THEPOWERGAME
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δηλώσεις μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο βέτο της Ουγγαρίας για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και το πακέτο βοήθειας, ύψους 50 δισ. ευρώ, στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι αναμένει σημαντικές εξελίξεις στην επόμενη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. «Καλό νέο», όπως είπε, το γεγονός ότι η πλειονότητα των κρατών – μελών συμφωνεί στην ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης για το μεταναστευτικό στις χώρες πρώτης υποδοχής.
Για τα ελληνοτουρκικά, στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος, επαναλαμβάνοντας ότι οι μοναδικές διαφορές προς διευθέτηση με την Τουρκία είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα.
Για την απόφαση της ΕΕ να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, παρά τις αντιρρήσεις της Ουγγαρίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ευρώπη κοιτά μπροστά και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. «Η Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν υποστηρικτής της ευρωπαϊκής διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια» είπε, απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση Μπελέρη και την προκλητική στάση της Αλβανίας. Υπογράμμισε, όμως, ότι δεν γίνεται μια χώρα που επιθυμεί να γίνει μέλος της ΕΕ να μη σέβεται το κράτος Δικαίου. «Πρέπει να γίνει σεβαστή η βούληση των δημοτών της Χειμάρρας» ανέφερε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Σε ερώτηση για την ακρίβεια ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των πολιτών. «Η ακρίβεια ελέγχεται με τον συνεχή έλεγχο για τον εντοπισμό φαινομένων αισχροκέρδειας και τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος. Oι μισθοί στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά πάνω από 20%, η οποία -όπως και με τις αυξήσεις στις συντάξεις- θα μείνουν στον Έλληνα πολίτη όταν οι τιμές αρχίσουν να μειώνονται. Οι τιμές της βενζίνης έχουν μειωθεί κατά 11% τους τελευταίους δύο μήνες» σημείωσε.
Για το Μεσανατολικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισράηλ στη νόμιμη άμυνα» στο πλαίσιο όμως του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. «Η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί αλλά η Ελλάδα εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις μεγάλες ανθρωπιστικές ανάγκες στη Λωρίδα της Γάζας». Προς αυτήν την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός ζήτησε «ανθρωπιστικές παύσεις» για να φθάσει ευκολότερα η βοήθεια στους αμάχους. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η «λύση των δύο κρατών» είναι η μοναδική διέξοδος σε αυτήν την «ταλαιπωρημένη περιοχή», η οποία θα διευθετήσει οριστικά τη μακροχρόνια διένεξη μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ.