THEPOWERGAME
Την ώρα που ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις καταστροφικές επιπτώσεις του πολέμου στη Γάζα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε τις διεθνείς εκκλήσεις για τον τερματισμό του, χαρακτηρίζοντας τες, ως ασύμβατες με τον κεντρικό αντικειμενικό σκοπό του πολέμου, που εντοπίζεται στην εξάλειψη της Χαμάς.
Ενημερώνοντας την κυβέρνησή του, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι εξήγησε στους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, αλλά και στους ηγέτες άλλων χωρών: « Δεν μπορείτε από τη μια μεριά να υποστηρίζετε στην εξάλειψη της Χαμάς και από την άλλη μεριά, να πιέζετε εμάς για να τερματίσουμε τον πόλεμο, αποτρέποντας την εξάλειψη της Χαμάς».
ΠΟΥ: Καταστροφικές οι επιπτώσεις του πολέμου στην κατάσταση υγείας της Γάζας
Οι επιπτώσεις του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στον τομέα των υπηρεσιών υγείας στη Γάζα είναι «καταστροφικές» δήλωσε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους Γενικός Διευθυντής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), στη διάρκεια μιας έκτακτης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού, εξηγώντας πως οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, είναι ιδανικές για την εξάπλωση θανατηφόρων επιδημικών ασθενειών.
«Είναι προφανές να πούμε ότι οι επιπτώσεις του πολέμου στην υγεία είναι καταστροφικές», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος απευθυνόμενος στο 34μελές διοικητικό συμβούλιο.
«Περιγραφικά, οι ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης έχουν αυξηθεί δραματικά και η ικανότητα του συστήματος υγειονομικών υπηρεσιών έχει μειωθεί στο 1/3 της ικανότητας προσφοράς υγειονομικών υπηρεσιών που υπήρχε πριν από τον πόλεμο», τόνισε ο Τέντρος Αντάνομ.
Το Ισραήλ ωθεί τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν την Γάζα
Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ εφαρμόζει μία συστηματική πολιτική ωθώντας τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν την Γάζα, μέσω ενός πολέμου που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες αμάχους.
Σε σχόλια του στη διάσκεψη που πραγματοποιείται στη Ντόχα, ο Σαφάντι, η χώρα του οποίου, συνορεύει με τη Δυτική Όχθη και έχει απορροφήσει τους περισσότερους Παλαιστίνιους, μετά από την ίδρυση του Ισραήλ το 1948, δήλωσε επίσης, ότι το Ισραήλ έχει προκαλέσει «μεγάλο μίσος, το οποίο, θα στοιχειώνει την περιοχή», αλλά και θα «καθορίζει τις μελλοντικές γενιές».
Μία ολόκληρη γενιά στη Μέση Ανατολή, είναι αντιμέτωπης με τον κίνδυνο της ριζοσπαστικοποίησης της
O πρωθυπουργός του Κατάρ Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι δήλωσε σήμερα ότι μία ολόκληρη γενιά στη Μέση Ανατολή βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ριζοσπαστικοποίησης της, εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα.
Ο Σεΐχης Μοχάμεντ μίλησε στη διάσκεψη του Φόρουμ της Ντόχας, που πραγματοποιείται στο Κατάρ.
ΟΗΕ: Ολόκληρες συνοικίες της Γάζας έχουν μετατραπεί σε ερείπια
Έπειτα από λίγο περισσότερο από δύο μήνες πολέμου, ολόκληρες συνοικίες της Γάζας έχουν μετατραπεί σε ερείπια και πάνω από τις μισές κατοικίες έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο στο νοσοκομείο αλ-Σίφα, που είναι εκτός λειτουργίας αφού εκκενώθηκε πριν από μια δεκαπενταριά ημέρες από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Εκτοπισμένοι έχουν εγκαταστήσει εκατοντάδες αυτοσχέδιες σκηνές, φτιαγμένες από ύφασμα καλυμμένο με πλαστικό ή νάιλον, μέσα στους κήπους ή τις εσωτερικές αυλές.
«Καταφύγαμε στο νοσοκομεία αλ-Σίφα. (…) Δεν ξέρουμε αν θα κάνουν και πάλι έφοδο στο νοσοκομείο. Δεν έχει σημασία πού πηγαίνουμε, ο θάνατος μας ακολουθεί», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σουχέιλ Αμπου Ντάλφα, 56 ετών, το σπίτι του οποίου επλήγη από οβίδα και ο 20χρονος γιος του τραυματίσθηκε.
