THEPOWERGAME
Χτυπήματα κάτω από τη ζώνη για τα ελληνικά ναυπηγεία στην ΕΕ
– Μπορεί στην Ελλάδα να επικρατεί ικανοποίηση για τις επιδόσεις των δύο μεγάλων ναυπηγείων της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά έπειτα από χρόνια «απραξίας», όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με εταίρους στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όπως μαθαίνουμε από ευρωπαϊκές πηγές, βλέποντας προφανώς ότι επανεμφανίζονται δύο σοβαροί ανταγωνιστές, κέντρα άλλων χωρών προσπαθούν με διάφορους τρόπους να… δημιουργήσουν ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού και να προκαλέσουν επιβολή προστίμου. Ο λόγος, και πάλι γνωστός από τα παλιά. Προσπαθούν να περάσουν πως τα δύο ναυπηγεία επιβιώνουν από κρατική επιδότηση λόγω των παλιών προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού. Σε διαδρόμους και επιτροπές των Βρυξελλών δείχνουν ότι δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια απέναντι στην αναγέννηση των δύο μεγάλων ναυπηγείων της Μεσογείου, που υπό τον Π. Ξενοκώστα της Ελευσίνας και υπό τον Γ. Προκοπίου του Σκαραμαγκά έχουν ξεκινήσει σοβαρά επιχειρηματικά σχέδια, που δεν περιορίζονται στα εξοπλιστικά προγράμματα, και το έχουν πει σε όλους τους τόνους. Ο επιχειρηματικός πόλεμος είναι πολλές φορές πολύ σκληρός και αδυσώπητος.
Ο Τούρκος πρόεδρος και ο ελληνικός «μονόκερος»
Η ατζέντα της χθεσινής επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα δεν περιελάμβανε επιχειρηματικές συναντήσεις. Εκτός από μία. Ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε να συναντήσει τον Κωνσταντινουπολίτη επιχειρηματία Βύρωνα Νικολαΐδη, δημιουργό της PeopleCert. Μια συνάντηση που ανακοινώθηκε από την Προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας και η οποία -όπως μαθαίνουμε- έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα.
Να θυμίσουμε ο κ. Νικολαΐδης έχει διατελέσει για χρόνια πρόεδρος των Ευρωπαίων Πληροφορικών (CEPIS), ενώ είναι μέλος της Ελληνικής Κοινότητας της Πόλης. Η δε εταιρεία του, η PeopleCert, είναι αναγνωρισμένη διεθνώς ως ο πρώτος ελληνικός «μονόκερος», με την αξία της να έχει εκτοξευτεί στα 3 δισ.
Ο ίδιος ο Βύρων Νικολαΐδης γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη, απόφοιτος του φημισμένου Ζωγράφειου Λυκείου και του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου. Σήμερα διατηρεί στενές σχέσεις με την Πόλη, με την PeopleCert να έχει αναλάβει την υποστήριξη υποτροφιών σε φοιτητές με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο.
Υψηλές πτήσεις από τον Γλάρο του Σκλαβενίτη
– Έσπασε το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ ο τζίρος της χαρτοβιομηχανίας Γλάρος, κλείνοντας το 2022 στα 110,6 εκατ. ευρώ, ήτοι αύξηση 26,7%. Σημειώνεται ότι η εταιρεία του ομίλου Σκλαβενίτη συγκεντρώνει μια σειρά από δραστηριότητες πέραν της βασικής -που είναι η επεξεργασία χαρτιού και πλαστικού-, όπως ο εφοδιασμός ναυτιλιακών και αεροπορικών επιχειρήσεων με αναλώσιμα και προϊόντα διατροφής, ο εφοδιασμός ξενοδοχείων & catering, νοσοκομείων κ.ο.κ. Η εταιρεία είδε τα κέρδη της να επιβραδύνονται πέρυσι στα 14,1 εκατ. ευρώ από 16,5 εκατ. ευρώ το 2021, αλλά σχεδιάζει διανομή μερίσματος 4 εκατ. ευρώ, καθώς και αμοιβές για τα μέλη του ΔΣ 260.000 ευρώ.
