THEPOWERGAME
Στόχο να ενισχυθεί περαιτέρω το Παρίσι σε χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέτει η κυβέρνηση του Μανουέλ Μακρόν, παρακολουθώντας τα οφέλη από το Brexit και τη συνακόλουθη έξοδο του Σίτι του Λονδίνου από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Ήδη, η «Πόλη του Φωτός» κατάφερε να προσελκύσει πάνω από 5.500 τραπεζίτες, αναλυτές και άλλες ειδικότητες από τον χρηματοοικονομικό κλάδο μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.
Τραπεζικά στελέχη επιβεβαιώνουν πως η γαλλική πρωτεύουσα είναι ξεκάθαρα η ευρωπαϊκή πόλη που έχει επωφεληθεί πιο πολύ από το Brexit. Αφού οι ισχυροί της Wall Street -όπως η JPMorgan, η Goldman Sachs και η Bank of America- αποφάσισαν να εγκαταστήσουν εκεί τα ευρωπαϊκά γραφεία τους, το κύρος του Παρισιού κατοχυρώθηκε ως το πιο ολοκληρωμένο χρηματοοικονομικό κέντρο της ΕΕ.
Χαρακτηριστικό είναι πως η Bank of America απασχολούσε 70 άτομα στο Παρίσι πριν το Brexit. Σήμερα το προσωπικό της έχει αυξηθεί σε 650 υπαλλήλους από 49 διαφορετικές εθνικότητες. Αντίστοιχα, η JPMorgan επέκτεινε το εργατικό δυναμικό της σε 860 άτομα από 40 διαφορετικές εθνικότητες, μεταφέροντας σχεδόν 500 θέσεις από το Λονδίνο.
Νέες μεταρρυθμίσεις στην ατζέντα του Μακρόν
Πάνω από δυόμιση χρόνια μετά το Brexit, πληροφορίες του Bloomberg θέλουν τον πρόεδρο της Γαλλίας να προωθεί μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν ένα ακόμη ελκυστικότερο περιβάλλον για τους παίκτες του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κλάδου. Οι πηγές του αμερικανικού πρακτορείου δεν αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για τα σχέδια του Μακρόν παρά μόνον ότι βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Είναι αμφίβολο, όμως, εάν θα περάσει νέο νομοσχέδιο αφού ο πρόεδρος Μακρόν δεν έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με το μέρος του μετά τις εκλογές του 2022.
Από την άλλη πλευρά, ο Γάλλος πρόεδρος είναι «απαλλαγμένος» από την πρόκληση νέας υποψηφιότητας μετά από δυο διαδοχικές θητείες λόγω του συνταγματικού ορίου στη χώρα. Οπότε μπορεί να τολμήσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις χωρίς να έχει τίποτα να χάσει προσωπικά, αν και ελλοχεύει κίνδυνος να ενισχυθούν τα πολιτικά άκρα εάν προκαλέσει μεγαλύτερη δυσαρέσκεια στην κοινή γνώμη. Μετά τις μεταρρυθμίσεις που πέρασε στις συντάξεις με προεδρικό διάταγμα παρά το μεγάλο κύμα διαδηλώσεων στη χώρα, επόμενος στόχος λέγεται πως θα είναι το μεταναστευτικό.
Πληροφορίες του Politico μαρτυρούν πως σκοπός είναι να νομιμοποιούνται εργαζόμενοι σε κλάδους με ελλείψεις προσωπικού και να δίνονται διαβατήρια σε άτομα με συγκεκριμένα προσόντα, όπως είναι ο κλάδος υγείας.
Σ’ ότι αφορά την εξέλιξη του Παρισιού ειδικά ως χρηματοοικονομικό κέντρο, ο υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, είπε πρόσφατα πως «θα επιμείνουμε με τις μεταρρυθμίσεις για να προσελκύσουμε νέες εταιρείες». Ορισμένες τράπεζες αποβλέπουν σε αλλαγές ώστε να μην είναι τόσο δαπανηρή η απόλυση των υψηλών στελεχών εκτός της κατηγορίας των material risk takers, όπου έχουν ήδη γίνει μεταρρυθμίσεις από το 2019 για τη μείωση των πακέτων αποζημίωσης. Άλλοι παράγοντες ευελπιστούν στη δημιουργία φορολογικών κινήτρων για να προσελκύσουν τα «ταλέντα» του κλάδου.
Επειδή, όμως, ο Μακρόν ήδη έχει προωθήσει μεταρρυθμίσεις στην εργασία από την 1η προεδρική θητεία του, διευκολύνοντας τις απολύσεις με το πέρασμα 36 μέτρων τότε, σήμερα λέγεται πως επιθυμεί τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος σταθερότητας, σύμφωνα με το Bloomberg. Το Παρίσι, ωστόσο, έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την παρουσία κάθε πτυχής στον χρηματοοικονομικό κλάδο, με τον αριθμό των τραπεζιτών και των διαπραγματευτών με ετήσια εισοδήματα άνω του ενός εκατ. ευρώ να έχει αυξηθεί σχεδόν 80% από το 201 -δηλαδή ένα έτος μετά το δημοψήφισμα του Brexit- έως την άνοιξη του 2023.