THEPOWERGAME
Έντονο είναι το ενδιαφέρον του τραπεζικού τομέα για την ένταξη τιτλοποιήσεων στο νέο πρόγραμμα Ηρακλής ΙΙΙ, σε βαθμό που αναθερμαίνεται, επί του θεωρητικού προς το παρόν, η συζήτηση αν το σημερινό πλαφόν των 2 δισ. ευρώ θα μπορούσε κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης (κάτι που προβλέπει ο Νόμος) να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
Όσο και αν η κουβέντα αυτή είναι πρώιμη, η ελκυστικότητα του πλέον αποτελεσματικού και φθηνού εργαλείου εξυγίανσης κόκκινων δανείων στο οποίο έχει αναχθεί ο Ηρακλής, ξεπερνά ήδη τα όρια του σημερινού του πλαφόν. Το σίγουρο είναι ότι ο καινούργιος Νόμος αφήνει περιθώριο διεύρυνσης του ορίου των 2 δισ. ευρώ, αλλά η κυβέρνηση, διά του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε αυτό το βήμα. Σε κάθε περίπτωση, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα απαιτήσει την έγκριση της DG Com, της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ και για να τεθεί ως αίτημα θα πρέπει να προσμετρηθεί τόσο η ανάγκη ένταξης περαιτέρω χαρτοφυλακίων, αλλά και η συγκυρία σε ό,τι αφορά την πορεία των ανακτήσεων.
Πέραν κάποιων «προβληματικών» τιτλοποιήσεων, όπως αποδείχτηκαν στην πράξη συγκεκριμένα projects με τους στόχους των business plans να μην επιτυγχάνονται στο βαθμό που αναμενόταν, οι ανακτήσεις Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων δεν φαίνεται προς ώρας να δημιουργούν ανησυχίες που θα έθεταν σε κίνδυνο τις εγγυήσεις. Με βάση τα τωρινά δεδομένα. Και προς αυτή την κατεύθυνση, λειτουργεί υποστηρικτικά η δευτερογενής αγορά κόκκινων δανείων μέσω της οποίας αλλάζουν χέρια τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια, βασισμένα σε διαφορετικά επιχειρησιακά πλάνα που ευελπιστούν σε βελτίωση ανακτήσεων.
Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι το υπόλοιπο των εγγυήσεων που είχε απομείνει δεν ήταν μόλις 2 δισ. ευρώ, αλλά περίπου 5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ο πήχης αναγκαστικά κατέβηκε προκειμένου να εγκριθεί το νέο πρόγραμμα. Με αφορμή και αίτιο τη μη επίτευξη στόχων σε επιλεγμένες τιτλοποιήσεις.
Όπως και να έχουν τα πράγματα, ο νέος Ηρακλής είναι έτοιμος να υποδεχθεί αιτήματα συστημικών και μη τραπεζών, καθώς πέραν των εκκρεμοτήτων που αφορούν το Frontier II της Εθνικής, το Sunrise III της Πειραιώς και το κοινοπρακτικό των 4 με την επωνυμία solar, τις πύλες του προγράμματος αναμένεται άμεσα να διαβούν οι τράπεζες Attica και Παγκρήτια, υποβάλλοντας αίτημα η μία μετά την άλλη.
Στο άρμα του Ηρακλή θα ήθελαν να προσδεθούν και μικρότερες μη συστημικές, αλλά είναι πολύ ακριβό το τίμημα που θα έπρεπε να πληρώσουν. Έτσι, εκτός απροόπτου που θα έδινε χώρο σε άλλες εναλλακτικές (π.χ. να κουμπώσουν σε τιτλοποιήσεις μεγαλύτερων σχημάτων, κάτι που συζητήθηκε αλλά πρακτικά δεν φαίνεται να βγαίνει), οι μικρότερες τράπεζες θα προχωρήσουν στην εξυγίανση των ισολογισμών τους, με εσωτερική διαχείριση ή πιθανόν κάποια πώληση.
Και όσο η αγορά αναμένεται να κλείσει τις εκκρεμότητες που θα υπαχθούν στον Ηρακλή, οι μεγάλοι της αγοράς σκέφτονται πόσο καλή εξέλιξη θα ήταν για τους ισολογισμούς τους, αν μπορούσαν -λόγω σημερινού πλαφόν- να εντάξουν και δικές τους, νέες τιτλοποιήσεις στο πρωτότυπο και αναμφισβήτητα αποτελεσματικό πρόγραμμα. Ήδη, μία από τις τελευταίες τιτλοποιήσεις στην αγορά, το Frontier III της Εθνικής Τράπεζας, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέα deals από πλευράς των μεγάλων. Μάλιστα έχει ήδη ληφθεί απόφαση για αυτό.