THEPOWERGAME
Οι ισχυρότεροι, πιο ανατρεπτικοί και ονειροπόλοι απαρτίζουν τις κατηγορίες των πολιτικών που θεωρεί το Politico πως θα πρωταγωνιστήσουν μέσα στο 2024, καθώς θίγουν -καλώς ή κακώς- καίρια ζητήματα για το μέλλον της Ευρώπης, από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη μετανάστευση μέχρι τη διεύρυνση της ΕΕ και τις ισορροπίες με τον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Οι πολιτικοί με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη
O Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος αναμένεται να ηγηθεί ενός κυβερνητικού συνασπισμού στην Πολωνία τον Δεκέμβριο, βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης του Politico με τους πολιτικούς που θα ασκήσουν μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη. Στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τουσκ εναποθέτει η Ευρώπη τις ελπίδες για την ενίσχυση του πολιτικού κέντρου, σε μια εποχή που οι ακραίες θέσεις και ο λαϊκισμός κερδίζουν έδαφος.
Ο Έρντογαν εντάσσεται επίσης σε αυτήν την κατηγορία, καθώς καταφέρνει να διατηρεί ανοικτές τις διαύλους επικοινωνίας ταυτόχρονα με τη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, παρά την προβοκατόρικη ρητορική του απέναντι στη Δύση. Στην ίδια συνομοταξία με τον Τουσκ και τον Ερντογάν συγκαταλέγεται η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, το Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τον ηγέτη των Εργατικών στη Βρετανία, Κιρ Στάρμερ.
Μία από τις προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή είναι ο Αντρέι Γέρμακ, ο οποίος εξελίχθηκε από κινηματογραφικός παραγωγός σε επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, ακολουθώντας τα χνάρια του ηγέτη της χώρας,, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Μεταξύ άλλων θεωρείται ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε την προσέγγιση της Ουκρανίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο, κόντρα στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας, ταξιδεύοντας σε όλον τον κόσμο για να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας εκ μέρους του προέδρου της Ουκρανίας. Κάποιοι επικριτές θεωρούν πως ο Γέρμακ έχει συγκεντρώσει υπερβολική δύναμη, ενώ άλλοι θεωρούν πως αναλαμβάνει τις δύσκολες αποστολές και έτσι κρατά αδιάβλητο το προφίλ του Ζελένσκι.
Οι «ταραξίες» της Ευρώπης, από την Μπέρμποκ μέχρι τον Όρμπαν
Στην κατάταξη με τους «ταραξίες» πολιτικούς, το Politico τοποθετεί την Ελβίρα Ναμπιουλίνα στην κορυφή, καθώς ως πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας έχει αποτρέψει την κατάρρευση του ρουβλιού, παρά την περιθωριοποίηση της χώρας της από τη Δύση μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Στη 2η θέση βρίσκεται ο «επαναστάτης» Κάρλες Πουτζδεμόν, ο Καταλανός πολιτικός που ηγήθηκε της απόπειρας δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της το 2017 και σήμερα ζει στο Βέλγιο, καθώς έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης στην Ισπανία. Αν και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανακάλεσε τη βουλευτική ασυλία του.
Στους πολιτικούς που «ταράσσουν τα νερά» στην Ευρώπη συγκαταλέγεται, επίσης, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, καθώς εξαρχής τήρησε σκληρή γραμμή απέναντι στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία και αποκάλεσε «δικτάτορα» τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Ταραξίας θεωρείται, επίσης, ο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, πρώην πρωθυπουργός της Γεωργίας και πλουσιότερος άνθρωπος στη χώρα του. Σκοπός του είναι να αποσυρθεί η υποψηφιότητα της Γεωργίας για την ένταξή της στην ΕΕ και να προσέλθει η χώρα του ξανά στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται ο Βίκτορ Όρμπαν, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, που κρατά μια απαξιωτική στάση απέναντι στους θεσμούς και τα όργανα της ΕΕ, χωρίς να κρύβει συσχετισμούς με το Κρεμλίνο.
Ο Μπιέρν Χέκε, ηγέτης του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» στο κρατίδιο της Θουριγγίας, είναι ένας ακόμη «ταραξίας», καθώς μότο του είναι πως «η ΕΕ πρέπει να πεθάνει για να ζήσει η αληθινή Ευρώπη». Εκτός από την Μπέρμποκ και τον Χέκε, ένας ακόμη πολιτικός της Γερμανίας ανήκει σε αυτήν τη συνομοταξία. Είναι ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και μέλος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας. Όπως επισημαίνει και το Politico, o Βέμπερ παρασέρνει το ΕΛΚ προς τα δεξιά, προκειμένου να προσελκύσει όσους ψηφοφόρους είναι δυσαρεστημένοι από τη μετανάστευση και τους νόμους για την «πράσινη» μετάβαση.
Οι «ονειροπόλοι» της Ευρώπης, ο Ζελένσκι στην κορυφή της λίστας
Στην κορυφή της λίστας των ονειροπόλων βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο δοκιμασμένους πολιτικούς ηγέτες των τελευταίων ετών, αναλαμβάνοντας την εμψύχωση του λαού της Ουκρανίας όσο ο στρατός πολεμά τους Ρώσους, αλλά και επιστρατεύοντας όλο το επικοινωνιακό του ταλέντο για να εξασφαλίσει τη συμπαράσταση της Δύσης ή και του ολόκληρου του κόσμου. Σε αυτήν την «ομάδα» πολιτικών προσώπων συγκαταλέγεται ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος έχει φυλακιστεί από το αυταρχικό καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν με κατηγορίες απάτης.
Ένας ακόμη ονειροπόλος για το Politico είναι ο Ζεράλντ Νταρμανάν, υπουργός Εσωτερικός της Γαλλίας. Πέρυσι βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα όταν έπρεπε να διαχειριστεί διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, αφού αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε τον 17χρόνο Ναέλ Μ. Όμως, οι πιθανότητες να βάλει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2024, όπως φημολογείται, επισκιάζονται από κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση και μια υπόθεση βιασμού, όπου δεν αποδείχθηκε μέχρι σήμερα η ενοχή του.
Ο Νάιτζελ Φαράτζ, πρώην ηγέτης του κόμματος για το Brexit και νυν παρουσιαστής του τηλεοπτικού reality «I am a celebrity», κατηγόρησε τη NatWest για το κλείσιμο των τραπεζικών λογαριασμών του λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων. Ενώ είναι ένας από τους πολιτικούς που ώθησαν τη Βρετανία στο Brexit και έχει στηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ. Σήμερα σενάρια τον θέλουν να επιστρέφει στους Συντηρητικούς, ένα κόμμα που έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα τα τελευταία χρόνια. Θα αποδειχθεί, ωστόσο, στην πορεία έως ποιον βαθμό είναι εφικτή η επιστροφή του Φαράτζ εν όψει των εκλογών στη Βρετανία τον Ιανουάριο του 2025.
Η 43χρόνη Ρομπέρτα Μετσόλα, μια ακόμη ονειροπόλος πολιτικός του Politico, κατάφερε να κρατήσει τα ηνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μια κρίσιμο περίοδο μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου «Κατάργκεϊτ». Κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας η Μετσόλα απεδείχθη αντάξια των προκλήσεων και φαίνεται να πορεύεται για δεύτερη θητεία.