THEPOWERGAME
Με την προοπτική ανάπτυξης να παραμένει αποδυναμωμένη μέσα στο 2024 για τη διεθνή οικονομία, αυτή θα πρέπει να ανταπεξέλθει σε μια σειρά πολιτικών, τεχνολογικών και γεωπολιτικών αλλαγών και προκλήσεων. Εταιρείες και επενδυτές καλούνται να φιλτράρουν μια σειρά εξελίξεων από την ορμητική είσοδο των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης στην επιχειρηματικότητα και την καθημερινότητα μέχρι τις προσαρμογές στην κλιματική κρίση και τις εκλογικές αναμετρήσεις που δρομολογούνται σε ΗΠΑ, Ε.Ε, Βρετανία, Ινδία και Ρωσία.
Μια εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος παραμένει ο δημοφιλέστερος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων παρά τις περιπέτειες του με την Δικαιοσύνη στις ΗΠΑ, τον επόμενο Νοέμβριο είναι πιθανό να επαναφέρει το κλίμα πόλωσης στον ανεπτυγμένο κόσμο, μια εμπορική αντιπαλότητα με την Ευρώπη και την οπισθοδρόμηση των ΗΠΑ στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Ήδη η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου είναι αναιμική, κάτι που αποδίδεται εν μέρει σε πολιτικές προστατευτισμού και την αναδιάρθρωση των εφοδιαστικών αλυσίδων.
Στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δρομολογημένες για τον Ιούνιο του 2024, εκτιμάται πως θα ενισχυθεί η παρουσία της δεξιάς και ευρωσκεπτικιστής πτέρυγας εις βάρος του πολιτικού κέντρου. Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να συνεχίζεται από τον Φεβρουάριο του 2022 και τον πρόσφατο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, η χάραξη μιας κοινής γραμμής σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και αμύνης είναι πολύτιμη. Όμως, η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν και η υπερίσχυση του ακροδεξιού PVV στην Ολλανδία δημιουργούν αμφιβολίες για την απόλυτη συνοχή της Ευρώπης σε ένα τεταμένο γεωπολιτικό κλίμα. Από την μακρά «εξίσωση» των σχέσεων της Ε.Ε με τον υπόλοιπο κόσμο δεν θα πρέπει να λησμονείται η Κίνα, η οποία εξακολουθεί να παίζει κομβικό ρόλο στην παγκόσμια μεταποίηση την ώρα το Πεκίνο φιλοδοξεί να κατοχυρώσει τη σφαίρα επιρροής του στον Παγκόσμιο Νότο ενώ παράλληλα, εντείνει τον ανταγωνισμό με τη Δύση για τεχνολογική υπεροχή.
Οι φιλοδοξίες των ισχυρών παικτών του κλάδου τεχνολογίας στον τομέα της αναπαραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) θα αποτελέσουν ένα από τα πρωταγωνιστικά θέματα που θα επηρεάσουν το επενδυτικό κλίμα μαζί με τον ζήλο των κυβερνήσεων να χαράξουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο και ηθικό κώδικα σε αυτές εφαρμογές. Η νέα οδηγία που συμφωνήθηκε από τα όργανα της Ε.Ε και αναμένεται να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές του 2024 θέτει για πρώτη φορά αυστηρές προδιαγραφές για τον διαχωρισμό των εφαρμογών ΑΙ υψηλού και χαμηλού ρίσκου, ενώ απαγορεύει ορισμένα συστήματα, όπως αυτά που διαχωρίζουν τους ανθρώπους με βιομετρικά χαρακτηριστικά σαν τον σεξουαλικό προσανατολισμό και τις πολιτικές πεποιθήσεις.
Ο Σάτια Ναντέλα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Microsoft που έχει επενδύσει περίπου 13 δισ. δολάρια στην OpenAI, τονίζει πως οι εφαρμογές ΑΙ θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με υπευθυνότητα. Μετά, όμως από την παρουσίαση και την απευθείας ενσωμάτωση του ChatGPT, της πρώτης εφαρμογής αναπαραγωγικής ΑΙ που γνώρισε ο κόσμος από την OpenAI, η διαμάχη για την επιβολή κανόνων ενδεχομένως να εντατικοποιηθεί μέσα στο 2024.
Στο προσκήνιο θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται, επίσης, οι απαραίτητες επενδύσεις σε υποδομές και νέες τεχνολογίες που είναι απαραίτητες για την πράσινη μετάβαση των οικονομιών. Το νομοσχέδιο-μαμούθ των 369 δισ. δολαρίων της κυβέρνησης Μπάιντεν στις ΗΠΑ μαζί με την πρόσφατη απόφαση της COP28 για μια μετάβαση προς την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων εκτιμάται πως θα επιταχύνουν τον αγώνα μεταξύ χωρών για την πράσινη μετάβαση, με τις εταιρείες της βαριάς βιομηχανίας να επιδιώκουν έναν μεγαλύτερο ρόλο στην κατασκευή υποδομών. Υπολογίζεται πως χρειάζονται επενδύσεις 3 τρισ. δολαρίων, ετησίως, στη διεθνή οικονομία για να γίνει πράξη η πράσινη μετάβαση.