THEPOWERGAME
Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν, δήλωσαν έτοιμοι να «συνεχίσουν το διάλογο» για να διασφαλίσουν την παγκόσμια ασφάλεια, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Η Μόσχα επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε στον Πούτιν να οργανώσουν μια σύνοδο κορυφής «στους προσεχείς μήνες», χωρίς όμως να διευκρινίσει αν ο Ρώσος ηγέτης δέχτηκε.
Συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία
Το τηλεφώνημα είναι τουλάχιστον το δεύτερο -με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί- μεταξύ των δύο προέδρων από τότε που ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο και σε μία εποχή που οι διμερείς σχέσεις έχουν φτάσει σχεδόν σε ιστορικό χαμηλό. Και ενώ η Ρωσία έχει θορυβήσει τα κράτη της δύσης εξαιτίας της συγκέντρωσης στρατευμάτων στα σύνορά της με την Ουκρανία.
Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, στις οποίες προχώρησε ο Λευκός Οίκος μετά το τηλεφώνημα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν «έναν αριθμό περιφερειακών και παγκόσμιων ζητημάτων», ενώ στόχος της επικείμενης συνάντησης θα είναι, σύμφωνα με την πρόταση Μπάιντεν, «να συζητήσουν το πλήρες φάσμα των θεμάτων που αντιμετωπίζουν» οι δύο χώρες.
Σύμφωνα με την αντίστοιχη ρωσική ανακοίνωση, «και οι δύο πρόεδροι εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν το διάλογο σε σημαντικά θέματα με στόχο τη διασφάλιση της παγκόσμιας ασφάλειας, που θα είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της Ρωσίας και των ΗΠΑ, αλλά ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας».
«Επίσης, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ενδιαφέρον για την εξομάλυνση της κατάστασης σε διμερές επίπεδο, και για την αποκατάσταση σταθερής και προβλέψιμης συνδιαλλαγής σε πιεστικά ζητήματα, όπως η διασφάλιση στρατηγικής σταθερότητας και ελέγχου των όπλων, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η κατάσταση στο Αφγανιστάν και η παγκόσμια κλιματική αλλαγή» πρόσθεσε.
Άλλα ζητήματα που ανέκυψαν στη συζήτηση ήταν η φερόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές και οι κυβερνοεπιθέσεις σε αμερικανικά ιδρύματα.
Τι ειπώθηκε για την Ουκρανία
Ο Μπάιντεν επίσης εξέφρασε τις αμερικανικές ανησυχίες για την πρόσφατη ρωσική στρατιωτική θωράκιση κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία και την Κριμαία, της οποίας η Ρωσία διεκδικεί την κυριότητα, ενώ ΗΠΑ και Ουκρανία την αντιμετωπίζουν ως κατεχόμενη περιοχή.
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν υπογράμμισε την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ στην εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Από πλευράς του, το Κρεμλίνο επισήμανε: «Κατά την ανταλλαγή απόψεων για την εσωτερική κρίση της Ουκρανίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέθεσε τις απόψεις του για μία πολιτική διευθέτηση βασισμένη στις συμφωνίες του Μινσκ».
Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, πάντως, δεν έγινε καμία αναφορά σε αναφορά στον φυλακισμένο αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, οι υποστηρικτές του οποίου κατηγορούν τη διοίκηση Πούτιν πως αποπειράθηκε να τον δηλητηριάσει με νευροτοξικό παράγοντα τον Αύγουστο.
Στην πρώτη τηλέφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών, τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε εγείρει την υπόθεση Ναβάλνι, όπως ανακοίνωσε τότε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.