THEPOWERGAME
Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 193 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 650 τραυματίστηκαν μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας με το Ισραήλ το πρωί της Παρασκευής προσθέτοντας ότι πάνω από 15.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου.
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι η επανάληψη των εχθροπραξιών είναι έντονη. «Είναι ένα νέο επίπεδο αναστάτωσης που προστίθεται στην άνευ προηγουμένου καταστροφή κρίσιμων υποδομών, σπιτιών και συνοικιών», είπε στο Reuters από το Ντουμπάι ο Ρόμπερτ Μαρντίνι.
Υπενθυμίζεται ότι, το Σάββατο 02/12 η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ ανακοίνωσε ότι η διαπραγματευτική της ομάδα που βρισκόταν στο Κατάρ επιστρέφει στο Ισραήλ, από τη στιγμή που οι συνομιλίες για την παράταση της εκεχειρίας οδηγήθηκαν σε «αδιέξοδο». Μάλιστα η Μοσάντ καταγγέλλει τη Χαμάς ότι δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα.
«Μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και την οδηγία που δόθηκε από τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο διευθυντής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα έδωσε εντολή στην ομάδα του στη Ντόχα να επιστρέψει στο Ισραήλ. Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς δεν τήρησε το δικό της μέρος της συμφωνίας, το οποίο περιελάμβανε την απελευθέρωση όλων των παιδιών και των γυναικών σύμφωνα με έναν κατάλογο που δόθηκε στη Χαμάς και εγκρίθηκε από αυτήν», αναφέρθηκε.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση ο διευθυντής της Μοσάντ ευχαριστεί τον διευθυντή της CIA, τον υπουργό Πληροφοριών της Αιγύπτου αλλά και τον πρωθυπουργό του Κατάρ για τη συμμετοχή τους στις εκτεταμένες προσπάθειες διαμεσολάβησης, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα την απελευθέρωση 84 παιδιών και γυναικών από τη Λωρίδα της Γάζας, μαζί με 24 ξένους υπηκόους.
Οι Times of Israel, μάλιστα, ανέφεραν, σύμφωνα με πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ότι ισραηλινή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Κατάρ σήμερα το πρωί για συνομιλίες με στόχο μια νέα εκεχειρία.
«Οι συνομιλίες εξετάζουν το ενδεχόμενο η Χαμάς να απελευθερώσει επιπλέον ομήρους, ενδεχομένως ηλικιωμένους άνδρες, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περαιτέρω κρατουμένων από το Ισραήλ και μια νέα διακοπή των μαχών» ανέφερε το δημοσίευμα.
Μακρόν: Να διευκρινίσει το Ισραήλ τους στόχους του ως προς τη Χαμάς
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε το Σάββατο 02/12 ότι η Γαλλία «ανησυχεί έντονα» για την επανάληψη της βίας στη Γάζα και είπε ότι ο ίδιος μεταβαίνει στο Κατάρ για να συνδράμει τις προσπάθειες επανέναρξης της εκεχειρίας.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι, ο Μακρόν είπε ότι η κατάσταση απαιτεί διπλασιασμό των προσπαθειών για την επίτευξη μιας εκεχειρίας διαρκείας και την απελευθέρωση όλων των ομήρων.
«Μια προσωρινή εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς κατέρρευσε χθες Παρακευή καθώς οι διαμεσολαβητές δεν κατάφεραν να την παρατείνουν. Το Ισραήλ και η Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για την κατάρρευση», ανέφερε.
Ο Μακρόν κάλεσε επίσης το Ισραήλ να διευκρινίσει τους στόχους του ως προς την Χαμάς.
«Βρισκόμαστε σε μια στιγμή κατά την οποία οι ισραηλινές αρχές θα πρέπει να διευκρινίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τους στόχους τους και ο τελικός τους στόχος: η ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς, νομίζει κανείς ότι είναι πιθανός; Αν αυτός είναι ο στόχος τότε ο πόλεμος θα κρατήσει 10 χρόνια», είπε ο Μακρόν.
«Δεν υπάρχει ασφάλεια διαρκείας για το Ισραήλ στην περιοχή αν η ασφάλειά του επιτυγχάνεται εις βάρος των ζωών Παλαιστινίων… Ας έχουμε όλοι καθαρό μυαλό», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.
Καμάλα Χάρις: Ο παλαιστινιακός λαός να επανενωθεί κάτω από μία κυβερνητική οντότητα
Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις παρουσίασε το Σάββατο 02/12 τους γενικούς στόχους της χώρας της για το πότε θα λήξει η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς και τόνισε ότι ο παλαιστινιακός λαός στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη θα πρέπει τελικά να επανενωθεί κάτω από μια κυβερνητική οντότητα.
Η Χάρις, που μετείχε στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα του ΟΗΕ (COP28) στο Ντουμπάι, είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στον οποίο είπε ότι «σε καμία περίπτωση οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιτρέψουν την αναγκαστική μετεγκατάσταση Παλαιστινίων από τη Γάζα ή τη Δυτική Όχθη, την πολιορκία της Γάζας ή την επαναχάραξη των συνόρων της Γάζας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
Είπε επίσης ότι μόλις τελειώσει ο πόλεμος, οι προσπάθειες για ανοικοδόμηση θα πρέπει να συνεχιστούν «στο πλαίσιο ενός σαφούς πολιτικού ορίζοντα για τον παλαιστινιακό λαό προς ένα δικό του κράτος υπό την ηγεσία μιας νέας Παλαιστινιακής Αρχής και να έχει σημαντική υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα και τις χώρες της περιοχής», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Η αντιπρόεδρος κατέστησε σαφές ότι η Χαμάς δεν μπορεί να ελέγξει τη Γάζα, κάτι που είναι μη βιώσιμο για την ασφάλεια του Ισραήλ, την ευημερία του παλαιστινιακού λαού και την περιφερειακή ασφάλεια», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.