THEPOWERGAME
Η δημοσιότητα του ζητήματος για τα Γλυπτά του Παρθενώνα συμβάλει ιδιαίτερα στο ζήτημα της επιστροφής τους, τοποθετήθηκε σχετικώς η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Σημειώνει επίσης πως η «απρεπής συμπεριφορά» του Ρίσι Σούνακ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη βοηθάει σίγουρα σε αυτό το θέμα.
Ειδικότερα, η υπουργός Πολιτισμού εξέθεσε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς λέγοντας ότι «Οι διαπραγματεύσεις για τόσο ευαίσθητα πράγματα απαιτούν χρόνο, επιμονή και υπομονή, και εμείς διαθέτουμε. Η Ελλάδα συνεχίζει να μιλάει με το Βρετανικό Μουσείο, όπως και με όλη την επιστημονική κοινότητα. Όλα αυτά είναι πράγματα που συζητούνται. Όμως, τα γλυπτά είναι προϊόντα κλοπής. Βρίσκονται, σήμερα, στο Βρετανικό Μουσείο ως προϊόντα κλοπής. Από κει και πέρα, η Ελλάδα κρατά την εθνική της στάση και συνεχίζει με επιμονή και υπομονή να διεκδικεί. Κι είναι γνωστή η ελληνική θέση ότι, εφόσον τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιστρέψουν στην Ελλάδα, το κενό στο Βρετανικό Μουσείο η Ελλάδα μπορεί να το καλύψει διοργανώνοντας περιοδικές εκθέσεις με σημαντικές αρχαιότητες».
Τα παραπάνω έγιναν γνωστά από τη συνέντευξη της Λίνας Μενδώνη σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του Σκάι 100,3, ύστερα από την ακύρωση της συνάντησης του Βρετανού πρωθυπουργού με τον Έλληνα ομόλογό του.
«Η Ελλάδα εντείνει τη διεκδίκησή της, εστιάζοντας στη βαρβαρότητα που έχουν υποστεί τα γλυπτά, όχι μόνο από τον Έλγιν αλλά και κατά τη διάρκεια της έκθεσή τους: Όταν τη δεκαετία του 1930 καταστράφηκε η πατίνα στη διάρκεια καθαρισμού με βούρτσες. Όταν τη δεκαετία του 1960 υπέστησαν φθορές, καθώς καλύφθηκαν με αραιωμένο κερί γλυκόλης πολυαιθυλενίου. Όταν τις δεκαετία του 1970 μαθητές έπεσαν πάνω στα γλυπτά και αποσπάστηκε τμήμα της θραυσμένης οπλής αλόγου. Το πολιτικό μομέντουμ είναι αυτό που μπορεί να δώσει διέξοδο. Άλλωστε σε λίγους μήνες η Βρετανία έχει εκλογές», επισήμανε.
Λίνα Μενδώνη για παρεμβάσεις στην προσβασιμότητα της Ακρόπολης
Η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε επίσης στις παρεμβάσεις που έγιναν και στις μελέτες που ετοιμάζονται για να βελτιωθεί η προσβασιμότητα στην Ακρόπολη.
Συγκεκριμένα, όπως είπε: «Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι να αποκαταστήσει την άνοδο στην Ακρόπολη, δηλαδή, από εκεί που είναι σήμερα η κύρια είσοδος από την πύλη Μπελέ (Beule) μέχρι τα Προπύλαια, στη μορφή την οποία είχε κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. Αυτό, πέρα από το ότι θα αποκαταστήσει την πραγματική άνοδο στην Ακρόπολη -γιατί αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι διαδοχικές παρεμβάσεις, από τον 19ο αιώνα μέχρι και τη δεκαετία του 1970-, θα δώσει και τη δυνατότητα να μην υπάρχει η κοσμοσυρροή που παρατηρείται στα Προπύλαια».
Τόνισε παράλληλα ότι η μελέτη, η οποία είχε προκαλέσει «διάφορες συζητήσεις από την αντιπολίτευση, έχει προχωρήσει πολύ, είναι σχεδόν έτοιμη για να εισαχθεί στα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Πολιτισμού». Ο στόχος μας, πρόσθεσε, «είναι μέχρι το φθινόπωρο του 2024 να έχουμε ολοκληρώσει τις μελέτες σε όλες τις λεπτομέρειές τους, τις αδειοδοτήσεις και λοιπά, προκειμένου να ξεκινήσει το έργο. Δεν είναι εύκολο, αλλά μην φανταστείτε ότι είναι και έργο το οποίο μπορεί να κρατήσει πάρα πολλά χρόνια. Το μελετητικό κομμάτι είναι το πιο δύσκολο και γι’ αυτό γίνεται ήδη πολλούς μήνες».