THEPOWERGAME
Περισσότερες από 1.300 startups απ’ όλο τον κόσμο διεκδίκησαν μια θέση στο «NATO DIANA Challenge», το παγκόσμιο προσκλητήριο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων διπλής χρήσης: για άμυνα και για πολιτικούς σκοπούς. Σαράντα τέσσερις από αυτές τα κατάφεραν και πλέον μπαίνουν στον επιχειρηματικό επιταχυντή που έχει δημιουργήσει το ΝΑΤΟ, με μία από αυτές να είναι ελληνική.
Η Sotiria Technology, που μετρά μόλις δύο χρόνια ζωής, είναι ανάμεσα στις εκλεκτές του ΝΑΤΟ για το πρόγραμμα DIANA (Defence Innovation Accelerator), με τη Συμμαχία να επιλέγει τη λύση αιχμής διπλής χρήσης της ελληνικής startup για την ανάπτυξη και την επίδειξη καινοτόμων λύσεων, που συνδέονται με την υποβρύχια ανίχνευση και επιτήρηση.
Από την Αθήνα, η Sotiria στοχεύει να ηγηθεί της ευρωπαϊκής ανάπτυξης τεχνολογίας ανίχνευσης με χρήση ΑΙ για κρίσιμες εφαρμογές αεροδιαστημικής και άμυνας. Η λύση της ελληνικής startup, που κέντρισε το ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ, είναι ένα παθητικό, αυτόνομο και εκ νέου ανεπτυγμένο σύστημα υποβρύχιας επιτήρησης, που φέρνει επανάσταση στην ανίχνευση πιθανής παρείσφρησης για ναυτικά συμμαχικά.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι για την ευκαιρία να εκπροσωπήσουμε το ελληνικό και το ευρωπαϊκό οικοσύστημα και να κάνουμε περαιτέρω βήματα προς την υλοποίηση του οράματός μας για τη δημιουργία ενός πιο ασφαλούς μέλλοντος μέσω προηγμένων, επιστημονικών και βιώσιμων λύσεων τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της υποθαλάσσιας επιτήρησης», αναφέρει σε ανάρτησή του στο LinkedIn ο διευθύνων σύμβουλος της Sotiria Technology, Άγγελος Τσερέκλας-Ζαφειράκης.
Εισιτήριο για το ΝΑΤΟ
Η Sotiria Technology θα ενταχθεί στο δίκτυο επιχειρηματικών επιταχυντών του ΝΑΤΟ, μαζί με άλλες 43 νεοφυείς εταιρείες από 31 κράτη-μέλη της Συμμαχίας, εκ των οποίων οι 30 βρίσκονται επί ευρωπαϊκού εδάφους. Οι 44 startups θα υποστηριχθούν για να αναπτυχθούν τάχιστα, έχοντας πρόσβαση σε state of the art εργαστήρια, σε δίκτυα επενδυτών και σε έρευνα, στο πλαίσιο ευρωπαϊκών ή διεθνών προγραμμάτων.
Το όλο εγχείρημα χρηματοδοτείται από το VC, το Innovation Fund του ΝΑΤΟ, που ξεκινάει με αρχικά κεφάλαια 1 δισ. δολ. και στόχο να μοχλεύσει ιδιωτικά κεφάλαια, προκειμένου να χρηματοδοτήσει με τη σειρά του startups με grants ή private equity.
Όπως εξήγησε στο powergame.gr o CEO της ελληνικής startup, το πρόγραμμα ξεκινά αρχές του 2024 και θα διαρκέσει 6-12 μήνες, 6 για όλες τις εταιρείες και 12 για κάποιες που θα επιλεγούν με βάση τα αποτελέσματα των πρώτων 6 μηνών.
Το πρόγραμμα DIANA, που βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών του ΝΑΤΟ να ενισχύσει την άμυνα και την καινοτομία διπλής χρήσης σε ολόκληρη τη συμμαχία, διαθέτει 50 εκατ. ευρώ ετησίως. Αρχικά οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα λάβουν επιχορήγηση 100.000 €, με πιθανή πρόσθετη ενίσχυση 300.000 €.
Ποια είναι η Sotiria
Η Sotiria Technology είναι μια ελληνική νεοφυής εταιρεία που δραστηριοποιείται στην έρευνα και την ανάπτυξη συστημάτων βασισμένων σε τεχνολογίες αιχμής στον χώρο της άμυνας και ασφάλειας. «Η εταιρεία μας ειδικεύεται σε λύσεις προστασίας κρίσιμων υποδομών και εγκαταστάσεων, όπως λιμένων, αγωγών, ναυτικών συνόρων, ενεργειακών εγκαταστάσεων, από υποθαλάσσιους κινδύνους (αυτόνομες πλατφόρμες-unmanned underwater vehicles, δύτες, υποβρύχια)», σημειώνει ο κ. Άγγελος Τσερέκλας-Ζαφειράκης.
Οι λύσεις αυτές στηρίζονται σε δύο τεχνολογικά μπλοκ: την ανάπτυξη υψηλής ευαισθησίας αισθητήριων συστημάτων μέσω της χρήσης προηγμένων υλικών, αλλά και την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης ως πολλαπλασιαστή των δυνατοτήτων της αισθητήριας τεχνολογίας.
Αμυντική καινοτομία made in Greece
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις συνηγορούν υπέρ της περαιτέρω ενδυνάμωσης του κλάδου της αμυντικής τεχνολογίας, μιας αγοράς που μόνο στην Ευρώπη υπερβαίνει τα 220 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα η εγχώρια νεοφυής σκηνή κάθε άλλο παρά παρακολουθεί αμέτοχη τις εξελίξεις.
Αντίθετα, υπάρχει μια ταχέως ανερχόμενη μερίδα του εγχώριου οικοσυστήματος που δραστηριοποιείται στον κλάδο του defense tech και η οποία αποκτά σταδιακά διεθνή διαπιστευτήρια, καθώς εισάγει την ψηφιακή τεχνολογία στους τομείς της πολιτικής προστασίας, της άμυνας και της ασφάλειας κρίσιμων υποδομών.
Άλλωστε, το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και το ΙΤΕ στην Κρήτη επελέγησαν ως ένας από τους 9 επιταχυντές (accelerators) καινοτομίας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Η Συμμαχία δημιουργεί παγκοσμίως 13 επιταχυντές για startups, με αντικείμενο την παραγωγή τεχνολογικής καινοτομίας σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας και άμυνας: εννέα στην Ευρώπη και τέσσερις στη Βόρεια Αμερική.
Στο πλαίσιο του Προγράμματος Defense Innovation Accelerator, η Συμμαχία θέλει να κατευθύνει τα κεφάλαια σε startups, με το ενδιαφέρον της να επικεντρώνεται στην τεχνητή νοημοσύνη, την επεξεργασία μεγάλων δεδομένων, την κβαντική υπολογιστική, τα αυτόνομα συστήματα, τη βιοτεχνολογία, τα νέα υλικά και το Διάστημα.
Σήμερα καμία startup της αμυντικής βιομηχανίας στην Ευρώπη δεν έχει αποτίμηση άνω του 1 δισ. Δεν υπάρχει δηλαδή ευρωπαϊκός defense tech «μονόκερος». Ταυτόχρονα, υπάρχουν λιγότερες από 10 νεοφυείς εταιρείες του κλάδου με κεφαλαιοποίηση άνω των 50 εκατ. ευρώ στην Ευρώπη.