργου είναι 6 έτη».
Σύμφωνα με την προκήρυξη ένας υποψήφιος μπορεί να αναλάβει μέχρι τρεις εργολαβίες σε κάθε μία από τις πέντε περιφερειακές διευθύνσεις του ΔΕΔΔΗΕ (Αττικής, Μακεδονίας – Θράκης, Πελοποννήσου – Ηπείρου, Κεντρικής Ελλάδας και Νήσων). Οι μεγαλύτερες εργολαβίες, προϋπολογισμού άνω των 60 εκατ. ευρώ (χωρίς τα δικαιώματα προαίρεσης) αφορούν περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Εξίσου σημαντικές, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ, πάλι χωρίς τα δικαιώματα προαίρεσης, είναι και πολλές εργολαβίες στις υπόλοιπες περιφερειακές διευθύνσεις.