THEPOWERGAME
Ισχυρό ενδιαφέρον εκδηλώνεται από τις βιομηχανικές επιχειρήσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Produce e-Green, που αφορά στην ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων για την παραγωγή προϊόντων στον τομέα της πράσινης μετάβασης, όπως είναι μεταξύ άλλων, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ηλεκτροκίνηση, καθώς και τα προϊόντα που προορίζονται για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει παραταθεί έως τις 15 Φεβρουαρίου 2024 και, όπως όλα δείχνουν θα εξαντληθούν τα κεφάλαια που χορηγούνται για να επιδοτήσουν τις «πράσινες» παραγωγικές επενδύσεις.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ συν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ για τη δράση δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (Carbon Capture Storage – CCS). Στόχος είναι η ενίσχυση καθώς και η δημιουργία νέων βιομηχανικών κλάδων που θα παράγουν εξοπλισμό και προϊόντα ελληνικής κατασκευής. Το ποσοστό των επιδοτήσεων κλιμακώνεται από 10% στη δυτική Αττική μέχρι 70% στην ανατολική Μακεδονία – Θράκη και 75% στο βόρειο Αιγαίο.
Η υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε στις 30 Μαΐου, αλλά μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν υποβληθεί μόνο επτά αιτήσεις, με το ποσό των επιδοτήσεων που αναλογεί σε αυτές να αντιστοιχεί στο 5% του προϋπολογισμού του προγράμματος.
Ωστόσο, με την τροποποίηση της προκήρυξης του προγράμματος στην οποία προχώρησε το ΥΠΕΝ, εκδηλώθηκε ισχυρό ενδιαφέρον από τη βιομηχανία, καθώς προστέθηκαν νέες επιλέξιμες επενδύσεις.
Ποσό ύψους 50 εκατ. ευρώ αφορά, όπως φαίνεται, σε επιδοτήσεις για τη μονάδα παραγωγής οργανικών μπαταριών (βιομηχανικές μπαταρίες από ανακυκλωμένο πλαστικό) που σχεδιάζει η γερμανική CMBlu Energy στη δυτική Μακεδονία. Η γερμανική εταιρεία φαίνεται πως έχει καταλήξει σε μετοχική συνεργασία με τον όμιλο Βιοχάλκο ο οποίος θα διαθέτει μειοψηφικό ποσοστό σε κοινή εταιρεία που θα επενδύσει στη νέα μονάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί, το υψηλότερο ποσό, περί τα 150 εκατ. ευρώ συνολικά, φέρεται ότι αφορά το έργο της Energean για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (Prinos CCS), Η αποθήκη θα είναι στο υπόγειο εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου στον Πρίνο. Το έργο έχει προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ, με ετήσια δυναμικότητα απορρόφησης 1 εκατ. τόνου διοξειδίου του άνθρακα έως το 2025, στην πρώτη φάση του έργου και έως 3 εκατ. τόνους CO2 ετησίως στην πλήρη λειτουργία του έργου έως το 2027.
Τέλος, ένα ποσό της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ φέρεται ότι αφορά τη Cenergy Holdings, επίσης του ομίλου Βιοχάλκο, για τον κλάδο της κατασκευής υποβρυχίων καλωδίων ηλεκτρικού ρεύματος.
Συνολικά, οι αιτήσεις για επιδοτήσεις που θα ενισχύσουν βιομηχανικές επενδύσεις ανέρχονται μέχρι σήμερα σε 120 εκατ. ευρώ περίπου.