THEPOWERGAME
Μετά την απόφαση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να επιτρέψει τη χάραξη μιας περιοριστικής νομισματικής πολιτικής ώστε να δαμαστεί ο πληθωρισμός, το βασικό επιτόκιο της χώρας έχει αυξηθεί επτά διαδοχικές φορές από το 8,5% που ίσχυε τον περασμένο Ιούνιο στο 42,5% κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης.
Αυτή η στροφή στη χάραξη μιας συμβατικής πολιτικής για την οικονομία έγινε μετά την αδύναμη εκλογική νίκη του Ερντογάν τον περασμένο Μάιο, αναθέτοντας έκτοτε το υπουργείο Οικονομικών στον Μεχμέτ Σίμσεκ και τα ηνία της κεντρικής τράπεζας στη Χαφιζέ Γκέι Έρκαν. Και οι δυο αξιωματούχοι συμμερίζονται τις ανησυχίες των οικονομικών αναλυτών για την αβεβαιότητα που γεννά η εξασθένιση της τουρκικής λίρας, η οποία ενισχύθηκε στο 29,1 έναντι του δολαρίου αφού δημοσιοποιήθηκε η απόφαση της κεντρικής τράπεζας.
Απώτερος στόχος της Άγκυρας σε αυτή τη φάση είναι να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της τουρκικής οικονομίας, με τον Ερντογάν να παραμερίζει την ανορθόδοξη οικονομική ρητορική πως με χαμηλά αντί για υψηλά επιτόκια δαμάζεται ο πληθωρισμός. Το αποτέλεσμα αυτής της ανορθόδοξης ρητορικής ήταν η διολίσθηση της τουρκικής λίρας, η οποία έχει χάσει το 50% της αξίας της έναντι του δολαρίου κατά τη διάρκεια του 2023.
Από τον περασμένο Ιούνιο, ωστόσο, οι προοπτικές της οικονομίας έχουν βελτιωθεί. Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι Deutsche Bank και JPMorgan Chase προβλέπουν πως η αγορά ομολόγων της Τουρκίας θα παρουσιάσει κάποιες από τις ελκυστικότερες αποδόσεις μεταξύ των αναδυόμενων αγορών μέσα στο επόμενο έτος.
Εκτιμάται, επίσης, πως τα επιτόκια θα αυξηθούν στο 45% τον ερχόμενο Ιανουάριο, με τον ανοδικό κύκλο να κλείνει το αργότερο πριν τις δημοτικές εκλογές στα τέλη Μαρτίου. Από την πλευρά της, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε πως αναμένεται η ολοκλήρωση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής το συντομότερο δυνατό», προσθέτοντας πως τα επιτόκια θα διατηρηθούν υψηλά «όσο χρειαστεί ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών».
Προς το παρόν, ο πληθωρισμός κυμαίνεται στο 62% αν και η Έρκαν με τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου διαβλέπουν πως θα αποκλιμακωθεί στο 36% μέχρι τα τέλη του έτους. Πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν ο Ερντογάν αποφασίσει να προχωρήσει τρίτη φορά σε αύξηση του κατώτατου μισθού εν όψει των δημοτικών εκλογών τον ερχόμενο Μάρτιο.
Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ο πρόεδρος της Τουρκίας προχώρησε σε αύξηση του κατώτατου μισθού σε δυο περιστάσεις πριν τις γενικές εκλογές του περασμένου Μάιου. Πρώτη φορά ήταν τον Ιανουάριο του 2023, με αύξηση 55%. Ακολούθησε δεύτερη προς τα πάνω αναπροσαρμογή της τάξεως του 34% τον περασμένο Ιούλιο, με τον κατώτατο μισθό να κυμαίνεται σήμερα σε ποσό ισάξιο περίπου των 420 ευρώ, τον μήνα.
Αν και η τακτική αυτή θεωρήθηκε απαραίτητη για να καταφέρουν τα νοικοκυριά της χώρας να ανταπεξέλθουν έως έναν βαθμό στη μεγάλη αύξηση των δαπανών διαβίωσης, αναλυτές της απέδωσαν και πολιτική χροιά καθώς πλησίαζαν τον γενικές εκλογές του Μάιου. Αναλυτές της αγοράς τονίζουν πως δεν θα πρέπει να υπάρξει μεταβολή προσέγγισης στη χάραξη νομισματικής και οικονομικής πολιτικής.
«Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να δαμαστεί ο πληθωρισμός αλλά η αγορά ομολόγων είναι αισιόδοξη πως η Τουρκία ακολουθεί τον σωστό δρόμο», σχολίσε ο Κάργκι Κάτμαν, αναλυτής στην KNG Securities, στην ενημερωτική ιστοσελίδα Quartz. «Τα ομόλογα της χώρας παρουσιάζουν τις ισχυρότερες αποδόσεις μεταξύ των μεγαλύτερων αναδυόμενων αγορών κατά τη διάρκεια του περασμένου μηνός».