THEPOWERGAME
Tους κανόνες σχετικά με τα συστατικά, την ονομασία, τη σήμανση και την παρουσίαση ορισμένων τροφίμων που συμπεριλαμβάνονται συχνά στο πρωινό επικαιροποίησε την Τρίτη 12/12, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η αναθεώρηση των ευρωπαϊκών προδιαγραφών εμπορίας για τις σχετικές «οδηγίες για το πρωινό» προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 21 Απριλίου 2023 με σκοπό την επικαιροποίηση των υφιστάμενων προδιαγραφών που βρίσκονται σε ισχύ εδώ για πάνω από 20 χρόνια. Η θέση του Κοινοβουλίου σχετικά με την αναθεώρηση των λεγόμενων «οδηγιών για το πρωινό» εγκρίθηκε με 522 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 65 αποχές.
Το Κοινοβούλιο είναι πλέον έτοιμο να ξεκινήσει συνομιλίες με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών σχετικά με την τελική μορφή της νομοθεσίας.
Οι επικαιροποιημένες «Οδηγίες του Πρωινού»:
Σαφής αναφορά της χώρας προέλευσης
Οι ευρωβουλευτές συμφωνούν ότι η χώρα συγκομιδής του μελιού πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα, ενώ για τους χυμούς φρούτων, τις μαρμελάδες και τον γλυκό πολτό κάστανου πρέπει επίσης να αναγράφεται στην εμπρόσθια ετικέτα η χώρα καταγωγής των φρούτων που χρησιμοποιούνται. Εάν το μέλι ή ο καρπός που χρησιμοποιείται προέρχεται από περισσότερες από μία χώρες, οι ευρωβουλευτές ζητούν οι χώρες καταγωγής να αναγράφονται στην ετικέτα κατά φθίνουσα σειρά σύμφωνα με την αναλογία τους στο τελικό προϊόν.
Για τον περιορισμό της απάτης, οι ευρωβουλευτές ζητούν να δημιουργηθεί ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας για την αλυσίδα εφοδιασμού μελιού που θα επιτρέπει τον έλεγχο της προέλευσης των προϊόντων. Το Κοινοβούλιο στηρίζει επίσης τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού «εργαστηρίου αναφοράς» για το μέλι με σκοπό τη βελτίωση των ελέγχων και την ανίχνευση νοθείας μέσω συστηματικών δοκιμών.
Σήμανση της περιεκτικότητας σε σάκχαρα
Οι ευρωβουλευτές προτείνουν να επιτρέπεται η σήμανση «περιέχει μόνο φυσικά σάκχαρα» για τους χυμούς φρούτων. Για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, οι «ανασυσταθέντες» χυμοί φρούτων μπορούν να φέρουν την ένδειξη «χυμός φρούτων μειωμένης περιεκτικότητας σε σάκχαρα».
Οι νέες τεχνικές που αφαιρούν τα φυσικά σάκχαρα από χυμούς φρούτων, μαρμελάδες, ζελέ ή γάλα δεν θα πρέπει να οδηγούν στη χρήση γλυκαντικών για την αντιστάθμιση της επίδρασης της μείωσης της ζάχαρης στη γεύση, την υφή και την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Επίσης, οι ετικέτες τροφίμων με μειωμένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη δεν πρέπει να περιέχουν ισχυρισμούς σχετικά με θετικές ιδιότητες όπως οφέλη για την υγεία.
Ο εισηγητής Αλεξάντερ Μπερνχούμπερ (ΕΛΚ, Αυστρία) δήλωσε: «Σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα για πιο διαφανή σήμανση προϊόντων. Η πιο ακριβής παρουσίαση των χωρών προέλευσης των προϊόντων θα διευκολύνει τους καταναλωτές στην επιλογή υγιέστερων και πιο τοπικών προϊόντων. Θα σταματήσουμε τις δόλιες πρακτικές σχετικά με τις ετικέτες μελιού, οι οποίες στο μέλλον θα πρέπει να αναφέρουν σαφώς τις χώρες προέλευσης και, στην περίπτωση των αναμεμειγμένων μελιών, τις αντίστοιχες αναλογίες των χωρών προέλευσης. Σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, αυτό θα προστατεύσει τους καταναλωτές και τους μελισσοκόμους από το νοθευμένο μέλι και θα διευκολύνει τους καταναλωτές στο να κάνουν ενημερωμένες επιλογές μέσω μεγαλύτερης διαφάνειας».