Τα deals στον κλάδο logistics
– Στα ύψη εξακολουθεί να βρίσκεται η ζήτηση για logistics στην ελληνική αγορά ακινήτων, με τον όγκο των επενδύσεων για το τρέχον έτος να ανέρχεται περίπου στα 50 εκατ. ευρώ στην Αττική. Συγκεκριμένα, το γ’ τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield Proprius, έχουν απορροφηθεί συνολικά 120.000 τ.μ. βιομηχανικών χώρων και χώρων logistics. Σε υψηλά επίπεδα κινούνται και τα ενοίκια των σύγχρονων αποθηκών, καθώς στις προνομιακές τοποθεσίες της Αττικής ανέρχονται στα 5,25 ευρώ/τ.µ., ενώ στη Θεσσαλονίκη διαμορφώνονται στα 4,25 ευρώ/τ.μ. Στο συγκεκριμένο διάστημα σημειώθηκαν αξιοσημείωτες συναλλαγές, στις οποίες περιλαμβάνεται το προσύμφωνο για την απόκτηση από την Trastor δύο οικοπέδων 18.419 τ.μ. και 11.740 τ.μ. στον Ασπρόπυργο, στα οποία θα κατασκευαστεί μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση αποθήκευσης και διανομής 10.981 και 4.545 τ.μ. αντίστοιχα. Η Everty απέκτησε επίσης δύο κέντρα logistics στον Ασπρόπυργο, έκτασης 33.000 τ.μ., εντός του 3ου τριμήνου του 2023.
Η ανησυχία του Γιάννη Στουρνάρα
– Η κλιματική αλλαγή είναι αγαπημένο θέμα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Δεν είναι μόνο συχνή η αναφορά του σε αυτήν την απειλή που βιώνουν οι σύγχρονες οικονομίες, είναι και το προσφιλές του θέμα για το οποίο επιλέγει να γράφει. Και δικαίως, αφού αποτελεί ίσως τον νούμερο ένα παράγοντα κινδύνου για το μέλλον. Πέριξ αυτών των ανησυχιών και του ευρύτερου ενδιαφέροντος, παρουσιάζονται την ερχόμενη Παρασκευή (15 Δεκεμβρίου) στο κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της μελέτης «Η τρωτότητα και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα». Η εκδήλωση δεν θα μπορούσε να μην ανοίξει με χαιρετισμό του διοικητή, από τα χείλη του οποίου κρέμονται διάφοροι παράγοντες ευαισθητοποιημένοι στο θέμα. Άλλωστε, πριν από έναν μήνα ο κ. Στουρνάρας έδωσε και μια αριθμητική ερμηνεία στο κόστος της κλιματικής αλλαγής, το οποίο, με βάση μαθηματικά μοντέλα και ειδικά για την ελληνική οικονομία, πρέπει να υπολογίζεται σε 2,6 δισ. ευρώ. Ποσό πολύ μεγαλύτερο από το 1,7 δισ. ευρώ που ήταν το κόστος από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες που είχε η Ελλάδα φέτος…
Ήταν σίγουροι…
– Πριν ακόμη ολοκληρωθεί η διάθεση των μετοχών της Helleniq Energy, η εταιρεία ζήτησε τη σύγκληση της συνέλευσης των μετόχων για τη μείωση των μελών του ΔΣ της εταιρείας. Έτσι, ζητεί τη μείωση της εκπροσώπησης του ΤΑΙΠΕΔ, από τέσσερα μέλη σε τρία. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο μέτοχοι είχαν προεξοφλήσει το placement και κυρίως την επιτυχία της διάθεσης μετοχών. Βέβαια, η πρόσκληση της έκτακτης ΓΣ των μετόχων της Helleniq Energy δημοσιοποιήθηκε χθες, δηλαδή την ημέρα του placement, αλλά για να βγάλει κάποιος μια τέτοια πρόσκληση είναι πεπεισμένος για την επιτυχή διάθεση των μετοχών.
! Τη μη πλήρωση της κενής θέσης του αποβιώσαντος Μη Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, Γεωργίου Π. Αλεξανδρίδη, αποφάσισε η διοίκηση της Motor-Oil. H ανασυγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου έγινε χωρίς την αντικατάσταση του μέλους του ΔΣ που απεβίωσε πρόσφατα και ήταν στενός συνεργάτης και πιστός φίλος του προέδρου της Μotor Οil, Βαρδή Βαρδινογιάννη.