THEPOWERGAME
Η Κομισιόν ενέκρινε τη 12η δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αναφέρεται σε σημερινή της ανακοίνωση. Η δέσμη αυτή επικεντρώνεται στην επιβολή πρόσθετων απαγορεύσεων εισαγωγών και εξαγωγών στη Ρωσία, στην καταπολέμηση της καταστρατήγησης των κυρώσεων και στο «κλείσιμο» των όποιων «παραθύρων», σημειώνεται.
Μεταξύ άλλων, η 12η δέσμη μέτρων επιβάλλει την απαγόρευση της άμεσης και έμμεσης εισαγωγής, αγοράς ή μεταφοράς διαμαντιών από τη Ρωσία και εισάγει νέα απαγόρευση εισαγωγής LPG, η οποία θα επηρεάσει τις ετήσιες εισαγωγές αξίας 1 δισ. ευρώ, πρόσθεσε η ΕΕ στην ανακοίνωση.
Η δέσμη μέτρων πρόσθεσε επίσης 140 επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα ως υποκείμενα σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων παραγόντων του ρωσικού στρατού και της αμυντικής βιομηχανίας, ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών και περιλαμβάνει παράγοντες από τον τομέα της πληροφορικής.
«Με αυτό το 12ο πακέτο, προτείνουμε ένα ισχυρό σύνολο νέων καταλόγων και οικονομικών μέτρων που θα αποδυναμώσουν περαιτέρω την πολεμική μηχανή της Ρωσίας. Το μήνυμά μας είναι σαφές, όπως δήλωσα ήδη όταν προήδρευσα του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στο Κίεβο: παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας προς την Ουκρανία και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον αγώνα της για ελευθερία και κυριαρχία», τόνισε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.
Ρωσία: Η λίστα με τις νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις
Η ΕΕ επιβάλλει απαγόρευση στην άμεση ή έμμεση εισαγωγή, αγορά ή μεταφορά διαμαντιών από τη Ρωσία. Η απαγόρευση αυτή ισχύει για τα διαμάντια που προέρχονται από τη Ρωσία, τα διαμάντια που εξάγονται από τη Ρωσία, τα διαμάντια που διέρχονται από τη Ρωσία και τα ρωσικά διαμάντια όταν υφίστανται επεξεργασία σε τρίτες χώρες.
Η άμεση απαγόρευση ισχύει για τα μη βιομηχανικά φυσικά και συνθετικά διαμάντια, καθώς και για τα διαμαντένια κοσμήματα, από την 1η Ιανουαρίου 2024. Επιπλέον, η έμμεση απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών διαμαντιών όταν αυτά υφίστανται επεξεργασία (δηλαδή κοπή ή/και στίλβωση) σε τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κοσμημάτων που περιλαμβάνουν διαμάντια καταγωγής Ρωσίας, θα αρχίσει σταδιακά από την 1η Μαρτίου 2024 και θα ολοκληρωθεί την 1η Σεπτεμβρίου 2024. Αυτή η σταδιακή εισαγωγή των έμμεσων απαγορεύσεων εισαγωγής δικαιολογείται από την ανάγκη να αναπτυχθεί ένας μηχανισμός ιχνηλασιμότητας που θα επιτρέπει αποτελεσματικά μέτρα επιβολής και θα ελαχιστοποιεί τις διαταραχές για την αγορά της ΕΕ.
Η απαγόρευση των ρωσικών διαμαντιών αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας της G7 για την ανάπτυξη μιας διεθνώς συντονισμένης απαγόρευσης των διαμαντιών που αποσκοπεί στη στέρηση από τη Ρωσία αυτής της σημαντικής πηγής εσόδων.
Επιπλέον, η σημερινή απόφαση απαιτεί από τους εξαγωγείς της ΕΕ να απαγορεύουν συμβατικά την επανεξαγωγή στη Ρωσία και την επανεξαγωγή για χρήση στη Ρωσία ιδιαίτερα ευαίσθητων αγαθών και τεχνολογίας, όταν πωλούν, προμηθεύουν, μεταφέρουν ή εξάγουν σε τρίτη χώρα, με εξαίρεση τις χώρες εταίρους. Η ρήτρα καλύπτει απαγορευμένα είδη που χρησιμοποιούνται σε ρωσικά στρατιωτικά συστήματα, που βρέθηκαν στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία ή είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη, την παραγωγή ή τη χρήση των εν λόγω ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων, καθώς και αεροπορικά αγαθά και όπλα.
Έλεγχοι και περιορισμοί εισαγωγών-εξαγωγών
Το Συμβούλιο πρόσθεσε 29 νέες οντότητες στον κατάλογο εκείνων, που υποστηρίζουν άμεσα το στρατιωτικό και βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας στον επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Θα υπόκεινται σε αυστηρότερους εξαγωγικούς περιορισμούς όσον αφορά τα αγαθά και τις τεχνολογίες διπλής χρήσης, καθώς και τα αγαθά και την τεχνολογία που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην τεχνολογική ενίσχυση του τομέα άμυνας και ασφάλειας της Ρωσίας. Ορισμένες από αυτές τις 29 οντότητες ανήκουν σε τρίτες χώρες που εμπλέκονται στην καταστρατήγηση των εμπορικών περιορισμών ή είναι ρωσικές οντότητες, που εμπλέκονται στην ανάπτυξη, παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρονικών εξαρτημάτων για το στρατιωτικό και βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας.
