THEPOWERGAME
Υπεραμύνθηκε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας (ESM), των μέτρων που υιοθετήθηκαν εν μέσω της πανδημικής κρίσης του ιού SARS-CoV-2 στην Ευρώπη. Τόνισε πως δεν θα χρειαστεί περαιτέρω δημοσιονομική στήριξη, με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης από τις Βρυξέλλες να διανέμονται αυτό το καλοκαίρι, χωρίς καθυστερήσεις. Κάθε σύγκριση με τη δημοσιονομική πολιτική στις ΗΠΑ είναι σαν «να συγκρίνει κανείς μήλα με αχλάδια», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη που έδωσε στη τηλεοπτικό δίκτυο του Bloomberg.
Ο Ρέγκλινγκ είπε πως στην Ευρώπη δόθηκε μια σειρά κρατικών εγγυήσεων, όπως π.χ. στα επιχειρηματικά δάνεια, που ανήλθαν πέρσι περίπου στο 17% του συνολικού ΑΕΠ των κρατών-μελών της Ε.Ε έναντι του 7,5% στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. «Οπότε θα ήμουν προσεκτικός σε μια σύγκριση των δημοσιονομικών μέτρων» ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Και «βλέπετε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για ανάπτυξη το 2021».
Το δημοσιονομικό πακέτο-μαμούθ των 1,9 τρισ. δολαρίων που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μπάιντεν οδήγησε το ΔΝΤ σε θετική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ κατά 1,3% για το τρέχον οικονομικό έτος, φθάνοντας το 6,4% από το 5,1% που είχε εκτιμηθεί τον Ιανουάριο. Αν και το ΔΝΤ προσβλέπει επίσης σε ταχύτερη ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, οι αντίστοιχες προβλέψεις δεν είναι τόσο υψηλές. Ανέρχονται στο 4,4% για το 2021 έναντι του 4,2% τον Ιανουάριο.
Η σύγκριση της αμερικανικής με την ευρωπαϊκή οικονομία
Αναπόφευκτα έχει καλλιεργηθεί μια συζήτηση για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας σε σχέση με την ευρωπαϊκή, όπου οι Βρυξέλλες έχουν δεχτεί κριτική για την βραδεία εξέλιξη των εμβολιασμών και ενδεχόμενων καθυστερήσεων στην εκταμίευση κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δις ευρώ. Ο επικεφαλής του ESM τόνισε, ωστόσο, πως «αν και από οικονομικής απόψεως» θα ήταν καλύτερα εάν το Ταμείο Ανάκαμψης υλοποιούνταν νωρίτερα, όλοι γνωρίζαμε εκ των προτέρων πως τα κεφάλαια θα αρχίσουν να διοχετεύονται από το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Πρόσφατα, ο Ντάνιελ Γκρος, επικεφαλής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, είχε τονίσει πως «το ευρωπαϊκό κοινωνικό συμβόλαιο οδηγεί σε βραδύτερους ρυθμούς ανάκαμψης», συμπληρώνοντας πως η εξασφάλιση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και επιχειρήσεων υπερισχύει της δημιουργίας νέων. Ο επίτροπος της ΕΕ για την οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, έχει επίσης δηλώσει πως τα συνολικά μέτρα στήριξης που δόθηκαν πέρσι από τις κυβερνήσεις των 27 κρατών-μελών ανέρχονται σε 3,5 τρισ. ευρώ ή 4,17 τρισ. δολάρια έναντι των 3,35 τρισ. δολαρίων που παραχωρήθηκαν για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.
Θετική ένδειξη αποτέλεσε η χθεσινή ανακοίνωση για μηνιαία αύξηση των λιανικών πωλήσεων στην Ευρωζώνη κατά 3% τον Φεβρουάριο έναντι του 1,5% που προβλέπονταν και συγκριτικά με την πτώση της τάξεως του 5,2% που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο. Ωστόσο εξακολουθεί να επικρατεί αβεβαιότητα για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας όσο επιμένει το τρίτο κύμα της πανδημίας.