THEPOWERGAME
Έσοδα που προσεγγίζουν το 1,2 δισ. αναμένει η κυβέρνηση από μεταβιβάσεις ακινήτων, κληρονομιές και γονικές παροχές, αλλά και από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Τα ποσά είναι σημαντικά υψηλότερα συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, συνεπεία και της μεγάλης ζήτησης που καταγράφεται στην κτηματαγορά. Σημειώνεται ότι στο ποσό των 1,2 δισ. ευρώ δεν συνυπολογίζονται τα έσοδα από τη φορολόγηση των εισοδημάτων από μισθώματα. Στην περίπτωση αυτήν το ποσό θα ήταν πολύ μεγαλύτερο.
Όπως προκύπτει από τους αναλυτικούς τόμους του Προϋπολογισμού, τα έσοδα από αγοραπωλησίες ακινήτων (κατοικίες, διαμερίσματα, επαγγελματικά ακίνητα κ.λπ.) θα φθάσουν τα 459 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 111 εκατ. ευρώ υπολογίζεται να εισπραχθούν από τις πωλήσεις οικοπέδων και αγροτεμαχίων.
Από τις κληρονομιές το 2024 οι εισπράξεις προβλέπεται να φθάσουν τα 187 εκατ. ευρώ, ενώ από τις γονικές παροχές και τις δωρεές τα έσοδα θα ανέλθουν στα 48 εκατ. ευρώ. Από τις παραπάνω πηγές το Δημόσιο εκτιμά ότι θα προστεθούν στον κρατικό κορβανά 805 εκατ. ευρώ. Εάν προστεθούν και τα έσοδα από τον αυξημένο φόρο διαμονής του 2024, το ποσό θα προσεγγίσει το 1,2 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, το 2024 από το τέλος διαμονής υπολογίζεται οι εισπράξεις να αυξηθούν κατά 192%, κάτι που οφείλεται στην ένταξη στη σχετική υποχρέωση και των ακινήτων που μισθώνονται μέσω από πλατφόρμες, όπως για παράδειγμα η Airbnb. Το ποσό θα φθάσει τα 392 εκατ. ευρώ, από 134 εκατ. ευρώ που έχει υπολογισθεί για το 2023.
Το μεγαλύτερο τμήμα θα προέλθει από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αλλά και εξαιτίας της αλλαγής της υφιστάμενης κλίμακας. Συγκεκριμένα, ο φόρος, από 4 ευρώ που ήταν για παράδειγμα για ξενοδοχεία 5 αστέρων, θα φθάσει τα 10 ευρώ ανά ημέρα διαμονής. Το αυξημένο ποσό θα καταβάλλεται κατά τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο, ενώ για τους μήνες Νοέμβριο έως και Φεβρουάριο θα περιορίζεται για την ανωτέρω κατηγορία στα σημερινά επίπεδα.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που ψηφίζεται αύριο από τη Βουλή, ο φόρος διαμονής μετονομάζεται σε τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Ειδικότερα:
Το τέλος ανθεκτικότητας επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα, κατά τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο, ως εξής:
1. Για κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα:
α) 1-2 αστέρων, 1,50 ευρώ,
β) 3 αστέρων, τρία (3,00) ευρώ,
γ) 4 αστέρων, εφτά (7,00) ευρώ,
δ) 5 αστέρων, δέκα (10,00) ευρώ,
2. Σε ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης θα ανέλθει στο 1,50 ευρώ. Ωστόσο, αν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των 80 τ.μ., το τέλος θα φθάνει 10 ευρώ.
3. Σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα-τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες), 10 ευρώ.
Όπως προαναφέρθηκε, το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση περιορίζεται κατά τους μήνες μήνες Νοέμβριο έως Φεβρουάριο, ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων, από 0,5 έως 4 ευρώ, όπως ισχύει και σήμερα. Αντίστοιχα διαμορφώνονται και τα ποσά για τις βίλες και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τον Ιανουάριο του 2024, τα 168.819 ακίνητα που είναι καταχωρισμένα στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνια μίσθωσης θα καταβάλλουν ποσά από 1,5 ευρώ έως 10 ευρώ ανά ημέρα διαμονής.