THEPOWERGAME
Περί τα 120 δισ. δολάρια επενδύθηκαν από τον τραπεζικό τομέα πέρυσι, για την χρηματοδότηση της παραγωγή ορυκτών καυσίμων ή εταιρειών με έκθεση στον άνθρακα, όπως δείχνει σχετική έρευνα που πραγματοποίησε το BloombergNEF. Τη μερίδα του λέοντα κατέχει ο τραπεζικός τομέας της Κίνας, που επένδυσε 93 δισ. δολάρια στα ορυκτά καύσιμα της χώρας. Το ποσοστό αναλογεί στο 76% της καταγεγραμμένης χρηματοδότησης του τομέα άνθρακα στην Κίνα, όταν παγκοσμίως οι τράπεζες χρηματοδοτούν μόνο κατά 13% τον συγκεκριμένο τομέα.
Στη δεύτερη θέση ακολουθούν οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, με τραπεζική χρηματοδότηση 10 δισ. δολαρίων και έπονται η Ινδία και η Γερμανία με τραπεζικές επενδύσεις 3 δισ. δολαρίων έκαστη.
Σύμφωνα πάντως με το BloombergNEF, προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες η παγκόσμια θερμοκρασία να αυξηθεί πάνω από 1,5 βαθμούς Κελσίου (σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα) ως τα μέσα του αιώνα, οι επενδύσεις αυτές παγκοσμίως θα πρέπει να μειωθούν σε μόλις 1% ως το 2040. Κάτι που δείχνει ανέφικτο με βάση τα τωρινά δεδομένα.
Και οι δέκα μεγαλύτεροι τραπεζικοί χρηματοδότες των ορυκτών καυσίμων βρίσκονται στην Κίνα, με πρώτη την Industrial & Commercial Bank of China Ltd. (ICBC). Το 2022, η ICBC χρηματοδότησε έργα με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα σε αναλογία 0,57 προς 1 σε σχέση με ορυκτά καύσιμα, όταν ο μέσος όρος 1.000 τραπεζών -τις οποίες παρακολούθησε το BloombergNEF, βρίσκεται στο 0,73.
Και πάλι, προκειμένου να αποφευχθούν οι χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, το BNEF εκτιμά πως ο δείκτης αυτός, τον οποίο ονομάζει ESBR (energy supply banking ratio ή τραπεζική αναλογία ενεργειακού εφοδιασμού) θα πρέπει να ανέβει 4 προς 1 ως το 2030!
Στην Κίνα, η παραγωγή άνθρακα έφτασε το ρεκόρ των 4,5 δισ. τόνων πέρυσι, ενώ η χώρα έχει εγκρίνει και νέες υποδομές, με αποτέλεσμα η παραγωγή να τρέχει αυτή τη στιγμή με ρυθμούς 3,5% πάνω από τα επίπεδα του 2022. Ωστόσο ο Κόκκινος Δράκος, που καίει περισσότερο άνθρακα από όλο τον υπόλοιπο κόσμο μαζί, έχει δεσμευθεί να μειώσει αυτές τις καταναλώσεις ως τα μέσα της δεκαετίας. Η εγχώρια παραγωγή αναμένεται να σταματήσει να αυξάνεται το 2024. Ειδικά η Αυστραλία προβλέπει πως οι εξαγωγές θερμικού άνθρακα που χρησιμοποιούνται από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας θα μειωθούν από 302 εκατ. τόνους φέτος σε 221 εκατ. τόνους την ερχόμενη χρονιά.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), η συνολική κατανάλωση άνθρακα θα φτάσει το ρεκόρ των περισσότερων από 8,5 δισ. μετρικών τόνων φέτος και στη συνέχεια θα αρχίσει μία σταθερή αλλά μακρά μείωση στην κατανάλωση, υποχωρώντας σε 8,3 δισ. τόνους ως το 2026.
«Οι τράπεζες πρέπει να αναπτύξουν έναν μηχανισμό που θα διασφαλίζει ότι ακολουθούν τη σταδιακή κατάργηση της χρηματοδότησης των περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα με επιταχυνόμενο ρυθμό», αναφέρει η αναλύτρια βιώσιμων οικονομικών στο BNEF, Τρίνα Γουάιτ. «Εξίσου σημαντική θα αποδειχτεί η (παράλληλη) αύξηση της χαμηλής σε άνθρακα ενεργειακής παροχής, ώστε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες ενέργειας».
Παρότι τα ορυκτά καύσιμα παραμένουν η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτροδότησης του πλανήτη, η αύξηση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνεται σε ταχύτερους ρυθμούς από την αύξηση της ενεργειακής ζήτησης. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν θέσει στόχους μείωσης της κατανάλωσης άνθρακα κατά περισσότερο από 20% από το 2023 ως το 2026, σύμφωνα με τον ΙΕΑ. Όμως η ζήτηση στην Ασία μειώνεται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς.