THEPOWERGAME
Η ίδρυση της «Εταιρείας Διασύνδεσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ανώτατης Εκπαίδευσης» στη Βόρεια Ελλάδα με την ονομασία DefencEduNet ανακοινώνεται σήμερα Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη με σκοπό τη δημιουργία ενός cluster που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της έρευνας και της επιστήμης με τον ελληνικό βιομηχανικό κλάδο της άμυνας και κατ΄επέκταση τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Ουσιαστικά, θα πρόκειται για την πρώτη θεσμοθετημένη πρωτοβουλία για τη διασύνδεση των ΑΕΙ με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Θα είναι πρώτη φορά σε τέτοιο επίπεδο η συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με την ανώτερη εκπαιδευτική κλίμακα της χώρας στο τομέα της άμυνας.
Στην κοινή αυτή ενέργεια που θα ανακοινωθεί συμμετέχουν ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Εξοπλισμού (ΣΕΚΠΥ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ΕΚΕΤΑ).
Είναι σημαντικό ότι η πρωτοβουλία έχει τη στήριξη όλων των φορέων της Βόρειας Ελλάδας καθώς θεωρείται ότι θα αποτελέσει βήμα ανάπτυξης όλης της ευρύτερης περιοχής αλλά και το Βαλκανίων.
Θεμελιώδης σκοπός της Εταιρείας είναι να δημιουργήσει έναν κόμβο διασύνδεσης των εγχώριων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στην Αμυντική Βιομηχανία με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας για την παραγωγή νέων γνώσεων, προϊόντων και τεχνολογιών στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και του διαστήματος.
Στόχοι της πρωτοβουλίας είναι:
- Η ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας των ελληνικών Α.Ε.Ι. και Ερευνητικών Κέντρων με την αμυντική βιομηχανία προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων, της Εθνικής Οικονομίας και της Επιστημονικής Κοινότητας.
- Η προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας και της διεπιστημονικότητας, ενισχύοντας την παραγωγή νέων προϊόντων και τεχνολογιών.
- Η ενίσχυση των μηχανισμών έρευνας και ανάπτυξης των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων για την ανάπτυξη ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας αυξάνοντας παράλληλα τη συμμετοχή του επιστημονικού δυναμικού σε ευρωπαϊκά προγράμματα και πρωτοβουλίες, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας.
- Η προαγωγή της συνεργασίας του εγχώριου επιστημονικού και τεχνολογικού δυναμικού με το αντίστοιχο δυναμικό των Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών Κέντρων των Βαλκανικών χωρών.
Η έδρα της Εταιρείας θα είναι η Θεσσαλονίκη αλλά σημαντικό ρόλος όπως φαίνεται θα διαδραματίσει η Δυτική Μακεδονία καθώς θα δημιουργηθεί θερμοκοιτίδα στη Κοζάνη προκειμένου να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο κέντρο παραγωγής γνώσης και τεχνολογίας, ικανό να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της απολιγνιτοποίησης, προσελκύοντας σημαντικές σε τομείς αιχμής για την παραγωγή νέων γνώσεων, προϊόντων και τεχνολογιών στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και του διαστήματος.
Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία τα τελευταία χρόνια πήρε ένα πολύ σημαντικό μάθημα από την οικονομική κρίση και εδώ και καιρό προσπαθεί με εξωστρέφεια και συνέργειες να αναπτυχθεί ξανά και στα πλαίσια αυτά η συνεργασία με την επιστήμη και τη γνώση μόνο θετική μπορεί να είναι.