THEPOWERGAME
Με το Ισραήλ να έχει επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι οι μισοί από τους διοικητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αεροπορικών και χερσαίων πληγμάτων. «Δεν θα ξεχάσουμε, ούτε θα συγχωρήσουμε» τόνισε ο Νετανιάχου, δυο μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς.
«Σύντομα, δεν θα υπάρχει ούτε μια από αυτές τις μονάδες ικανή να απειλήσει το Ισραήλ» διαβεβαίωσε από τη μεριά του ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ. Και πρόσθεσε ότι η Χαμάς χάνει σταδιακά τον έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας. Μηχανοκίνητες μονάδες του ισραηλινού στρατού επιχειρούν πλέον στη νότια Γάζα, με μάχες να σημειώνονται στη Χαν Γιούνις, τη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής. Νεότερες πληροφορίες του Reuters αναφέρουν ότι το Ισραήλ έχει δημιουργήσει έναν κλοιό από τεθωρακισμένα περιμετρικά της πόλης, την ώρα που ισραηλινά μαχητικά και ελικόπτερα πλήττουν στόχους της Χαμάς.
Ο Νετανιάχου άφησε αιχμές και κατά των διεθνών οργανώσεων υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ΟΗΕ, καθώς όπως είπε δεν καταγγέλλουν τα σεξουαλικά εγκλήματα των εξτρεμιστών της Χαμάς κατά γυναικών. Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με ομήρους που απελευθερώθηκαν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός άκουσε δραματικές αφηγήσεις για τα όσα πέρασαν κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους στη Γάζα.
Φόβοι για πόλεμο του Ισραήλ με τον Λίβανο
Εν τω μεταξύ, δύο άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας στρατιώτης του Λιβάνου, σκοτώθηκαν την Τρίτη (5/12) σε βομβαρδισμούς του Ισραήλ στο νότιο τμήμα της χώρας. Σε ανακοίνωσή του ο στρατός του Λιβάνου ανέφερε πως «ο ισραηλινός εχθρός βομβάρδισε» θέση του στα σύνορα. Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έβαλε στο στόχαστρο εξτρεμιστές της Χεζμπολάχ, συμμάχου της Χαμάς, που λαμβάνει οικονομική και στρατιωτική στήριξη από το Ιράν.
Πρόκειται για τον πρώτο στρατιώτη του Λιβάνου που σκοτώνεται από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει καθημερινή ανταλλαγή πυρών στα σύνορα με τον Λίβανο. Το Ισραήλ βομβαρδίζει παραμεθόριες ζώνες, επαναλαμβάνοντας πως βάζει στο στόχαστρο υποδομές της Χεζμπολάχ και απαντά σε εκτοξεύσεις ρουκετών προς τα ισραηλινά εδάφη.
Ο επικεφαλής του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου, ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, διεμήνυσε την Τρίτη (5/12) πως οι στρατιωτικές δυνάμεις του «δρουν αποφασιστικά εναντίον οποιουδήποτε ετοιμάζεται ή αποπειράται να βλάψει πολίτες και στρατιώτες του Ισραήλ», προσθέτοντας πως η Χεζμπολάχ «θα πληρώσει βαρύ τίμημα».
Περισσότεροι από 110 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον Λίβανο, στην πλειονότητά τους μαχητές της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Τουλάχιστον έξι Ισραηλινοί στρατιωτικοί και τρεις άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην επικράτεια του Ισραήλ σε επιθέσεις του Λιβάνου. Την ίδια στιγμή η προσωρινή δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (FINUL), η οποία έχει αναπτυχθεί στο νότιο τμήμα της χώρας, αναφέρει πως μέλη της έχουν τραυματιστεί επανειλημμένα στους βομβαρδισμούς.
Η σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ και η απόφαση 1701
Σχολιάζοντας τον θάνατο του στρατιώτη του Λιβάνου, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της ότι «οι λιβανέζικες ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν εμπλακεί σε πόλεμο με το Ισραήλ». Παράλληλα, έκανε λόγο για «πολύ ανησυχητική αύξηση» των εχθροπραξιών στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες, εκφράζοντας τον φόβο πως θα οδηγήσει σε «καταστροφικές συνέπειες και στις δυο πλευρές» των συνόρων.
Η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που υιοθετήθηκε μετά τον πόλεμο στον οποίο ενεπλάκησαν το 2006 το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ, αξίωνε από την λιβανέζικη κυβέρνηση να επιβάλει την εξουσία της σε όλη την εθνική επικράτεια, καθώς και τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ, που διέθετε ισχυρές δυνάμεις στον νότο. Παρότι από το 2006 η Χεζμπολάχ δεν έχει ορατή στρατιωτική παρουσία στα νότια σύνορα, κατ’ εφαρμογή της απόφασης, εξτρεμιστές της εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ από τη μεθόριο, σε τομείς της οποίας διατηρούν δίκτυο υπόγειων σηράγγων και χαρακωμάτων, σύμφωνα με ειδικούς.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι ανέφερε την Τρίτη πως προβλέπεται τους επόμενους μήνες να διεξαχθούν συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για να εφαρμοστεί η απόφαση 1701. «Ελπίζουμε ότι κατά τη διάρκεια των τριών προσεχών μηνών, θα έχουμε απόλυτη σταθερότητα στα σύνορά μας» τόνισε.