THEPOWERGAME
Δουλεύοντας βήμα- βήμα προς τη συγχώνευση με την Αttica Bank, η Παγκρήτια, ενισχυμένη μετά το deal της χρονιάς με την HSBC, βάζει σε εφαρμογή τους επιμέρους στόχους του business plan που θα της δώσει ακόμη μεγαλύτερο εκτόπισμα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Στο μεταξύ, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης υπογράφηκε η νομική συγχώνευση με την Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας.
Πρώτος σταθμός αποτελεί η εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου με την υποβολή αιτήματος ένταξης ενός νέου πακέτου κόκκινων δανείων στον Ηρακλή, πιθανότατα το Φεβρουάριο. Ήδη, προς την κατεύθυνση αυτή ασχολούνται οι δύο σύμβουλοι UBS και Euroxx ώστε να βρουν την κατάλληλη περίμετρο των δανείων που θα ενταχθούν και το τελικό ύψος της λογιστικής αξίας που θα αφορούν. Να σημειωθεί ότι σχεδόν όλα τα NPEs της Τράπεζας – σήμερα ύψους 1,1 δισ. ευρώ – αφορούν επιχειρηματική πίστη.
Ενδιαφέρον στοιχείο στον απολογισμό των κόκκινων δανείων είναι η επίπτωση (λόγω dilution) της απόκτησης του υγιούς χαρτοφυλακίου της πρώην HSBC στην Ελλάδα. Με τα 320 εκατ. ευρώ εξυπηρετούμενα δάνεια που εισήλθαν στα ταμεία της Τράπεζας, υποχώρησε ο δείκτης NPE στο 53% με στοιχεία τέλους 2023.
Αναλόγως και ταυτόχρονα θα κινηθεί και η Αttica Bank για τα 2,1 δισ. ευρώ δικά της κόκκινα δάνεια, για τα οποία αναμένεται να υποβάλλει επίσης αίτημα στον Ηρακλή. Στη βάση αυτή θα προκύψει και το τελικό στρατηγικό σχέδιο, το οποίο επεξεργάζεται ήδη η ομάδα της Oliver Wyman με στόχο να το έχει ολοκληρώσει το Φεβρουάριο. Το σχέδιο αυτό που θα έχει τη σύμφωνη γνώμη των μετόχων (ΤΧΣ για Attica και Thrivest για Παγκρήτια) οι οποίοι θα κληθούν να εισφέρουν νέα κεφάλαια στο νέο σχήμα, θα τεθεί προς έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Μετά το «πράσινο φως» από τον Επόπτη, περίπου το β’ τρίμηνο του 2024, θα κλείσει η νομική συγχώνευση Παγκρήτιας – Αttica Bank , ώστε- εδώ είναι το ζητούμενο – να ξεκινήσει η λειτουργική συγχώνευση που θα οδηγήσει στην ενοποίηση και τον πέμπτο μεγαλύτερο τραπεζικό πόλο, μετά την περίοδο ενός εξαμήνου- εννεαμήνου.
Παράλληλα, «τρέχει» ο εσωτερικός έλεγχος (DueDilligence) και για τις δύο τράπεζες, με το ΤΧΣ να ελέγχει την Παγκρήτια και την Thrivest την Attica. Όλα αυτά υπό το βλέμμα του Επόπτη, ο οποίος παρακολουθεί τις εξελίξεις ενθαρρύνοντας τα επόμενα βήματα.
Άλλωστε, το 2023 όπως εύστοχα σχολιάζει στο powergame.gr, ο CEO της Παγκρήτιας, Αντώνης Βαρθολομαίος, αποτέλεσε έτος σταθμό, σηματοδοτώντας την ενοποίηση με την πρώην HSBC Ελλάδος. Παραμονές του 2024, η Τράπεζα εγκαινιάζει μια νέα χρονιά που αναμένεται να αποτελέσει ορόσημο στην περαιτέρω πορεία της, εφόσον ευοδωθεί και η δρομολογούμενη συγχώνευση με την Attica Bank.
«Είμαι αισιόδοξος ότι και αυτό το project θα στεφθεί με επιτυχία, από τη στιγμή που υπάρχει ενθουσιασμός και από τα δύο τραπεζικά ιδρύματα που εργάζονται πυρετωδώς για να γίνει εφικτό το εγχείρημα της συγχώνευσης» υπογραμμίζει ο κ. Α. Βαρθολομαίος. «Φυσικά», προσθέτει «καθοριστικής σημασίας θα είναι η συμβολή των μετόχων μας, της Thrivest, που θα ενισχύσουν κεφαλαιακά το νέο σχήμα και που αποτελούν εγγύηση για το μέλλον της κοινής Τράπεζας».
Αναφερόμενος στην προσέγγιση και το όφελος του πελάτη, ο επικεφαλής της Παγκρήτιας επεσήμανε ότι για την Τράπεζα η ικανοποίηση του πελάτη αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο, μέσα από περισσότερες και καλύτερες χρηματοδοτικές και επενδυτικές επιλογές, ευέλικτη και προσωποποιημένη εξυπηρέτηση, μοντέλο που εφαρμόζει και στις ολοκληρωμένες λύσεις που παρέχει μέσα και από τις υψηλές ποιοτικές υπηρεσίες του wealth management της τέως HSBC.