THEPOWERGAME
Είκοσι έξι λεπτά μετά την άφιξή του στην Αθήνα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, όπου τον υποδέχθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου.
Η συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου, για να ακολουθήσει η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσία ολιγομελών αντιπροσωπειών.
«Τα τραγικά συμβάντα στις χώρες μας έγιναν αφορμή για να επιβεβαιωθεί ότι το αίσθημα αλληλεγγύης που σε δύσκολες συνθήκες ενώνει τους δύο λαούς. Η διαπίστωση αυτή αποτελεί ισχυρή βάση για την πολιτική βούληση εδραίωσης που θα επιτρέψει την εμβάθυνση της συνεργασίας και την αποφυγή εντάσεων στις διμερείς μας σχέσεις», είπε η κ. Σακελλαροπούλου.
«Εάν αναλογιστούμε το τι γίνεται στον περίγυρό μας, είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για την ενίσχυση της ευημερίας και τη διαφύλαξη της ειρήνης, της σταθερότητας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και για την προώθηση σχέσεων καλής γειτονιάς προς όφελος των δύο λαών μας», συνέχισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Έχοντας επίγνωση του γεγονότος ότι υπάρχουν ζητήματα που έχουμε διαφορές, είναι σημαντική η διατήρηση του εποικοδομητικού κλίματος. Η παρουσία σας στην Ελλάδα έπειτα από έξι έτη πιστεύω ότι αντανακλά αυτό το θετικό πνεύμα», πρόσθεσε η κυρία Σακελλαροπούλου.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε «να μιλήσουμε, βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο».
«Πιστεύω ότι η αυτή η συνόδος θα αποτελέσει την αρχή για μια νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Οι υπουργοί των δύο χωρών θα κάνουν εποικοδομητικές συναντήσεις. Θα συζητήσουμε ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε σε όλα τα ζητήματα. Οι προετοιμασίες έχουν γίνει από τους υπουργούς. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με πιο ευνοϊκό τρόπο. Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα για το μέλλον και των δύο μερών να μιλάμε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατευθύνθηκε προς το Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη 1 μετά το μεσημέρι ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος θα προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις στον Τύπο, χωρίς όμως ερωτήσεις από δημοσιογράφους, για να μην επαναληφθούν, προφανώς, σκηνές Βερολίνου… Μια απόφαση, δηλαδή, που ελήφθη προκειμένου να είναι ελεγχόμενο το κλίμα, μην τυχόν και ανάψει το φιτίλι και χαλάσει η «ωραία» ατμόσφαιρα. Βέβαια, έπειτα από αντιδράσεις και επικρίσεις, κυρίως από την αντιπολίτευση, ανακοινώθηκε ότι θα επιτραπεί σε επτά Έλληνες και επτά Τούρκους δημοσιογράφους να παραστούν στην αίθουσα των δηλώσεων… ως ντεκόρ, όμως, περισσότερο, καθώς η επιλογή γίνεται κατόπιν κλήρωσης, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα στους εκπροσώπους ελληνικών και τουρκικών ΜΜΕ να κάνουν ερωτήσεις.
Μετά τις δηλώσεις, κατά τις 13:30, θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου υπό τη μορφή γεύματος, παρουσία των δύο ηγετών και φυσικά των υπουργών που θα συμμετάσχουν. Κατά τις πέντε η ώρα το απόγευμα υπολογίζεται η αναχώρηση της τουρκικής αποστολής. Ακόμα και οι τοποθεσίες των ελληνοτουρκικών επαφών επιλέχθηκαν για συγκεκριμένο λόγο, για να είναι κοντινές οι αποστάσεις, κοινώς πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου, ώστε να μην παραλύσει η Αθήνα και για να μπορέσουν οι υπουργοί να φτάσουν εγκαίρως στις δηλώσεις των δύο ηγετών. Στο ραντεβού κορυφής παρόντες θα είναι οι υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, και οι διπλωματικοί σύμβουλοι των ηγετών.