THEPOWERGAME
Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 12:00 το μεσημέρι της Πέμπτης (7/12). Ο Έλληνας πρωθυπουργός περίμενε στην είσοδο τον Τούρκο πρόεδρο. Οι δύο πολιτικοί χαμογέλασαν μπροστά στις κάμερες πριν κατευθυνθούν στη συνέχεια στο εσωτερικό του Μαξίμου για τη μεταξύ τους συνάντηση. Πρόκειται για την τρίτη συνάντηση Ερντογάν και Μητσοτάκη τους τελευταίους μήνες μετά τα τετ α τετ στο Βίλνιους της Λιθουανίας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Πριν από τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν, είχε προηγηθεί το τετ α τετ του Τούρκου προέδρου με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο. Στις δηλώσεις μπροστά στις κάμερες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη η Ελλάδα και η Τουρκία να εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προσκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Προς αυτήν την κατεύθυνση η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ευχήθηκε «παραγωγικές συνομιλίες» στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Από τη μεριά του ο Ερντογάν εστίασε στη σημασία τα ελληνοτουρκικά να μπουν σε μια «νέα σελίδα», γι’ αυτό και ζήτησε ειλικρινή συζήτηση σε όλα τα ανοιχτά θέματα για το «καλό και των δύο λαών».
Το αεροπλάνο που μετέφερε τον Τούρκο πρόεδρο στην Αθήνα, αφίχθη νωρίτερα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Οι συμφωνίες Μητσοτάκη και Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά
Με την υπογραφή της Διακήρυξης Φιλικών Σχέσεων και Καλής Γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι δύο χώρες θα επισφραγίσουν σήμερα το θετικό κλίμα στις μεταξύ τους σχέσεις και τα «ήρεμα νερά» στη θάλασσα και στους ουρανούς του Αιγαίου, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους δέκα μήνες περίπου.
Ανάμεσα στις συμφωνίες που συζητούν οι δύο πλευρές περιλαμβάνεται η καλύτερη συνεργασία για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, η χορήγηση βίζας σε Τούρκους για να επισκέπτονται νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και η Γέφυρα Φιλίας Ελλάδας – Τουρκίας στους Κήπους Έβρου, η κατασκευή δηλαδή δεύτερης διασυνοριακής οδικής γέφυρας Κήπων – Υψάλων, πολύ πιο σύγχρονης και λειτουργικής. Επίσης, η συμφωνία για την ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ των δύο κρατών, με την κατασκευή δεύτερης διασύνδεσης υπερυψηλής τάσης με την Τουρκία, και η συμφωνία στην Πολιτική Προστασία, ώστε να ενεργοποιείται στο εξής πιο γρήγορα και αποτελεσματικά η αρωγή με μέσα και ανθρώπινο δυναμικό από τη μία χώρα στην άλλη σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, πυρκαγιάς ή οποιασδήποτε φυσικής καταστροφής.