THEPOWERGAME
Τη στήριξή της στις προοπτικές για τα ελληνικά ομόλογα για το 2024, δηλώνει η UBS με τη νέα της έκθεση, τονίζοντας ότι μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από τον οίκο Fitch, αυτά εντάσσονται σε διεθνείς δείκτες με βαρύτητα, όπως ο εμβληματικός Bloomberg Euro Aggregate Treasury Bond Index.
Όπως τονίζει η τράπεζα στην έκθεσή της με τίλο «Greece’s credit upgrade and bond indices implications» πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο για το ελληνικό χρέος, καθώς πολλοί διεθνείς επενδυτές δημιουργούν τα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους με αναφορά στους δείκτες IG, και η κατάσταση που διαμορφώνεται θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για ελληνικά ομόλογα.
Όπως εξηγεί η UBS αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις από την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στον δείκτη, η τράπεζα εκτιμάει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα αποτελούν περίπου το 1% του δείκτη. Λόγω της ρευστότητας στο τέλος του έτους, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στον δείκτη θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο, αλλά η αξιολόγηση θα επηρεαστεί μόνο οριακά από την καθυστέρηση.
Η ένταξη της Ελλάδας θα σήμαινε, καταρχήν, ότι η βαρύτητα όλων των άλλων χωρών θα υποχωρήσει κατά 1% σε σύγκριση με αυτό που θα ήταν διαφορετικά, και η ονομαστική διάρκεια των ελληνικών ομολόγων στον δείκτη θα είναι περίπου 7,02 έτη και όταν συμπεριληφθούν στον δείκτη, αναμένεται να αυξήσουν οριακά τη συνολική διάρκειά του.
Το ελληνικό δεκαετές έχει ενισχυθεί κατά περισσότερο από 100 μονάδες βάσης από τα μέσα Οκτωβρίου, μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από την Standard & Poor’s και τη Fitch με το spread μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς έναντι του bund να είναι σε μια πιο περιορισμένη ζώνη κατά περίπου 100 μ.β από τις αρχές του 2023, υπεραποδίδοντας σημαντικά έναντι άλλων στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.
Ελληνικά ομόλογα: Ευνοϊκοί οι μακροοικονομικοί παράγοντες
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων της UBS, ο δείκτης χρέους της Ελλάδας προβλέπεται να μειωθεί στο 159% του ΑΕΠ φέτος, στο 152% το 2024 και στο 144% το 2025.
Αυτό θα αντιπροσωπεύει μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ κατά σχεδόν 60 ποσοστιαίες μονάδες από το μέγιστο 205% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτή η πτωτική τάση του λόγου του χρέους υποστηρίζεται από τις προσδοκίες για ισχυρή ονομαστική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια και τη δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση. Η UBS αναμένει ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στην Ελλάδα θα ξεπεράσει αυτόν των άλλων ομολόγων της ζώνης του ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια, με μέσο όρο το 3%.
Η ανάπτυξη υποστηρίζεται από:
α) την αναμενόμενη αύξηση των εισροών των ταμείων ανάκαμψης (περίπου 3,5% του ΑΕΠ ετησίως έναντι περίπου 1,6% του ΑΕΠ το 2023), καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το τροποποιημένο σχέδιο της Ελλάδας για τα ταμεία RRF και REPowerEU ύψους 35,95 δισ. ευρώ,
β) τη βελτίωση των οικονομικών των νοικοκυριών (συνεχής αύξηση της απασχόλησης και χαμηλός πληθωρισμός – με τον πληθωρισμό να υποχωρεί στο 3% ετησίως τον Νοέμβριο) και
γ) την καλύτερη κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και των δημόσιων οικονομικών. Αναμένεται ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας θα παραμείνουν ισχυρές (το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 6,1 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023, ξεπερνώντας τον στόχο κατά 0,4 δισ. ευρώ), συμβάλλοντας στη συνέχιση της πτωτικής πορείας του δείκτη χρέους.
Προβλέπεται ότι το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο θα φθάσει σε πλεόνασμα περίπου 1% του ΑΕΠ φέτος και θα αυξηθεί περαιτέρω στο 2,1% το 2024 και στο 2,5% του ΑΕΠ το 2025.
Τέλος, κατά την άποψή της UBS, οι προσπάθειες του προϋπολογισμού του επόμενου έτους για διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της μείωσης της αποφυγής του ΦΠΑ και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής από τους αυτοαπασχολούμενους είναι σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που μπορούν να βοηθήσουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική δυναμική.