THEPOWERGAME
Στο νέο ασφαλιστικό αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκος Μηλαπίδης και η εργατολόγος Άσπα Παπαθανασοπούλου. «Το νομικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα λέει ότι αν κάποιος συνταξιούχος επιθυμεί να εργαστεί, τότε γίνεται παρακράτηση 30% στη σύνταξή του. Από την 1η Ιανουαρίου, με τον νέο ασφαλιστικό νόμο, αυτή η παρακράτηση καταργείται» είπε αρχικά στην ΕΡΤ ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκος Μηλαπίδης.
«Ο συνταξιούχος θα λαμβάνει πλέον ακέραιη την σύνταξή του και θα μπορεί να εργαστεί, καθώς θα του επιβάλλεται μόνο ένας φόρος 10% επί του έξτρα εισοδήματος.
Αυτό το μέτρο υπηρετεί τη λογική της ενθάρρυνσης της απασχόλησης συνταξιούχων, γιατί είναι μια κατάσταση αμοιβαίου οφέλους καθώς και τονώνεται το εισόδημα των συνταξιούχων και ταυτόχρονα τα έσοδα του κράτους και των ασφαλιστικών Ταμείων μεγαλώνουν», τόνισε ο κος Νίκος Μηλαπίδης.
«Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι οι ιδιότητες των συνταξιούχων και των νέων είναι συμπληρωματικές. Είναι άλλα τα χαρακτηριστικά και το προφίλ του συνταξιούχου και άλλα τα χαρακτηριστικά του νέου. Εξάλλου, η ανεργία από κλιμακώνεται ραγδαία και δεν νομίζω ότι εξαρτάται από την αύξηση της απασχόλησης συνταξιούχων oι θέσεις εργασίας των νέων. Όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι έχουν καταθέσει αίτηση για σύνταξη και παραμένουν εργαζόμενοι, η επιβάρυνση είναι σημαντικά μικρότερη, δεδομένου ότι η μεγάλη πλειονότητα επιλέγει να συνεχίσει ασφαλιζόμενη στην πρώτη κατηγορία, στη χαμηλότερη, με αποτέλεσμα το ποσό που επιβαρύνεται, δηλαδή το 50% της εισφοράς της επιβάρυνσης της εισφοράς για την κύρια ασφάλιση, να μην υπερβαίνει τα 90 ευρώ» , είπε από την πλευρά της στην ΕΡΤ η εργατολόγος Άσπα Παπαθανασοπούλου.
«Ούτως η άλλως αυτό είναι μη ανταποδοτικό, δεν λαμβάνεται υπόψη στην προσαύξηση που θα προκύψει από την παραμονή στην ασφάλιση και την οποία ζητά κάποιος όταν διακόψει οριστικά την εργασία», υπογράμμισε.
Για την απασχόληση αναπήρων συνταξιούχων
Αναφερόμενος στην απασχόληση αναπήρων συνταξιούχων ο κ. Μηλαπίδης είπε ότι «μέχρι σήμερα, κανένας συνταξιούχος αναπηρίας δεν μπορούσε να εργαστεί. Με τον νέο νόμο, θα μπορεί κάποιος ο οποίος λαμβάνει σύνταξη αναπηρίας να εργαστεί. Αυτό εξυπηρετεί την ισότιμη μεταχείριση, την πρόσβαση στην αγορά εργασίας που είναι πάγιο αίτημα των ατόμων με αναπηρία και βέβαια δίνει τη δυνατότητα νόμιμης εργασίας. Γιατί κακά τα ψέματα, υπήρχαν τα φαινόμενα άνθρωποι οι οποίοι λάμβαναν μια σύνταξη αναπηρίας και μπορούσαν να εργαστούν, να εργάζονται, αλλά όχι με νόμιμο τρόπο. Όσον αφορά τις οφειλές, ο κανόνας είναι – είπε – ότι μέχρι σήμερα μόνο αν χρωστάς μέχρι 20.000 μπορείς να δικαιούσαι σύνταξη και να ρυθμίσεις το χρέος σου. Τώρα το ποσό ανεβαίνει στις 30.000 ευρώ. Γιατί δεν πάει πιο πάνω; Γιατί αν πάει πιο πάνω σημαίνει ότι δεν πλήρωσες ποτέ εισφορές. Αυτό το μέτρο έχει δύο δικλείδες: Να έχεις πληρώσει τουλάχιστον 20 χρόνια εισφορές και να χρωστάς μέχρι ένα ποσό, είτε είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, είτε είσαι αγρότης. Είναι ένα πρώτο μέτρο για να δούμε πως θα λειτουργήσει. Μην ξεχνάμε ότι το μέτρο αυτό έχει και άρση του τραπεζικού απορρήτου. Θέλουμε να ξεχωρίσουμε τον στρατηγικό κακοπληρωτή, αυτόν που έχει και δεν πληρώνει, από αυτόν που πραγματικά βρίσκεται σε αδυναμία και δεν μπορούσε να λάβει σύνταξη. Αν το μέτρο αποδώσει, εξετάζουμε αν μπορεί να ανέβει το ποσό και πάνω από τις 30.000».
