THEPOWERGAME
Την ημέρα που προσγειώθηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ υποχωρούσε κάτω και από τα 76 δολάρια το βαρέλι, παρά τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου, Αλεξάντερ Νόβακ, ένα 24ώρο πριν, πως οι χώρες του ΟΠΕΚ+ θα λάβουν πρόσθετα μέτρα, εάν κριθεί αναγκαίο, για την καταπολέμηση της «κερδοσκοπίας και μεταβλητότητας» στις αγορές.
Η επίσκεψη του Πούτιν στο Άμπου Ντάμπι και η συνακόλουθη μετάβασή του στη Σαουδική Αραβία επισφραγίζει μια ακόμη φορά τη σύμπνοια θέσεων και συμφερόντων ανάμεσα στη Ρωσία και τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη του αραβικού κόσμου, την ώρα, μάλιστα, που η 28η Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα (COP28) εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ντουμπάι. Η COP ξεκίνησε στις 30 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 12 Δεκεμβρίου.
Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ Μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ και υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας είπε αρχές της εβδομάδας στο Bloomberg πως οι περικοπές στην ημερήσια παραγωγή του ΟΠΕΚ+ μπορούν να παραταθούν μετά το α’ τρίμηνο του 2024 εάν δεν αποφέρουν αποτελέσματα, δηλαδή εάν δεν καταφέρουν να στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου. Προ ημερών, ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 2,2 εκατ. βαρέλια, εκ των οποίων πάνω 1,3 εκατ. βαρέλια είναι υφιστάμενες περικοπές που εφαρμόζονται εθελοντικά από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.
Αλλά οι προσπάθειες αυτές δεν φαίνεται να έχουν αντίκτυπο, καθώς οι ΗΠΑ, οι οποίες πλήττονται από την ακριβή βενζίνη και το υψηλό πληθωρισμό, έχουν αυξήσει την ημερήσια παραγωγή στο ρεκόρ των έξι εκατ. βαρελιών την ημέρα. Εκτός της υποχώρησης του πετρελαίου Μπρεντ την Τετάρτη κάτω από τα 77 δολάρια το βαρέλι, η τιμή του αργού πετρελαίου κινιόταν χαμηλότερα από τα 72 δολάρια το βαρέλι.
Μολονότι στο πρόγραμμα του Ρώσου προέδρου δεν περιλαμβάνεται μια επίσκεψη στο Ντουμπάι, όπως επιβεβαίωσε ο Πέσκοφ, η παρουσία του στο ΗΑΕ υπενθυμίζει τα άμεσα ζωτικά συμφέροντα που εξακολουθούν να έχουν τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ+ από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου τους και τη χάραξη μιας κοινής γεωπολιτικής στάσης σε έναν πολωμένο κόσμο.
Για τη Μόσχα, η διατήρηση των τιμών του μαύρου χρυσού σε υψηλά επίπεδα είναι μείζονος σημασίας για να μπορεί να χρηματοδοτεί την οικονομία και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έναν πόλεμο που συνεχίζει παρά την περιθωριοποίηση της από τη Δύση και τον ευρύτερο ανεπτυγμένο κόσμο. Συν τοις άλλοις, τα πετρελαϊκά έσοδα της Σαουδικής Αραβίας αναλογούν στο 87% του ΑΕΠ, αν και το Ριάντ έχει δρομολογήσει μεγαλόπνοες επενδύσεις στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας, όπως επίσης τα ΗΑΕ.
Σε μια περίοδο που γίνεται όλο και πιο έντονη η διαμάχη για τις διαστάσεις της κλιματικής κρίσης, τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν πως ήθελαν η φετινή COΡ να περιλαμβάνει όλους τους παίκτες της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας. Από τους δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες στο Ντουμπάι, πάνω από 2.450 άτομα εκπροσωπούν τον κλάδο πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη παρουσία μιας βιομηχανίας που εκ των πραγμάτων επηρεάζεται από τη συζήτηση για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και τους στόχους για την αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Η Τζένιφερ Μόργκαν, απεσταλμένη της Γερμανίας για το κλίμα, είπε στους Financial Times πως αυτή η μεγάλη συμμετοχή του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να υποδεικνύει πως «είναι σοβαρές οι συζητήσεις για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων», προσθέτοντας, όμως, πως αυτό σημαίνει ότι «είναι απόλυτα αναγκαίο να ακουστούν οι φωνές των αυτόχθονων, νέων μη κυβερνητικών οργανώσεων και άλλων ενδιαφερομένων».
Εκπρόσωποι των γαλλικών TotalEnergies και EDF, όπως και της ιταλικής Eni, ταξίδεψαν στο Ντουμπάι μαζί με τις αποστολές του Παρισιού και της Ρώμης, αντίστοιχα. Στην ομάδα απεσταλμένων της ΕΕ συμπεριλήφθηκαν εκπρόσωποι των ΒΡ και Exxon Mobil. Μολονότι εκπρόσωποι του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου αναγνωρίζουν την ανάγκη για μετάβαση σε πιο «πράσινες» μορφές ενέργειας, η υφιστάμενη γεωπολιτική κατάσταση αποτελεί εμπόδιο στη χάραξη μιας μακροπρόθεσμης πορείας για τη μείωση των εκπομπών ρύπων.