THEPOWERGAME
To Bitcoin κοστίζει ακριβά στο περιβάλλον. Όχι μόνο καίει περισσότερο ρεύμα απ’ ό,τι η Ελλάδα αλλά χρειάζεται και τεράστια ποσότητα νερού. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία στην επιθεώρηση Cell Reports Sustainability, κάθε συναλλαγή με Bitcoin καταναλώνει 16.000 λίτρα νερού. Η συγκεκριμένη ποσότητα είναι ικανή να γεμίσει μια πισίνα μεσαίου μεγέθους. Αυτό συμβαίνει καθώς το δίκτυο υπολογιστών που διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές με BTC έχει ανάγκη μεγάλες ποσότητες νερού για την ψύξη. Το ίδιο συμβαίνει και με τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς που τροφοδοτούν τους υπολογιστές με ενέργεια.
Ειδικοί ερευνητές του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ αναφέρουν σε μελέτη τους ότι μόνο το 2021 το blockchain του Bitcoin κατανάλωσε σχεδόν 1,6 τρισ. λίτρα νερού. Μέχρι το 2023 η συνολική ποσότητα αναμένεται να φθάσει τα 2,3 τρισ. λίτρα. Την ίδια στιγμή η ποσότητα νερού που απαιτείται για μια συναλλαγή με πιστωτική κάρτα είναι 6,2 εκατομμύρια φορές μικρότερη.
Γιατί το mining του Bitcoin καίει τόσο πολύ ρεύμα
Η μεγάλη κατανάλωση νερού από το δίκτυο του Bitcoin έρχεται να προστεθεί στο τεράστιο ενεργειακό αποτύπωμα που αφήνει το κορυφαίο κρυπτονόμισμα του πλανήτη. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Bitcoin καταναλώνει κάθε χρόνο την ίδια ποσότητα ρεύματος με την Πολωνία. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πρακτική «proof of work» στο mining, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ενέργειας καταναλώνεται σε περίπλοκους και διαδοχικούς μαθηματικούς υπολογισμούς «χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα» κατά τη διάρκεια της εξόρυξης.
Σημειώνεται ότι κάθε φορά που πραγματοποιείται μια συναλλαγή με Bitcoin, miners σε διάφορες περιοχές του κόσμου επιδίδονται σε έναν διαδικτυακό αγώνα δρόμου, προκειμένου να προλάβουν να διεκπεραιώσουν τη συναλλαγή και να λάβουν την αντίστοιχη προμήθεια σε BTC. Ειδικότερα, η συναλλαγή ανατίθεται στον πρώτο miner που θα λύσει ένα περίπλοκο μαθηματικό πρόβλημα. Κάθε δευτερόλεπτο που ακολουθεί, miners σε όλο τον κόσμο υποβάλλουν 350 πεντάκις εκατομμύρια υποψήφιες μαθηματικές λύσεις, από τις οποίες μόνο μία θα χρησιμοποιηθεί τελικά και θα ανταμειφθεί με Bitcoin.
Τα υπόλοιπα δεδομένα είναι υπολογισμοί που δεν εξυπηρετούν κανέναν άλλο σκοπό και απορρίπτονται αμέσως, αναφέρουν επίσης οι Ολλανδοί ερευνητές. Προς αυτήν την κατεύθυνση ζητούν αλλαγή μοντέλου εξόρυξης Bitcoin μέσα από τη δημιουργία μιας net zero αγοράς κρυπτονομισμάτων.