Για το επίδομα συνταξιούχων με προσωπική διαφορά
Σχετικά με το επίδομα συνταξιούχων με προσωπική διαφορά, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είπε ότι αφορά περίπου 900.000 συνταξιούχους. «Πρόκειται για ποσά έως 200 ευρώ για τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά με σύνταξη έως 1.600 ευρώ και θα τα δουν πριν τις γιορτές τους λογαριασμούς τους.Η αύξηση των συντάξεων είναι το ημιάθροισμα της αύξησης του ΑΕΠ, της ανάπτυξης μας και του πληθωρισμού. Άρα όσο αυξάνεται η ανάπτυξη τόσο θα μειώνεται η προσωπική διαφορά, ώσπου κάποια στιγμή θα σβήσει», είπε.
Σχετικά με την χρήση προπληρωμένης κάρτας είπε ότι «η λογική είναι ο εκσυγχρονισμός του τρόπου απόδοσης των χρημάτων. Τα χρήματα είναι των ανέργων, των δικαιούχων των επιδομάτων. Δεν αλλάζει αυτό. Αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος πληρωμής. Η προπληρωμένη κάρτα θα είναι ένας τρόπος ούτως ώστε όλοι οι άνθρωποι να απολαύσουν το προϊόν της κάρτας, αλλά ταυτόχρονα να προωθήσουμε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Δεν υπάρχει κανένας άλλος περιορισμός μέχρι 50% μπορούν να κάνουν ανάληψη, το υπόλοιπο 50% να το καταναλώσουν μέσω της προπληρωμένης κάρτας, όπου θέλουν, με όποιο τρόπο θέλουν, δεν υπάρχει κανείς περιορισμός.
Για τις επικουρικές συντάξεις, η εργατολόγος είπε ότι υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός αιτήσεων επικουρικής σύνταξης που εκκρεμούν. Υπάρχει πρόβλεψη αυτές να εκδίδονται εντός τριμήνου από την απονομή της κύριας σύνταξης ή εξαμήνου από την υποβολή της αίτησης. Πάρα πολύ σημαντική ρύθμιση αυτή, δεδομένου ότι έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό επικουρικών αιτήσεων που εκκρεμούν, εάν οι προθεσμίες παρέλθουν, εκδίδονται άμεσα και καταβάλλονται τα χρήματα στο τέλος του επόμενου μηνός. Αυτή τη στιγμή υπολογίζουμε ότι είναι 42.000 οι εκκρεμότητες στις επικουρικές συντάξεις είπε ο κ. Μηλαπίδης. Με τη ρύθμιση αυτή, επειδή ενοποιούνται οι κανόνες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αναμένεται 13.000 συντάξεις στο δημόσιο τομέα να αποδοθούν πάρα πολύ γρήγορα, μέσα στο επόμενο δίμηνο, κατέληξε.