THEPOWERGAME
Νέους δρόμους συνδεσιμότητας, που «χτίζουν» το προφίλ της ως τηλεπικοινωνιακού κόμβου για την ευρύτερη περιοχή, ανοίγει η Ελλάδα. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται η στρατηγική συνεργασία της ελληνικής Lancom με την ΕΧΑ Infrastructure, τη μεγαλύτερη εταιρεία ψηφιακών υποδομών διασύνδεσης της Ευρώπης με τη Βόρεια Αμερική, η οποία ελέγχεται από το αμερικανικό fund I Squared Capital.
«Θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα τη “Διώρυγα του Σουέζ” για τις τηλεπικοινωνίες, ανοίγοντας τον δρόμο για τους ψηφιακούς κολοσσούς να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα», σχολίασε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Lancom, Γιώργος Νώλης, κατά την ανακοίνωση της στρατηγικής συνεργασίας με την ΕΧΑ Infrastructure.
Την ίδια στιγμή, διευρύνοντας το αποτύπωμά της στην ελληνική αγορά των data centers, η βορειοελλαδική Lancom, που ήδη διαθέτει ήδη τρία data centers σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, ενώ από το 2024 αποκτά και τέταρτο στην Κρήτη, ιχνηλατεί το έδαφος για την ανάπτυξη νέων κέντρων δεδομένων στην Ελλάδα.
«Βλέπουμε κι άλλες ευκαιρίες ανάπτυξης. Δεν έχουμε κλείσει τον κύκλο μας με τα υφιστάμενα data centers. Ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η αγορά στη χώρα μας, θα προχωρήσουμε στην εγκατάσταση κι άλλων centers», σχολίασε χθες ο Γιώργος Νώλης.
Πλάνα εξαγορών της Lancom, βλέμμα προς το ΧΑ
H ελληνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών data centers και cloud Lancom, βρίσκεται σε φάση αλματώδους ανάπτυξης την τελευταία διετία, επεκτείνοντας το αποτύπωμά της στην αγορά με στρατηγικές συνεργασίες, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι η Ελλάδα μπαίνει επιτέλους στον παγκόσμιο χάρτη διακίνησης δεδομένων.
Ήδη, όπως αποκάλυψε χθες η διοίκηση, το Balkan Gate στη Θεσσαλονίκη, με έκταση 2.500 τ.μ., που έχει δυνατότητα επέκτασης στα 10.000 τ.μ., έχει ξεπεράσει το 75% της κάλυψης στη φάση 1, έχοντας εξασφαλίσει μεγαλύτερη κάλυψη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Πλέον, η επένδυση περνά στη φάση 2, με το data center της Θεσσαλονίκης να μπορεί να διαχειριστεί σε πλήρη ανάπτυξη σημαντικό ποσοστό της κίνησης δεδομένων των Βαλκανίων, διεκδικώντας τα σκήπτρα που σήμερα κατέχει η Σόφια.
Το δε Balkan Gate Crete στην Κρήτη αναμένεται, σύμφωνα με τη διοίκηση της Lancom, να ολοκληρωθεί το 2024 και θα αποτελέσει τη νότια πύλη της χώρας προς τα Βαλκάνια, αλλά και το σταυροδρόμι που θα προσφέρει την καλύτερη όδευση από Ασία, Αφρική και Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη μέσω των υποθαλάσσιων καλωδίων που έρχονται.
Η κινητικότητα της ελληνικής εταιρείας την έχει θέσει μάλιστα στο στόχαστρο εξαγορών: «Δεχόμαστε προτάσεις εξαγορών. Όλες οι προτάσεις εξετάζονται. Ωστόσο, τη δεδομένη στιγμή με τα αποτελέσματα που έχουμε δεν έχουμε επιτακτική ανάγκη για κεφάλαια», σημείωσε ο Γιώργος Νώλης. Ερωτηθείς αν η εταιρεία έχει η ίδια βλέψεις εξαγορών, ο CEO της Lancom σημείωσε: «Οι εξαγορές μικρότερων παικτών είναι στα σχέδιά μας. Το εξετάζουμε».
Έτερο πλάνο που εξετάζει η Lancom, η οποία αναμένεται να κλείσει το 2023 με τζίρο 5 εκατ. από 3,2 εκατ. ευρώ το 2022 και EBITDA 2,5 εκατ. ευρώ από 1,05 εκατ. ευρώ το 2022, είναι η είσοδός στο Χρηματιστήριο, αλλά χωρίς συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα επί του παρόντος.
Ψήφος εμπιστοσύνης
H συνεργασία της Lancom με την EXA Infrastructure, που έχει έδρα το Λονδίνο, ελέγχεται κατά 100% από το αμερικανικό fund I Squared Capital και εκλαμβάνεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στη δυναμική της Ελλάδας ως κόμβου συνδεσιμότητας της ευρύτερης περιοχής.
Άλλωστε, όπως τόνισαν χθες τα στελέχη της, η ΕΧΑ επενδύει συστηματικά στην Ελλάδα: «Πρόκειται για μια πολυδιάστατη συνεργασία. Βλέπουμε την αγορά πιο ολιστικά. Βλέπουμε ένα ώριμο οικοσύστημα στην Ελλάδα. Η συνεργασία με τη Lancom θα φέρει την απευθείας τηλεπικοινωνιακή σύνδεση της Ελλάδας με όλες τις περιοχές ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή».
Μέσω της συνεργασίας, η Θεσσαλονίκη και κατ’ επέκταση η Ελλάδα διασυνδέεται πλήρως με όλους τους μεγάλους κόμβους διακίνησης δεδομένων μέσω Διαδικτύου (internet exchanges) στην Ευρώπη. Πρακτικά, το Balkan Gate, το data center της Lancom στη Θεσσαλονίκη, θα διασυνδεθεί με τα μεγαλύτερα internet exchanges της Ευρώπης μέσω των συντομότερων φυσικών διαδρομών.
Ως αποτέλεσμα, τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και επιχειρήσεις θα αποκτήσουν άμεση και υψηλής ποιότητας πρόσβαση στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της Ευρώπης, με ταχύτητες έως και 70% μεγαλύτερες σε σχέση με σήμερα. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, αυτό θα ενισχύσει τον ρόλο της Ελλάδας ως στρατηγικού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου στη διακίνηση δεδομένων, προσελκύοντας περαιτέρω επενδύσεις από τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, σε συνδυασμό με την αύξηση των υποθαλάσσιων καλωδίων που συνδέονται με τη χώρα.
«Η Exa Infrastructure παραμένει προσηλωμένη και δεσμεύεται να δημιουργήσει τις υποδομές που απαιτούνται, προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση για διεθνή χωρητικότητα. Ο συνδυασμός των δυνάμεων μας θα δημιουργήσει έναν σημαντικό κόμβο ψηφιακής συνδεσιμότητας, που θα επιτρέψει στους πελάτες μας να υλοποιήσουν τα πλάνα ανάπτυξής τους», ανέφερε χθες ο Nicholas Collins, chief commercial officer της EXA Infrastructure.
Nα σημειωθεί ότι η EXA Infrastructure, με έδρα το Λονδίνο, διαθέτει ένα δίκτυο 142.000 χιλιομέτρων δικτύων οπτικών ινών, σε 34 χώρες, το οποίο συνδέει 300 πόλεις και προσφέρει 13 data centers επιπέδου Tier 3, με υποθαλάσσιες διόδους που περιλαμβάνουν τρία υπερατλαντικά καλώδια και τη σύνδεση με τη χαμηλότερη απόκριση (latency) μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής.