THEPOWERGAME
Και νέοι παίκτες μπαίνουν από το 2024 στο χορό της διανομής των μερισμάτων, καθώς η γκάμα των εταιρειών που μοιράζουν μέρος των κερδών τους διευρύνεται από τη ΔΕΗ και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Ποιος να το φανταζόταν, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς ότι η ΔΕΗ από τα πρόθυρα της χρεοκοπίας το 2018, πέντε χρόνια μετά θα παράγει EBITDA 1,2 δισ. ευρώ και θα φτάσει στο σημείο να μοιράζει μέρισμα στους ιδιώτες μετόχους της. Το ίδιο ισχύει και για τις τράπεζες, μετά από 14 χρόνια ταλαιπωρίας, θα μοιράσουν μέρος των κερδών τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta ΑΧΕΠΕΥ, η εκτίμηση για την μερισματική απόδοση της τρέχουσας χρονιάς που οδεύει στο τέλος της διαμορφώνεται σε 4,2% για τις μετοχές του FTSE 25. Οι τράπεζες είναι εκείνες που θα ξεκινήσουν μετά από χρόνια τις διανομές, ενώ μέρισμα αναμένεται και από τη ΔΕΗ. Χαρακτηριστικά, οι αναλυτές της χρηματιστηριακής περιμένουν μέρισμα 0,06 ευρώ ανά μετοχή από την Πειραιώς, 0,08 ευρώ από την Alpha Bank, 0,31 ευρώ από την Εθνική και 0,07 ευρώ από τη Eurobank. Με βάση τις παραπάνω εκτιμήσεις την καλύτερη μερισματική απόδοση έχει η Alpha Bank με 5,4% και ακολουθεί η Εθνική με 5%. Από τη ΔΕΗ περιμένει μέρισμα 0,05 ευρώ ανά μετοχή. Η Aegean μετά την εξαγορά των warrants, που αποφασίστηκε από τη γενική συνέλευση την προηγούμενη εβδομάδα θα δώσει 0,50 ευρώ ανά μετοχή, σύμφωνα με την εκτίμηση των αναλυτών της Beta.
Την υψηλότερη μερισματική απόδοση εκτιμάται ότι θα έχει ο ΟΠΑΠ με 10,3% και συνολική διανομή 1,50 ευρώ ανά μετοχή και μετά η HelleniQ Energy με 9,9% και συνολική διανομή 0,70 ευρώ ανά μετοχή. Στο 6,4% ή στα 1,60 ευρώ ανά μετοχή θα είναι η διανομή της Motor Oil και στο 5,8% της Jumbo. Συνολικά η εκτίμηση για τις διανομές από τις εισηγμένες είναι για 3 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η χρηματιστηριακή στην έκθεσή της έχει στις κορυφαίες της επιλογές για το 2024 τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και τις μετοχές των ΕΧΑΕ, Κρι-Κρι, ΔΕΗ και Autohellas.
Παρά το γεγονός ότι τα φετινά αποτελέσματα έχουν επηρεαστεί ως ένα βαθμό, αφού εκλείπει το ρεκόρ των διυλιστηρίων, οι αντοχές των εισηγμένων είναι μεγάλες και μπόρεσαν όχι μόνο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα με υψηλό πληθωρισμό και επιτόκια, αλλά και να διατηρήσουν τη μερισματική πολιτική τους, επιβραβεύοντας τους μετόχους τους. Η αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας το 2022 μετά την πανδημία και η πετυχημένη διαχείριση της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που προηγήθηκε βοήθησαν σε δεύτερο χρόνο τις διοικήσεις να εισηγηθούν στο να επιστρέψουν στους μετόχους μέρος από τα «διαθέσιμα ασφαλείας», ενώ η κεκτημένη ταχύτητα συνεχίστηκε και φέτος, όπως τουλάχιστον έδειξαν τα στοιχεία του 9μήνου. Υπενθυμίζεται ότι στο 9μηνο τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 15,36% σε 4,579 δισ. ευρώ από 5,41 δισ. ευρώ το 2022.
Πλην όμως, η μείωση της φορολογίας των μερισμάτων και η αποσύνδεσή τους από τον φόρο αλληλεγγύης έδωσαν κίνητρα σε περισσότερες εισηγμένες εταιρείες να μοιράσουν μεγαλύτερα μερίσματα τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χ.Α. στο εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2023 οι χρηματικές διανομές ανήλθαν σε 2,8 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 17,5%, με τη διοίκηση της αγοράς να θεωρεί ότι τα νέα μερίσματα από ΟΠΑΠ και Jumbo, είναι αυτά που θα κάνουν τη διαφορά στο συνολικό ποσό διανομής από την αρχή του χρόνου.
Η απόδοση των χρηματικών διανομών για το σύνολο της αγοράς το 2022 διαμορφώθηκε στο 3,6%, ενώ η απόδοση στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023 διαμορφώνεται στο 3,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Αυτό, όταν είναι γνωστό ότι οι αποδόσεις στις καταθέσεις ταμιευτηρίου είναι πλέον… μηδενικές.
Για την ιστορία, η καλύτερη χρονιά στα μερίσματα ήταν το μακρινό 2008 όταν η μερισματική απόδοση της αγοράς έφτανε το… 6,6% και με χρηματικές διανομές 4,5 δισ. ευρώ (οι περισσότερες εισηγμένες τότε και οι τράπεζες έδιναν μερίσματα σταθερά κάθε χρόνο).