THEPOWERGAME
Επιτεύξιμος θα είναι σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας ο φετινός στόχος για τις επιδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης (ύψους 2 δισ. ευρώ), μετά την καθοδική αναθεώρησή του από το υπεραισιόδοξο επίπεδο των 3,6 δισ. ευρώ.
Για το 2024 ο στόχος της απορρόφησης επιδοτήσεων μέσω του RRF σκαρφαλώνει εκ νέου στο επίπεδο των 3,6 δισ. ευρώ, καθώς το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η νέα χρονιά θα συνοδευθεί με υψηλές απορροφήσεις και θα υπάρξει κινητικότητα για τη δρομολόγηση τόσο του 4ου, όσο και του 5ου αιτήματος πληρωμών της χώρας. Φυσικά, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, δεν είναι εύκολη διαδρομή και απαιτεί δουλειά και προετοιμασία. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι η διάθεση 3,6 δισ. ευρώ σημαίνει απορροφητικότητα 300 εκατ. ευρώ από επιδοτήσεις κάθε μήνα.
Μιλώντας σε πηγαδάκι δημοσιογράφων, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης, έδωσε τη δική του εξήγηση για την αναθεώρηση του αρχικού στόχου για το 2023 αναφέροντας το αντίστοιχο παράδειγμα άλλων κρατών μελών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, όλα τα κράτη προέβησαν σε αναθεώρηση του προγράμματος που αφορά το κομμάτι των επιδοτήσεων. Ήταν λογικό, καθώς στην αρχή που «θεσπίστηκε» το πλαίσιο, από ό,τι φάνηκε, ήταν υπεραισιόδοξα τα πρώτα σενάρια.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παράτασης της περιόδου εφαρμογής του Ταμείου Ανάκαμψης από την ΕΕ, ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απόφαση προς το παρόν αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και ελπίδα… Το σημαντικό όμως, τόνισε, δεν είναι μόνο η παράταση σαν αυτοσκοπός, αλλά με τι όρους θα συνοδεύεται το ενδεχόμενο μιας παράτασης.
Από την άλλη πλευρά, το σίγουρο είναι ότι υπήρξε μεγάλη κινητικότητα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 2 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο τρέχον έτος. Ενδεικτικά, ο κ. Παπαθανάσης εστίασε στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος πολιτικής προστασίας ΑΙΓΙΣ και έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως την απόφαση κατασκευής 22 πυροσβεστικών αεροσκαφών- μια παραγωγή που αναμένεται να αποτελέσει ορόσημο για το Ταμείο Ανάπτυξης για όλη την Ευρώπη.
Οι διαγωνισμοί για τις επενδύσεις της πολιτικής προστασίας τρέχουν ο ένας μετά τον άλλον, διευκρίνισε ο υπουργός, τονίζοντας ότι το 2024 προμηνύεται ιδιαίτερα θετικό. Με ανάλογα πολύ καλούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες και σε κάποια άλλα υπουργεία – όχι σε όλα δυστυχώς – που υλοποιούν ταχύτατα τις απαιτούμενες ενέργειες, όπως για παράδειγμα, το υπουργείο Ενέργειας (λόγω κυρίως του Εξοικονομώ), το υπουργείο Εργασίας, το Παιδείας κ.ά.
Προβληματίζει η αδιαφορία για επενδύσεις στο digital
Στο μεταξύ, προβληματισμό προκαλεί η χαμηλή αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης στο σκέλος των δανείων αναφορικά με την ποσόστωση του 20% στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Τόσο το υπουργείο Οικονομίας, όσο και ο τραπεζικός τομέας διαπιστώνουν μια εμφανώς υποτονική ανταπόκριση των επενδυτών για σχέδια ψηφιακών επενδύσεων, γεγονός που δημιουργεί εμπόδια στην συνολική απορρόφηση των δανείων.
Πέραν της… απροθυμίας για ψηφιακές επενδύσεις -ίσως για λόγους αδράνειας, ίσως για λόγους άλλων προτεραιοτήτων- τράπεζες και υπουργείο, θέλουν να βρεθεί μια λύση. Πρέπει με κάποιον τρόπο, να δημιουργηθούν αιτήματα για ψηφιακά έργα, επισημαίνουν πηγές του υπουργείου, καθώς είναι αδύνατη η διαφυγή από την ποσόστωση του 20%.
Κανονικά εξελίσσεται επίσης, το κομμάτι χρηματοδότησης μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, με τελευταία «έκδοση» το νέο πρόγραμμα που αφορά τον Τουρισμό και συγκεκριμένα υπό σύσταση ή νεοσύστατες μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με προϋπολογισμό επιχορήγησης από 80.000 ευρώ – 400.000 ευρώ και πλαφόν επιχορήγησης το 45% βάσει δαπανών.