THEPOWERGAME
Καθώς ο τερματισμός της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας αποσπά την προσοχή της κοινής γνώμης, ο πόλεμος στην Ουκρανία μαζί με το διπλωματικό μέτωπο Πούτιν-Δύσης συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Οι ΗΠΑ στοχεύουν σε μια κατά το ήμισυ μείωση των εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου μέχρι το 2030 ώστε να αποδυναμώσουν οικονομικά την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου.
«Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να γίνει πραγματικότητα» δήλωσε ο Τζέφρι Πάιατ, υφυπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ για τους ενεργειακούς πόρους. Απευθυνόμενος στους Financial Times, o πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία και την Ελλάδα είπε στα τέλη της εβδομάδας πως οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν το καθεστώς των κυρώσεων εις βάρος του Βλαντιμίρ Πούτιν, προέδρου της Ρωσίας, για αρκετά χρόνια ακόμα όσο εξακολουθεί να μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Παράλληλα, το Κρεμλίνο μετέφερε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του αεροδρομίου Pulkovo της Αγίας Πετρούπολης από την γερμανική Fraport και το επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ σε εγχώρια εταιρική οντότητα. Εντούτοις, κοινοπραξία όπου συμμετέχει η Mubadala Investment του Άμπου Ντάμπι διατήρησε το μερίδιο της. Πηγές του πρακτορείου Bloomberg αναφέρουν πως η Μόσχα φαίνεται να άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο σε επενδυτές από τη Μέση Ανατολή να αποκτήσουν ξανά τη συμμετοχή τους, υπονοώντας το επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ.
Τα διαδοχικά πακέτα των δυτικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εις βάρος της ρωσικής οικονομίας και του στενού κύκλου του Πούτιν από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να κάμψουν την επιθετικότητα της Μόσχας. Βέβαια, οι κυβερνώντες των G7, των επτά ισχυρότερων οικονομικών του κόσμου που ηγούνται των κυρώσεων αυτών, τονίζουν πως η επίδραση των κυρώσεων θα είναι βαθμιαία. Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία, ένα από τα ισχυρότερα μέλη του ΟΠΕΚ+ με πλούσια αποθέματα και σε φυσικό αέριο, διοχετεύει τις εξαγωγές της προς την Ανατολή.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) εκτιμά πως οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα μειωθούν τουλάχιστον 40% με 50% μέχρι το 2030 εφόσον διατηρηθούν οι δυτικές κυρώσεις. «Στόχος των κυρώσεων αυτών είναι να αλλάξει η Ρωσία τη συμπεριφορά της και να εξασφαλίσουμε πως ο Πούτιν δεν είναι σε θέση, οποιαδήποτε συμφωνία ειρήνης και αν επιτευχθεί, να χρησιμοποιήσει την επόμενη τριετία με τετραετία για να επανεξοπλιστεί και να προετοιμαστεί μαζί με τον στρατό του για την τρίτη φάση της εισβολής στην Ουκρανία» εξήγησε ο Πάιατ στη βρετανική εφημερίδα.
Έως σήμερα, η Ρωσία εξακολουθεί να αντλεί σημαντικά έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο παρά την πτώση της τάξεως του 34,5% που καταγράφηκε την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου. Πληροφορίες θέλουν πάντως τον Πούτιν, να σκληραίνει τη στάση του απέναντι σε «εχθρικές» χώρες, δηλαδή όσες έχουν καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς είναι πιθανό να θέσει υποψηφιότητα 5η φορά για την προεδρεία της χώρας του.