Επιπλέον, η σημερινή απόφαση διευρύνει τον κατάλογο των ειδών που υπόκεινται σε περιορισμούς και θα μπορούσαν να συμβάλουν στην τεχνολογική ενίσχυση του τομέα άμυνας και ασφάλειας της Ρωσίας, ώστε να περιλαμβάνει: χημικές ουσίες, μπαταρίες λιθίου, θερμοστάτες, κινητήρες συνεχούς ρεύματος και σερβοκινητήρες για μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), εργαλειομηχανές και εξαρτήματα μηχανημάτων.
Τέλος, η ΕΕ εισήγαγε περαιτέρω περιορισμούς στις εισαγωγές αγαθών που αποφέρουν σημαντικά έσοδα στη Ρωσία και επιτρέπουν έτσι τη συνέχιση του επιθετικού της πολέμου κατά της Ουκρανίας, όπως ο χυτοσίδηρος και το spiegeleisen, τα σύρματα χαλκού, τα σύρματα αλουμινίου, το φύλλο αλουμινίου, οι σωλήνες και οι σωλήνες συνολικής αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Εισάγεται νέα απαγόρευση εισαγωγών LPG με μεταβατική περίοδο 12 μηνών.
Τέλος, το Συμβούλιο αποφάσισε να εισαγάγει ορισμένες εξαιρέσεις από τους περιορισμούς εισαγωγής που αφορούν είδη προσωπικής χρήσης, όπως είδη προσωπικής υγιεινής ή ενδύματα που φορούν οι ταξιδιώτες ή περιέχονται στις αποσκευές τους, καθώς και για τα αυτοκίνητα που έχουν διπλωματική πινακίδα κυκλοφορίας για να εισέρχονται στην ΕΕ. Επιπλέον, προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδος στην Ένωση των πολιτών της ΕΕ που ζουν στη Ρωσία, τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέψουν την είσοδο των αυτοκινήτων τους, υπό την προϋπόθεση ότι τα αυτοκίνητα δεν προορίζονται για πώληση και οδηγούνται για αυστηρά προσωπική χρήση.
Μέτρα επιβολής και κατά της καταστρατήγησης
Η απαγόρευση διαμετακόμισης που ισχύει επί του παρόντος για τα αγαθά και τις τεχνολογίες διπλής χρήσης που εξάγονται από την ΕΕ σε τρίτες χώρες μέσω του εδάφους της Ρωσίας θα επεκταθεί σε όλα τα αγαθά μάχης. Επιπλέον, η υφιστάμενη απαγόρευση της παροχής υπηρεσιών θα επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει και την παροχή λογισμικού για τη διαχείριση επιχειρήσεων και λογισμικού για βιομηχανικό σχεδιασμό και κατασκευή. Τέλος, η ΕΕ επιβάλλει απαιτήσεις κοινοποίησης για τη μεταφορά κεφαλαίων εκτός της ΕΕ από οποιαδήποτε οντότητα εγκατεστημένη στην ΕΕ, που ανήκει ή ελέγχεται από οντότητα εγκατεστημένη στη Ρωσία ή από Ρώσο υπήκοο ή φυσικό πρόσωπο που κατοικεί στη Ρωσία.
Εφαρμογή του πλαφόν τιμών πετρελαίου
Το Συμβούλιο θεσπίζει αυστηρότερους κανόνες συμμόρφωσης για να υποστηρίξει την εφαρμογή του ανώτατου ορίου τιμών πετρελαίου και να πατάξει την καταστρατήγηση. Επιπλέον, ένας ενισχυμένος μηχανισμός ανταλλαγής πληροφοριών θα επιτρέψει τον καλύτερο εντοπισμό πλοίων και οντοτήτων που εφαρμόζουν παραπλανητικές πρακτικές, όπως μεταφορές από πλοίο σε πλοίο που χρησιμοποιούνται για την απόκρυψη της προέλευσης ή του προορισμού του φορτίου και χειραγώγηση του AIS, ενώ μεταφέρουν ρωσικό αργό πετρέλαιο και πετρελαιοειδή.
Το Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να εισαγάγει κανόνες κοινοποίησης για την πώληση δεξαμενόπλοιων σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα, προκειμένου να καταστεί πιο διαφανής η πώληση και η εξαγωγή τους, ιδίως στην περίπτωση μεταχειρισμένων πλοίων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποφυγή της απαγόρευσης εισαγωγής ρωσικού αργού πετρελαίου ή πετρελαιοειδών και του πλαφόν τιμών της G7.
Τέλος, η σημερινή απόφαση προσθέτει την Ελβετία στον κατάλογο των χωρών εταίρων που εφαρμόζουν σειρά περιοριστικών μέτρων στις εισαγωγές σιδήρου και χάλυβα από τη Ρωσία και σειρά μέτρων ελέγχου των εισαγωγών που είναι ουσιαστικά ισοδύναμα με εκείνα της ΕΕ. Επίσης, παρατείνει τις περιόδους εκκαθάρισης των εισαγωγών συγκεκριμένων προϊόντων χάλυβα.