Η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε «επειγόντως», χωρίς να την περάσει από το Κογκρέσο, την πώληση στο Ισραήλ σχεδόν 14.000 οβίδων των 120 χιλιοστών που εξοπλίζουν τα άρματα μάχης Merkava που χρησιμοποιούνται στην επίθεση εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.
Να μπει τέλος στη «γήινη κόλαση» της Γάζας
Ο επικεφαλής της UNWRA, της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ προς τους Παλαιστινίους, δήλωσε σήμερα πως η αντιμετώπιση των Παλαιστινίων σαν να μην είναι άνθρωποι έχει επιτρέψει να ανέχεται η διεθνής κοινότητα τις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.
Ο επικεφαλής της UNWRA Φιλίπ Λαζαρινί δήλωσε πως η προσφυγική υπηρεσία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης στη Γάζα, προσθέτοντας πως μια άμεση κατάπαυση του πυρός χρειάζεται για να μπει τέλος στη «γήινη κόλαση» της Γάζας.
Τις ΗΠΑ θεωρεί «υπεύθυνες για την αιματοχυσία» στη Λωρίδα της Γάζας, ο Αμπάς
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε χθες Σάββατο πως θεωρεί τις ΗΠΑ «υπεύθυνες για την αιματοχυσία» στη Λωρίδα της Γάζας, μετά το βέτο της Ουάσιγκτον στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητούσε να κηρυχθεί άμεσα ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακο.
Το σχέδιο απόφασης αυτό καταρτίστηκε έπειτα από την άνευ προηγουμένου ενεργοποίηση από τον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, τον Αντόνιο Γκουτέρες, του άρθρου 99 του Χάρτη του ΟΗΕ, που επιτρέπει στον εκάστοτε επικεφαλής του να εφιστά την προσοχή του ΣΑ σε κάποιο ζήτημα «που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο» τη διατήρηση «της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».
Οι Αμερικανοί, σύμμαχοι του Ισραήλ, επανέλαβαν προχθές πως αντιτίθενται στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός.
Χαρακτηρίζοντας «ανήθικη» την αμερικανική θέση, ο πρόεδρος Αμπάς είπε πως καθιστά την Ουάσιγκτον «υπεύθυνη για την αιματοχυσία» με θύματα «παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους» εξαιτίας της δράσης των «δυνάμεων κατοχής», του Ισραήλ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του, οι ΗΠΑ είναι «εταίροι» του Ισραήλ «στα εγκλήματα της γενοκτονίας και της εθνοκάθαρσης» που διαπράττονται στη Λωρίδα της Γάζας, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ.
«Αυτή η πολιτική αποτελεί κίνδυνο για τον κόσμο και απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», πρόσθεσε ο κ. Αμπάς.
Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει έδρα τη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος υπό κατοχή του Ισραήλ από το 1967.
Το σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ, που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας κάπου δυο μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου με έναυσμα την πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, έλαβε 13 ψήφους υπέρ, ενώ μια χώρα το καταψήφισε (οι ΗΠΑ) και μια απείχε (το Ηνωμένο Βασίλειο).
Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχάμεντ Στάγεχ είχε ήδη χαρακτηρίσει την αποτυχία της προσπάθειας να ζητηθεί κατάπαυση του πυρός από το Συμβούλιο Ασφαλείας «ντροπή» και «νέα λευκή επιταγή στη δύναμη κατοχής να σφαγιάζει, να καταστρέφει και να εκτοπίζει».
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κόεν έκρινε πως η κατάπαυση του πυρός θα παρεμπόδιζε την εξάλειψη «της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», τον διακηρυγμένο στόχο των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί από το ξέσπασμα του πολέμου τουλάχιστον 17.700 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, κι έχουν τραυματιστεί άλλοι 48.780. Ωστόσο εκτιμάται ότι ο απολογισμός είναι βαρύτερος στην πραγματικότητα, καθώς υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι θαμμένοι στα συντρίμμια.
Στην επίθεση στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, την πιο πολύνεκρη από καταβολής του εβραϊκού κράτους το 1948, σκοτώθηκαν κάπου 1.200 άνθρωποι, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι, κατά τις ισραηλινές αρχές.