THEPOWERGAME
Επενδύσεις για την αναβάθμιση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε νέες περιοχές
ετοιμάζουν η Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ Αττικής) και η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) σύμφωνα με τα νέα εγκεκριμένα πενταετή πλάνα για την περίοδο 2023-2027. Οι δύο διαχειριστές που βρίσκονται υπό την ομπρέλα της ΔΕΠΑ Υποδομών -που ανήκει στην ιταλική Italgas- φαίνεται πως θέλουν να συμβάλλουν στην αναμόρφωση των ενεργειακών υποδομών φυσικού αερίου της χώρας. Το καύσιμο αυτό καλείται να παρεμβαίνει όταν οι ΑΠΕ δεν είναι διαθέσιμες, όπως υποστηρίζουν άνθρωποι της αγοράς.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Διαχειριστής ΕΔΑ Αττικής για την πενταετία 2023-2027 οι νέες συμβάσεις σύνδεσης στο Δίκτυο Διανομής της Αττικής θα ανέλθουν σε 92.463, ενώ η συνολική διανεμόμενη ποσότητα φυσικού αερίου για την ίδια περίοδο, εκτιμάται σε 26.002.443 MWh φυσικού αερίου. Ο συνολικός εγκεκριμένος προϋπολογισμός του Προγράμματος Ανάπτυξης 2023-2027 ανέρχεται σε 140,95 εκατομμύρια ευρώ. Το κόστος αυτό περιλαμβάνει τις επενδύσεις σε έργα ενίσχυσης/αναβάθμισης δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης και έργα ανάπτυξης δικτύου χαμηλής πίεσης, νέες συνδέσεις, αντικατάσταση συμβατικών μετρητών με ευφυή συστήματα μέτρησης και λοιπές πρόσθετες επενδύσεις. Επί της ουσίας οι επενδύσεις ενίσχυσης/αναβάθμισης του δικτύου μέσης πίεσης ανέρχονται σε 8,84 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις ενίσχυσης/αναβάθμισης και ανάπτυξης του δικτύου χαμηλής πίεσης ανέρχονται σε 56,83 εκατ. ευρώ.
Για το Δίκτυο Διανομής Αττικής συνολικά ο Διαχειριστής προτείνει την ενίσχυση/αναβάθμιση του δικτύου μέσης πίεσης κατά 19,9 χλμ., την ανάπτυξη του δικτύου χαμηλής πίεσης (4 bar) κατά 485 χλμ. και την ενίσχυση/αναβάθμισή του κατά 95 χλμ. καθώς και την εγκατάσταση 27 σταθμών διανομής. Η Italgas έφερε στην Ελλάδα την τεχνολογία PICARRO, η οποία θεωρείται η πλέον εξελιγμένη σε παγκόσμιο επίπεδο στον προληπτικό έλεγχο ανίχνευσης ενδεχόμενων διαρροών επί του ενεργού δικτύου φυσικού αερίου.
Οι βασικοί άξονες ανάπτυξης Δικτύου καθορίζονται για χρονικό ορίζοντα πέντε ετών. Έργα επέκτασης του Δικτύου, λόγω σύνδεσης, εκτελούνται νομίμως, ακόμη και εάν δεν έχουν προβλεφθεί στο εγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπτυξης. Από την αξιολόγηση του υποβληθέντος Προγράμματος Ανάπτυξης προκύπτει ότι η ΕΔΑ Αττικής επιδιώκει εν γένει τη στοχευμένη ανάπτυξη νέου Δικτύου Διανομής, καθώς και την «πύκνωση» των συνδέσεων/παροχών πάνω στο ήδη ενεργό Δίκτυο Διανομής φυσικού αερίου, ώστε να επιτευχθεί αύξηση του βαθμού αξιοποίησης του Δικτύου Διανομής και να διασφαλιστεί η οικονομική αποτελεσματικότητα των νέων έργων.
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η ΔΕΔΑ η οποία έχει στο χαρτοφυλάκιο της δήμους που ανήκουν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Ήπειρο, την Κεντρική Μακεδονία και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα ανάπτυξης 2023-2027, ο Διαχειριστής έχει υποβάλει στη ΡΑΑΕΥ συνολικό προϋπολογισμό για την ανάπτυξη του Δικτύου Διανομής, ο οποίος ανέρχεται στα 402 εκατ. ευρώ. Το κόστος αυτό περιλαμβάνει τις επενδύσεις σε ανάπτυξη δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης, νέες συνδέσεις, αποσυμπιεστές και πρόσθετες επενδύσεις. Περιλαμβάνονται επίσης επενδύσεις ύψους 4 εκατ. ευρώ για τη διερεύνηση ανάπτυξης νέων δικτύων διανομής με χρήση ανανεώσιμων καυσίμων αερίων όπως το βιομεθάνιο και το υδρογόνο, όπως επίσης και μελέτη κόστους 150.000 ευρώ για τη διερεύνηση ανάπτυξης νέων δικτύων διανομής σε περιφέρειες της Νησιωτικής Ελλάδας. Οι επενδύσεις θα χρηματοδοτηθούν μέσω ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας, επιχορηγήσεων του ΕΣΠΑ ή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καθώς και μέσω λήψης δανείου.
Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) εστιάζει, μεταξύ άλλων, στο φυσικό αέριο ως ενδιάμεσο καύσιμο και τονίζει την ανάγκη ανάπτυξης των υποδομών φυσικού αερίου, τόσο των διασυνοριακών όσο και των εγχώριων. Ως εκ τούτου, προ ολίγων ημερών ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης ενέκρινε την ένταξη 4 μεταφερόμενων έργων του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025 του ΥΠΕΝ.
Τα έργα αφορούν την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου στις Περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και στη Μεγαλόπολη καθώς και για την Τηλεθέρμανση Φλώρινας, με τη συνολική δημόσια δαπάνη των έργων που θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΔΕ να ανέρχεται στα 39,5 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τα παρακάτω:
- Επιχορήγηση της ΔΕΔΑ (Εταιρεία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας Α.Ε.) με το ποσό των 11.250.716,82 ευρώ για την υλοποίηση του έργου: Ανάπτυξη δικτύων διανομής Φυσικού Αερίου μέσης και χαμηλής πίεσης στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας.
- Επιχορήγηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Φλώρινας με το ποσό των 2.540.000 ευρώ για το έργο της Τηλεθέρμανσης Φλώρινας και συγκεκριμένα για το υποέργο: Αγωγός Μεταφοράς Φλώρινας – Δίκτυο Διανομής Φλώρινας – Αντλιοστάσια.
- Επιχορήγηση της ΔΕΔΑ με το ποσό των 22.396.697,99 ευρώ για την υλοποίηση του έργου: Ανάπτυξη δικτύων Φυσικού Αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης στην Περιφέρεια Ηπείρου.
- Επιχορήγηση της HELLENIC NATURAL GAS DISTRIBUTION ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ (HENGAS A.E.) με το ποσό των 3.318.253,94 ευρώ για την υλοποίηση του έργου: Ανάπτυξη Δικτύων διανομής φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης στην πόλη της Μεγαλόπολης.
Ως ημερομηνία έναρξης των έργων ορίζεται η 01/07/2021 και ως ημερομηνία λήξης τους η 31/12/2025. Η ανάληψη της νομικής δέσμευσης (σύμβαση) των υποέργων πραγματοποιείται έως 31/5/2024.
Όπως σημειώνεται, οι δικαιούχοι υποχρεούνται να τηρήσουν τους όρους της απόφασης ένταξης και να υλοποιήσουν τα έργα, σύμφωνα με τους όρους και τον χρονικό προγραμματισμό αυτών.