THEPOWERGAME
Σε μέτρα κατά της οπαδικής βίας, που φτάνουν μέχρι και τη διεξαγωγή όλων των αγώνων στα ομαδικά αθλήματα κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς την παρουσία δηλαδή οπαδών στις εξέδρες -ή ακόμα και στον αποκλεισμό των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις- προσανατολίζεται η κυβέρνηση, στους κόλπους της οποίας επικρατούν ανησυχία και προβληματισμός μετά το νέο φαινόμενο σκληρής οπαδικής βίας και τον πολύ σοβαρό τραυματισμό αστυνομικού στου Ρέντη.
Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν είχαν ανακοινωθεί τον Αύγουστο μέτρα κατά της οπαδικής βίας, είχε πει ότι «όλα αυτά θα είναι δυναμικά εφόσον παρατηρηθεί έξαρση».
Η σύσκεψη, όπως αναφέρουν τα parapolitika.gr, που έγινε το Σάββατο το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία έξι υπουργών (Γ. Οικονόμου, Γ. Φλωρίδης, Γ. Βρούτσης, Σ. Παπασταύρου, Γ. Μπρατάκος, Α. Σκέρτσος) και του διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστολή Δεμίρη, ακολουθήθηκε από σιγή ιχθύος, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε μέσα στο Σαββατοκύριακο να λάβει τις οριστικές αποφάσεις.
Επικοινωνία υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, και με την UEFA για το ζήτημα αυτό.
Τα μηνύματα Μητσοτάκη
Ωστόσο, μέσα από ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός εξέφρασε την οργή του για το συμβάν στου Ρέντη και διαβεβαίωσε τους πολίτες πως «όσο δύσκολη κι αν είναι η καταπολέμηση της λεγόμενης οπαδικής βίας, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα για να νικήσουμε σε αυτήν τη μάχη. Όσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτοί που την υποκινούν ή έστω την ανέχονται».
Όπως εξήγησε, «το οφείλουμε στον αστυνομικό που παλεύει για τη ζωή του, αλλά και στον Άλκη, στον Μιχάλη και σε όλα τα θύματα της οπαδικής βίας. Το οφείλουμε στα νέα παιδιά που θέλουν έναν υγιή αθλητισμό, το οφείλουμε στην κοινωνία. Και σήμερα θέλω να σας ζητήσω να πούμε μαζί μια προσευχή για τον νέο αυτόν άνθρωπο που δίνει τον αγώνα για τη ζωή του. Οι αστυνομικοί, άλλωστε, είναι παιδιά μας και διακινδυνεύουν τη ζωή τους καθημερινά για την ασφάλεια όλων μας».
Ο Γιώργος Φλωρίδης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ρωτήθηκε για τη σύσκεψη και για την ανάρτηση του πρωθυπουργού. «Αυτό που είναι αποφασισμένος να κάνει ο πρωθυπουργός είναι να δώσει μία συνέχεια σε ένα πλαίσιο αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων με έναν τρόπο αδυσώπητο, με έναν τρόπο που δεν πρόκειται να αφήσει περιθώρια σε κανέναν. Θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί μία αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού χωρίς έλεος», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε: «Η αναφορά του πρωθυπουργού σε αυτούς που όσο ψηλά κι αν βρίσκονται υποκινούν τα φαινόμενα αυτά, λέει πολλά. Όλοι ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι συμβαίνει. Η φράση του πρωθυπουργού δείχνει ότι κανένας δεν θα μείνει στο απυρόβλητο. Κανείς δεν πρόκειται να μπει σε καθεστώς προστασίας. Δεν μπορεί μία χώρα να είναι έρμαιο από ομάδες, οι οποίες θεωρούν ότι ζουν σε ένα καθεστώς ατιμωρησίας».
Τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας
Θυμίζουμε ότι στα μέσα Αυγούστου, στον απόηχο της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τέσσερα μέτρα άμεσης εφαρμογής, αλλά και δύο επιπλέον μέτρα που θα τίθενται σε ισχύ όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Τα άμεσα μέτρα ήταν τα εξής:
– Κλείνουν οι παράτυπες και παράνομες λέσχες φιλάθλων.
– Αδειοδοτείται η λειτουργία ενός συνδέσμου για κάθε ομάδα, με έδρα την επίσημη ΠΑΕ.
– Παγιώνεται ο έλεγχος εισόδου και η ταυτοποίηση των οργανωμένων φιλάθλων στις θύρες που εντοπίζεται πρόβλημα από την ΕΛ.ΑΣ.
– Δημιουργείται παρατηρητήριο βίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τη συμμετοχή και άλλων κρατών.
Στα επιπλέον μέτρα -όπου συγκεντρώνεται πλέον το ενδιαφέρον- περιλαμβάνεται το κλείσιμο θυρών οργανωμένων οπαδών, εάν αυτό απαιτηθεί, καθώς και ο αποκλεισμός ελληνικών ομάδων από ευρωπαϊκές διοργανώσεις.