THEPOWERGAME
«Ανοιχτοί λογαριασμοί» στο πολιτικό στερέωμα, με γεγονότα που σημάδεψαν το 2023, μεταφέρονται ως «κληρονομιά» για το 2024. Πολιτικές διεργασίες, που πυροδοτήθηκαν την επομένη των εκλογών της περασμένης χρονιάς, βρίσκονται σε εξέλιξη και συναντώνται με ημερομηνίες-ορόσημα για τα πολιτικά πράγματα. Η πιο κομβική ημερομηνία είναι ασφαλώς όταν θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024. Η ευρωκάλπη θα είναι το «βαρόμετρο» για τις στρατηγικές επιδιώξεις, τους στόχους και τις πολιτικές στοχεύσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και των άλλων πολιτικών δυνάμεων.
Η Νέα Δημοκρατία θα επιχειρήσει την καταγραφή ενός ποσοστού που θα επιβεβαιώνει την πολιτική της κυριαρχία-αν και ο κίνδυνος της χαλαρής ψήφου ή της ψήφου διαμαρτυρίας, κυρίως για την ακρίβεια αλλά και την ασφάλεια είναι ορατός. Σε καμιά περίπτωση το Μαξίμου δεν θεωρεί ότι ο πήχης πρέπει να πέσει κάτω από το 33%, ποσοστό που κατέγραψε στις ευρωεκλογές του 2019. Οι δυσκολίες στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ο αντίκτυπος από πρόσφατα ψηφισμένες ρυθμίσεις όπως το φορολογικό, αλλά και οι διαφοροποιήσεις στα δεξιά της ΝΔ- για τα ελληνοτουρκικά, τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και πρόσφατα για την τροποποίηση που αφορά σε μικρό αριθμό μεταναστών-προκαλούν εσωκομματικούς κλυδωνισμούς. Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα εξελιχθούν οι διαφοροποιήσεις δύο πρώην πρωθυπουργών, του κ. Σαμαρά και του κ. Καραμανλή, κυρίως με ορίζοντα τις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου.
Οι ευρωκάλπες όμως έχουν ήδη δώσει το έναυσμα για έναν ιδιότυπο ανταγωνισμό στο χώρο της αντιπολίτευσης, που πυροδότησαν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2023. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την τριπλή εκλογική ήττα, με νέο Πρόεδρο πλέον τον Στέφανο Κασσελάκη στοχεύει σε μια ανάκαμψη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχει πληγεί σοβαρά και από την αποχώρηση των στελεχών της Νέας Αριστεράς. Ο στόχος δεν είναι εύκολος, καθώς ήδη το ΠΑΣΟΚ δημοσκοπικά εμφανίζει μια οριακή υπεροχή για τη δεύτερη θέση ενόψει των ευρωεκλογών. Ο στόχος του κ. Ν. Ανδρουλάκη για ένα 16-17% δεν θα είναι απλώς η επιβεβαίωση της υπεροχής του απέναντι σε ένα ΣΥΡΙΖΑ που θα εξακολουθεί να δοκιμάζεται, αλλά θα του δώσει το δικαίωμα για τη διαμόρφωση προϋποθέσεων μιας πολιτικής εναλλακτικής λύσης απέναντι στη ΝΔ. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει ένας ακόμη σκόπελος που πρέπει να προσπεράσει και αυτός είναι το Συνέδριο του κόμματος, τον Φεβρουάριο του 2024.
Το 2024 θα είναι επίσης μια «πυξίδα» για τον προσανατολισμό των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον προσεχή Απρίλιο στην Άγκυρα θα είναι ο επόμενος σταθμός για τα «ήρεμα νερά» στις σχέσεις των δύο χωρών, που εγκαινιάστηκε τον τελευταίο μήνα του 2023, με ενδιάμεσες στάσεις τις διμερείς συναντήσεις σε υπουργικό επίπεδο και τη συνέχιση του πολιτικού διαλόγου τον προσεχή Φεβρουάριο. Μένει να φανεί εάν αυτή η τάση θα εδραιωθεί, χωρίς πισωγυρίσματα, σε μια περίοδο έτσι ή αλλιώς γεωπολιτικής αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή.
Σε ό,τι αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση η καλή -ή όχι- μέρα θα φανεί νωρίς, ήδη από τον Ιανουάριο του 2024, οπότε σε εμβόλιμη Σύνοδο Κορυφής θα καθοριστεί το Δημοσιονομικό Πλαίσιο έως το 2027. Για την Ελλάδα, δύο είναι οι κρίσιμες παράμετροι-η έγκριση των 2 δισ. ευρώ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά και η πρόβλεψη κονδυλίων για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στη χώρα μας.