THEPOWERGAME
Την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη συνεχή ανάπτυξή της, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει η οικονομία της ευρωζώνης, υπογραμμίζει σε έκθεσή του για το γ’ τρίμηνο του 2023, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.
Όπως επισήμανε ο νέος Συντονιστής του Γραφείου, καθηγητής Ιωάννης Τσουκαλάς, η ελληνική οικονομία παραμένει δυναμική, με τον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο 2,1% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το ΓΠΚΒ επισημαίνει την αποκλιμάκωση στο 2,9% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μειωμένος σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2022 (8,8%) και σε σχέση με τον Οκτώβριο (3,8%). Σε επίπεδο ευρωζώνης, το επόμενο τρίμηνο- εξάμηνο θα είναι καθοριστικό για το χρόνο στον οποίο θα προχωρήσει η ΕΚΤ σε μείωση επιτοκίων, αναφέρει ο κ. Τσουκαλάς, τονίζοντας πως η οικονομία της ευρωζώνης παρουσιάζει σημάδια σταθερότητας.
Παράλληλα, όπως αναφέρει η έκθεση, η καλύτερη εκτέλεση του Προϋπολογισμού, προέρχεται κυρίως από την πλευρά των φορολογικών εσόδων και είναι αποτέλεσμα της καλύτερης του προβλεπόμενου απόδοσης της οικονομίας με:
α) σταθερή παραγωγή καθαρών θέσεων εργασίας, με ταυτόχρονη μείωση της ανεργίας στο 9,6%,
β) σημαντική αύξηση των τουριστικών εσόδων, τα οποία κατά το οκτάμηνο του τρέχοντος έτους ξεπέρασαν τα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου του 2019 κατά 11% περίπου,
γ) αύξηση των μισθών και των συντάξεων, γεγονός που επηρεάζει κυρίως τα έσοδα από τους άμεσους φόρους (φόροι εισοδήματος) αλλά και από τους έμμεσους φόρους.
Οι επτά κίνδυνοι για την ελληνική και διεθνή οικονομία
Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα, το Γραφείο Προϋπολογισμού βλέπει επτά πιθανούς κινδύνους, που μπορεί να καθηλώσουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς:
- Περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας και εμβάθυνση της κρίσης ακινήτων με αρνητικές επιπτώσεις για τους εμπορικούς της εταίρους.
- Έντονες μεταβολές των τιμών των εμπορευμάτων εν μέσω κλιματικών και γεωπολιτικών κλυδωνισμών (καύσωνες και ξηρασίες, πόλεμος στην Ουκρανία, αναταραχή στη Μέση Ανατολή, περιορισμοί στις εξαγωγές).
- Επίμονες πληθωριστικές πιέσεις λόγω των συνθηκών στην αγορά εργασίας, του αιτήματος για ανάκτηση της απώλειας πραγματικού εισοδήματος και της πλεονάζουσας αποταμίευσης σε ορισμένες οικονομίες με συνέπεια περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών και εμπέδωση πληθωριστικών προσδοκιών.
- Αυξανόμενη δυσχέρεια χρέους. Τα κριτήρια δανεισμού έχουν γίνει πιο αυστηρά σε ΗΠΑ, Ευρωζώνη και ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες. Το κόστος δανεισμού για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες παραμένει υψηλό αυξάνοντας τον κίνδυνο δυσχέρειας του χρέους.
- Αύξηση των περιορισμών στο εμπόριο, στις διασυνοριακές μετακινήσεις κεφαλαίων, τεχνολογίας, εργαζομένων και στις διεθνείς πληρωμές λόγω γεωπολιτικών εντάσεων.
- Ασθενής ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου, και ειδικότερα του εμπορίου αγαθών, καθώς σημείωσε πτώση κατά 1,5% στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
- Κοινωνικές αναταραχές λόγω ενδεχόμενων αυξήσεων των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων.