THEPOWERGAME
Η ελληνική πολιτεία έχει μεγάλα περιθώρια στην πάταξη της φοροδιαφυγής, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.
Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Και στη φοροδιαφυγή έχουμε μεγάλα περιθώρια και στις φορολογικές απαλλαγές».
Στη συνέχεια τόνισε ότι: «Ορισμένοι το παρεξήγησαν, είπαν ‘ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ως μη όφειλε, είπε ότι πρέπει να μειωθούν οι φοροαπαλλαγές’. Όχι. Αυτό που είπα ήταν ότι πρέπει να κάνουμε ένα review. Δηλαδή θα πρέπει να ξαναδούμε τις φορολογικές απαλλαγές».
«Είναι ένα αρκετά μεγάλο κονδύλι, είναι γύρω στα 12 δισ. Πηγαίνουν σε αυτούς που πράγματι έχουν ανάγκη; Εγώ δεν λέω ούτε ένα ευρώ να κόψουμε. Μήπως όμως χρειάζεται να κάνουμε επανατοποθέτηση σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη; Σε πολλές ξένες χώρες, κάθε 3-4 χρόνια, αυτό αναθεωρείται. Δεν σημαίνει ότι επειδή έδωσες κάποτε μία φοροαπαλλαγή, πρέπει να μείνει για πάντα. Οι ανάγκες αλλάζουνε. Άρα λοιπόν, έχουμε περιθώρια, μεγάλα. Αυτό είναι θετικό. Αλλά πρέπει όμως να τα δούμε γενναία».
Για την πορεία της ανάπτυξης στη χώρα μας, ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε μιλώντας στο OT Forum ότι η τελευταία καθοδική αναθεώρηση έγινε καθώς προσαρμόστηκαν και τα αντίστοιχα μεγέθη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Άρα λοιπόν, αυτή τη μείωση από το 2,7% στο 2,5% για του χρόνου, οφείλεται ακριβώς στο ότι έχουμε πέσει κάπως στους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και στην Ευρώπη, που σημαίνει ότι και εμείς επηρεαζόμαστε», ανέφερε.
Εμφανίστηκε παράλληλα αισιόδοξος για την πορεία του πληθωρισμού, σημειώνοντας ότι «αν είμαστε τυχεροί και δεν έχουμε παγκόσμιες αναταράξεις, εγώ προβλέπω ότι αρχές του 2025, ο πληθωρισμός θα έχει φτάσει πολύ κοντά στο 2% ή και στο 2%».
«Η ακρίβεια είναι ένα διεθνές φαινόμενο, δυστυχώς, δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Έχει να κάνει με την αύξηση της τιμής της ενέργειας, η οποία βέβαια αρχίζει και ξαναπέφτει και την αύξηση της τιμής των τροφίμων που και αυτά όμως αρχίζουν και πέφτουν. Μην ξεχνάτε ότι στην Ευρώπη τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πια ότι ο πληθωρισμός έχει πέσει στο 2,4% το Νοέμβριο, είμαστε πια πολύ κοντά στον στόχο μας», σημείωσε.
Αναφέρθηκε ταυτόχρονα στο «τσουνάμι» των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα μπουν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, κάνοντας λόγο για μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρας μας.
«Θα λάβουμε γύρω στα 66 με 70 δισ. τα επόμενα 4-5 χρόνια. Εμείς οφείλουμε να τα αξιοποιήσουμε. Αλίμονο, είναι μια μοναδική ευκαιρία. Μοναδική ευκαιρία. Μαζί με τη ρύθμιση του χρέους, μαζί με την επενδυτική βαθμίδα, ε, αλίμονο, άμα δεν ‘παίξουμε μπάλα’ τώρα πότε θα ‘παίξουμε’;», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Αυτό όμως σημαίνει ότι θα πρέπει την επόμενη περίοδο να την αξιοποιήσουμε, να κάνουμε μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Να μειώσουμε κι άλλο το δημόσιο χρέος και όχι μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ, να το μειώσουμε το δημόσιο χρέος και σε ονομαστικούς όρους. Διότι το 2032, θα έρθουν τα τοκοχρεολύσια που τώρα είναι παγωμένα, που έχουν περίοδο χάριτος. Άρα όταν φτάσουμε στο 2032, που θα μπουν τοκοχρεολύσια 250 δισεκατομμυρίων χρέους, – το χρέος έχει μπει, είναι μέσα στο χρέος -, αλλά τα τοκοχρεολύσια αυτού του κομματιού θα αρχίσουν να πληρώνονται από το ’32 και μετά.
Τι σημαίνει λοιπόν αυτό: Σημαίνει ότι τότε θα πρέπει να έχουμε ρίξει το χρέος πολύ χαμηλά, ούτως ώστε προσθέτοντας τα τοκοχρεολύσια αυτών των 250 δις, οι ανάγκες να είναι περίπου όσο είναι σήμερα, να μην είναι πολύ μεγαλύτερες. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές αυτό».